Ви коли-небудь замислювалися, наскільки довгий шлях проходили ті чи інші страви, щоб потрапити до нас на стіл? Ось наприклад здобні булочки з маком. Всім знайомі, всіма улюблені, їх можна знайти в будь-якій пекарні. І так прийнято не тільки у нас. Булочки з маком, як і макові штруделі, популярні на всіх континентах.
Вперше вони з’явилися ще в середнє століття. Булочки могли собі дозволити тільки феодали, в той час як звичайні селяни з випічки їли тільки хліб. Ідея створення булочок прийшла королівським кондитерам після того, як з Індії почали привозити пряники. Вишуканий для того часу десерт був покритий цукровою глазур’ю.
Зі зростанням промисловості розвиваються і кондитерські. Зовсім скоро солодкі булочки з великим успіхом продаються на вулицях, особливо в Британії. Англійки відвідують кулінарні курси і радують домашніх ароматною випічкою з маком! Ось так потихеньку рецепт перетворювався, поки не став must have для сучасної пекарні.
- Молоко коров’яче 265 мл.
- Дріжджі 6 гр.
- Масло вершкове 100 гр.
- Сіль ¼ ч. л.
- Мак 130 гр.
- Ванілін за смаком
- Цукор-пісок 5 ст. л.
- Олія соняшникова 3 ст. л.
- Куряче яйце 2 шт.
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Яєчний жовток 1 шт.
- Почніть з тіста: в тепле молоко додайте 1 ст.л. цукру і дріжджі. Зачекайте 5 хвилин, поки не підніметься пінка.
- Потім додайте 2 ст.л. цукру, ванілін, розтоплене вершкове масло (50 г), сіль. І потроху всипте борошно, помішуючи. Замісіть м’яке тісто і дайте йому піднятися (це може зайняти від години до двох).
- Приготуйте макову начинку. Залийте сухий мак окропом і залиште так на 30 хвилин. Потім процідіть, помістіть в блендер, додайте цукор (2 ст.л.) і подрібніть в блендері або пропустіть начинку через м’ясорубку.
- Розкачайте тісто і змастіть розтопленим вершковим маслом (50 г). Розподіліть начинку зверху і поверніть тісто в рулет.
- Розділіть рулет на 9 частин, викладіть на деко і змастіть жовтком, збитим з молоком. Випікайте булочки в розігрітій духовці 20 хвилин при 190 градусах.
Коли булочки з маком готові, у вас є вибір. Ви можете залишити їх такими ж повітряними і відразу подати на стіл. Або ж приготувати цукрову або шоколадну глазур і покрити нею булочки. Гарні обидва варіанти. А для тих, хто готує булочки часто і любить різноманітність, радимо додати курагу, родзинки та інші сухофрукти в начинку. Бажаємо смачного!