Житній хліб у домашніх умовах у духовці – випічка, яка може бути реалізована не лише досвідченими кулінарами. Виріб, приготовлений на кефірі, заощадить час, на відміну від попереднього варіанту. Пористий хліб з насінням підкорить любителів з першого укусу.
Інгредієнти
Порції: –+
- Борошно пшеничне 2 ст.
- Кефір 250 мл.
- Насіння соняшника 40 гр.
- Борошно житнє 1 ст.
- Цукор-пісок 1 ст. л.
- Сода/розпушувач ½ ч. л.
- Рослинна олія 2 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
Кроки
- Збираємо продукти. Включаємо духову шафу для розігріву, виставивши 220 ° С на температурному перемикачі.
- У мисці поєднуємо кефір (з вмістом жиру від 2,5%) та цукровим піском. Присмачивши олією і посоливши, збовтуємо.
- Підсушуємо насіння на сухій сковорідці. Засипаємо до рідкої субстанції.
- Змішуємо житнє борошно з питною содою. Соду допускається замінити розпушувачем.
- Отриману суміш пропускаємо через сито до рідкої суміші.
- Перемішуємо ложкою.
- Порційно сиплемо просіяне пшеничне борошно.
- Продовжуємо розмішувати лопаткою чи ложкою.
- Вимішуємо тісто вручну, поки воно легко не відставатиме від рук. Якщо є час, ком накриваємо плівкою і даємо відпочити.
- Припорошивши лист борошном, з тіста формуємо буханець. Присипаємо борошном зверху. Надрізаємо неглибоко і посипаємо насінням. Відправляємо випікатись на 45 хвилин. зменшивши температуру до 200°С. Через півгодини протикаємо виріб шпажкою і при необхідності допікаємо.
- Відкривши дверцята, за допомогою прихваток виймаємо лист. Спечений хліб переміщуємо та охолоджуємо на ґратах. Потім розрізаємо охолоджений виріб на шматки.
Дегустуємо, запиваючи молоком або кефіром. Смачного!