Рецепти лечо з перцю на зиму
Лечо з перцю і помідорів
Лечо з перцю – це блюдо, яке змінилося настільки, що його автори – угорці ніколи не впізнали б його «в гримі». Мало хто знає, що спочатку лечо – це і є рататуй, овочеве блюдо, про яке ми дізналися завдяки однойменному мультфільму. Лечо з перцю у угорців – це звичайний овочевий гарнір до м’яса, а ось у українців – це вже давно заготівля на зиму з набагато більш розширеним складом. Якщо традиційне лечо з перцю і помідор – це якраз перець, помідори і цибулю, то в наші дні в Україні лечо нерідко готують з кабачків, моркви та інших овочів в самих різних варіаціях.
Рецепти лечо з перцю настільки різноманітні, що ви легко знайдете як гостре, так і солодке лечо, як чисто овочеве лечо, так і лечо з м’ясними продуктами. Лечо з перцю і помідор може бути більш рідким або більш густим – в залежності від задумки господині.
Як приготувати лечо з перцю на зиму
Ставше класичним у наших господинь лечо готується з солодкого перцю. Це лечо з перцю і помідор, цибулі, часнику і зелені з додаванням популярних приправ – петрушки, селери або кінзи, чорного меленого перцю, меленої паприки, солі і оцту.
Як завжди спочатку слід почистити перець, вийняти насіння і порізати на чотири частини. Те ж саме потрібно зробити з помідорами. Цибулю нарізати півкільцями. Потім потрібно розігріти в каструлі рослинну олію, викласти цибулю, почекати, поки цибуля стане прозорою, і додати помідори. Майбутнє лечо з перцю слід посолити і тушкувати 15-20 хвилин на невеликому вогні. Додати перець і тушкувати ще 15 хвилин. Додати в лечо з перцю і помідор подрібнений часник, цукор, оцет і тушкувати ще 15-20 хвилин. Всипати приправи і довести до готовності (ще хвилин 10).
Банки готуються традиційно – миються, стерилізуються. У них викладається лечо, банки закочуються. Рекомендується перевернути банки, укутати ковдрами або покривалами і залишити на добу, щоб вони повільно охололи. Потім слід повернути заготовки в звичне положення і поставити на зберігання в прохолодне місце. Консервоване лечо на зиму подарує вам можливість всю зиму насолоджуватися пікантним смаком цієї приголомшливої закуски і пригощати цінителів вашого кулінарного таланту.