А ви знали, що вершкове масло, з’єднуючись з борошном, утворює безліч дрібних пір. Саме вони оберігають нашу випічку від передчасної сухості. Так що якісну свіжу олію можна назвати запорукою смачної випічки! Сьогодні розповім про свій фаворит у світі вдалих пирогів, а саме розповім про універсальне дріжджове тісто на олії. Так як моя сім’я просто обожнює хлібобулочні вироби, можу впевнено сказати, що перепробувала не один десяток рецептів. Дріжджове тісто люблю за його неймовірну м’якість та легкість. І якщо ви шукаєте щось подібне, то забирайте собі рецепт та швидко біжіть на кухню експериментувати. Результат вас вразить!
Яка начинка підійде для дріжджового тіста на олії
Безопарне дріжджове тісто підходить для будь-якої випічки. Будь то солодкі булочки або несолодка здоба: виходить чудово! Особисто я часто роблю заготовки з протертими яблуками, сиром і волоськими горіхами. Взимку використовую повидло або пеку до чаю прості ватрушки із цукром та корицею. Чоловіки в моїй родині замовляють м’ясну чи капустяну начинку. Варіантів багато.
- Борошно пшеничне 260 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Молоко коров’яче 130 мл.
- Масло вершкове 55 гр.
- Дріжджі 15 гр.
- Цукор-пісок 25 гр.
- Ванільний цукор 5 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Олія соняшникова 10 мл.
- Вершкове масло розтопіть на водяній бані і залиште трохи охолонути.
- Молоко підігрійте до температури 35 градусів.
- У миску пересипте дріжджі, додайте звичайний і ванільний цукор.
- Влийте молоко, перемішайте за допомогою віночка.
- Додайте 40 г розтопленого вершкового масла. Посоліть, додайте яйце і знову все перемішайте до однорідності.
- Поступово просіюйте борошно, одночасно мішаючи тісто віночком в один і той же бік.
- Коли маса досить загусне, замішайте тісто вручну або за допомогою комбайна.
- Поступово додавайте борошно, що залишилося, вимішуйте тісто близько 10 хвилин. Воно вийде липкуватим, але так і має бути. Збільшувати кількість борошна не варто, наприкінці тісто стане еластичним і перестане липнути до рук.
- Влийте олію, обомніть ще раз.
- Перекладіть тісто в змащену соняшниковою олією миску, накрийте рушником (плівкою). Дайте підійти протягом 1 години у теплому місці.
- Через деякий час воно збільшиться в обсязі в 2,5 рази.
- Змастіть тісто розтопленим вершковим маслом, що залишилося. Потім викладіть начинку, сформуйте пиріг, пиріжки чи іншу випічку.
- Залишіть ще на 20 хвилин. Вироби за бажанням можна змастити зверху жовтком, змішаним із молоком.
- Випікайте блюдо в попередньо розігрітій до 160 градусів духовці в режимі «Верх-низ» близько 40 хвилин.
Саме цьому рецепту вже багато років. І ті господині, які ним користуються, нізащо не проміняють його на інший! Якщо ви любите працювати з різним тістом, вам обов’язково сподобаються пісні варіанти смачної випічки.