Як зробити пломбір: рецепт морозива родом з дитинства

Старий добрий пломбір з ідеальним вершковим смаком і дражливим запахом ванілі зараз став справжньою легендою. Через десятиліття вже дорослі ласуни з ностальгією згадують це культове морозиво. Тим часом цілком реально приготувати ласощі будинку. Розповімо, як зробити пломбір з п’яти інгредієнтів.

Назва морозива походить від французького містечка Пломб’єр-ле-Бен. У звичному сучасникам вигляді ці ласощі з’явилося в епоху Наполеона III (середина XIX століття). Холодний десерт готували за дуже трудомісткою технологією з вершків, жовтків і цукру. При організації промислового виробництва спочатку на заводах використовували класичний рецепт. Сьогодні натуральні інгредієнти замінили штучними добавками, що не кращим чином позначилося на якості і смаку десерту. Тепер смачний, як в дитинстві, пломбір роблять вдома.

Інгредієнти
Порції: +4
На порцію
Калорії: 608 ккал
Кроки
20 хвДрук
  • Дістаньте яйця з холодильника перед початком приготування. Ставши теплими, жовтки легше відокремлюються від білків. Відокремте жовтки в чисту і суху каструлю з товстим дном. Додайте до жовтків 150 г цукрової пудри і 1 пакетик ванільного цукру. Перемішайте віночком інгредієнти до шовковистої однорідності.
  • Коли жовткова маса посвітлішає і стане текучою, влийте молоко будь-якої жирності. Ще раз перемішайте інгредієнти. Досягніть повного з’єднання молока з жовтками і пудрою. Приготована суміш являє собою основу для простого заварного французького крему під назвою «курд».
  • Поставте каструлю на маленький вогонь. Прогрівайте масу при постійному активному перемішуванні віночком. Доведіть її до консистенції згущеного молока. Ні в якому разі не доводьте до кипіння, інакше у готового пломбіру з’явиться неприємний присмак і зерниста структура. Заварений крем остудіть до кімнатної температури. Щоб перевірити його готовність, занурте в каструлю дерев’яну лопатку. Підніміть її, дайте крему трохи стекти і проведіть по лопатці пальцем. Якщо утворилася риса не розпливається, маса готова.
  • Приступайте до збивання вершків тільки тоді, коли жовтковий крем повністю охолоне. Холодні жирні вершки вилийте в охолоджену чашу (потримайте її півгодини в холодильнику). Збивайте вершки міксером до твердих піків. Починайте з малих обертів і поступово збільшуйте швидкість до максимальної. Обробляйте вершки не менше 4 хвилин. Якщо не впевнені в результаті, використовуйте магазинний загущувач для вершків. Готовність перевірте віночком: занурте його в масу і підніміть. Якщо на поверхні вершків утворився неопадаючий пік, вершки дійшли до ідеальної кондиції.
  • До збитих вершків акуратно додайте повністю остиглий крем. Міксером, включеним на мінімальні обороти, лопаткою або ручним віночком з’єднайте обидва компонента пломбіру в однорідну масу. Перекладіть масу в плоский контейнер, що герметично закривається. Розрівняйте її лопаткою.
  • Контейнер з напівфабрикатом пломбіру закрийте і відправте в морозилку. Перші 3 години 5-6 разів перемішуйте морозиво. В процесі обов’язково відокремлюйте пломбір від стінок контейнера, інакше утворюються великі кристали льоду.
  • Вийміть пломбір з холодильника за 5-6 хвилин до подачі, щоб він трохи зігрівся і став пластичніше. За допомогою спеціальної ложки, нагрітої в окропі, розкладіть морозиво по креманкам і подавайте, прикрасивши тертим шоколадом або улюбленим сиропом.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь