Не знаю, як ви, а я просто обожнюю випічку з маковою начинкою. Від макового равлика в шоколадній глазурі навіть після 6 вечора не відмовилася б. Але сьогодні поділюся з вами рецептом, який є дуже популярним на Західній Україні. Там пампушки з маком готують у великі свята.
Українська кухня багата на рецепти випічки. Причому кількість пісної не поступається кількості ситній та жирній. Але солодкі пончики подають переважно поза постом. Це традиційна різдвяна страва, якою ласують усю зиму.
Як приготувати солодкі пампушки з маком за рецептом західноукраїнської господині
Рецепт макових пампушок переходить від старої українки до молодої вже багато років. Я йому навчилася під час минулого візиту до Мукачева. Спершу мене здивувало тісто. Ви б бачили, як воно росте і пузириться! А начинка – окрема історія. Як зробити її ще смачнішою, читайте далі.
- Молоко коров’яче ½ л.
- Дріжджі 40 гр.
- Цукор-пісок 180 гр.
- Ванільний цукор 7 гр.
- Куряче яйце 2 шт.
- Олія соняшникова 4 ст. л.
- Борошно пшеничне 1.1 кг.
- Мак 200 гр.
- Вода 1 ст.
- Повидло 4 ст. л.
- Насамперед приготуйте опару. У тепле молоко додайте пресовані дріжджі та 2 ст. л. цукру. Перемішайте віночком. Додайте до цієї маси ще 8 ст. л. борошна. Знову перемішайте.
- Накрийте миску з опарою рушником і відкладіть на 30 хвилин у тепле місце. Наприклад, у вимкнену духовку. Через півгодини з’явиться багато бульбашок, які безперервно лопатимуть.
- Додайте в опару яйця, олію та ще 120 г цукру, змішаного з ваніліном. Перемішайте. У два етапи вмішайте в масу борошно. Замісіть тісто. Воно буде м’яким і досить липким.
- Залишіть тісто в теплому місці на 1,5 години під рушником. Тим часом подрібніть мак, залийте його водою і варіть, поки рідина не випарується.
- Тепер додайте до маку 1 ст. л. цукру. Перемішайте і дайте охолонути. Додайте варення. Знову перемішайте. Розкотіть тісто в коржик, виріжте кола. На кожний викладіть по 1 ч. л. начинки.
- Краї зліпіть разом і прищепіть. Викладіть заготовки на лист, вистелений пергаментом, швом вниз. Дайте їм постояти хвилин 20. Потім приготуйте пампушки у фритюрі.
Готові пампушки відразу перекладайте на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир. Коли випічка трохи охолоне, посипте цукровою пудрою і подавайте до столу. Пампушки за цим рецептом виходять особливо повітряними та м’якими. Ласуватись такими — одне задоволення.