У моєї бабусі в селі ріс величезний яблучний сад. Він починав давати урожай в кінці липня і радував нас плодами до глибокої осені. Тому зараз бабусину яблучну випічку ми з братом згадуємо виключно з ностальгією. Як добре, що більшість рецептів мені дісталося в спадок з її куховарської книгою. Готую Фамільний яблучник і для своїх карапузів.
У цей пиріг пускаю і підбиті яблука, і покусані осами, і однобокі. Після випічки плоди все одно будуть смачними. Особливо якщо присипати їх тростинним цукром. Раніше я некрасиві яблучка використовувала для повидла. Але, погодьтеся, не тільки в моєму будинку пироги йдуть краще, ніж заготовки.
Як приготувати український яблучник
Яблучний пиріг за рецептом моєї бабусі-дивно проста випічка. Її приготування ділиться на два етапи: заготівля начинки і заміс тіста. Причому роботу з яблуками я найчастіше довіряю чоловікові або старшому синові. А молодшенький підсипає мені борошно. Від такої сімейної кулінарії материнське серце не може не радіти.
- Борошно пшеничне 330 гр.
- Цукор-пісок ¼ ст.
- Яблуко 4 шт.
- Сіль ¼ ч. л.
- Розпушувач 2 ч. л.
- Масло вершкове 150 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Вершки ⅓ ст.
- Коричневий цукор ½ ст.
- Кориця 2 ч. л.
- Для цієї випічки вам знадобиться кругла форма діаметром 23 см. вистелити її кружком пергаментна, змастіть 1 ст. л олії. 300 г борошна просійте разом з сіллю, цукром і розпушувачем в глибоку миску.
- До сухої суміші додайте охолоджене масло, нарізане кубиками. Перетріть інгредієнти руками. У розсипчасту масу додайте яйце і вершки. Перемішуйте до тих пір, поки не сформується м’яке тісто.
- Викладіть його в підготовлену форму для випічки. Розподіліть тісто по колу і бортикам. Тепер приступайте до яблук. Очистіть плоди, видаліть їм серцевини. М’якоть наріжте часточками.
- Розкладіть часточки по колу внахлест поверх тіста. В окремій мисочці змішайте тростинний цукор з 2 ст.л. борошна і корицею. До цієї суміші додайте 2 ст.л. холодного вершкового масла, рубаного кубиками. Цю суміш розітріть.
- Цукровою крихтою посипте яблука. Випікайте яблучник в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25 хвилин. За цей час яблука повинні стати м’якими, а посипання – гарненько підрум’янитися.
Готовий пиріг подавайте до столу теплим з кулькою ванільного морозива або збитими вершками. Коли його готувала моя бабуся, обов’язково поливала шматочок випічки тонкою цівкою рідкого меду. Вам теж сподобається, якщо ви ласун. Удачі в приготуванні!