Давно відома істина: картопля дружить з сиром! Цей коренеплід в цілому відмінно поєднується з жирними продуктами і добре вбирає олію. Але якось раніше мені не доводилося користуватися цією комбінацією для приготування картопляних оладок. А дарма: деруни з сиром виходять набагато смачніше звичайних.
Хрусткі зовні, ніжні всередині, з сирними нитками, що тягнуться і зеленню. Звучить добре, а на смак – ще краще. Всього пара нетипових інгредієнтів, і звичні білоруські деруни перетворюються в нове блюдо.
- Картопля 2 шт.
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Борошно пшеничне 2 ст. л.
- Сіль
- Паприка
- Куряче яйце 1 шт.
- Цибуля зелена 10 г.
- Сир твердий 60 г.
- Перець чорний мелений
- Олія соняшникова 50 г.
- Підготуйте інгредієнти: сир натріть на дрібній тертці, цибулю очистіть від шкірки, очистіть картоплю від шкірки і помийте її.
- Натріть картоплю і додайте до неї подрібнену цибулю (зазвичай ріжу її дрібно-дрібно, а не натираю, щоб фарш вийшов не надто мокрим).
- Розбийте в фарш яйце, додайте сир і перемішайте масу.
- Потім перемішайте фарш з борошном і зеленню. Додайте сіль і перець за смаком.
- Розігрійте сковороду з олією і смажте на ній деруни з обох боків до рум’яної скоринки. Смачного!
Трохи пізніше я дізналася про те, що деруни з начинкою теж є. Називаються вони пизи, а особливою популярністю користуються в Польщі і Білорусії. Зазвичай їх готують з м’ясом (чимось нагадують зрази), але варіант з сиром теж доречний. Після кількох вдалих спроб приготувати пизи стала додавати щіпку пармезану. Спробуйте і ви – впевнена, вашим близьким вони теж сподобаються!