Деруни з картоплі з м’ясним фаршем – кулінарний символ Білорусі, і багато років блюдо залишається найвідомішим. Деруни готуються нескладно, відрізняються особливим насиченим смаком і ситністю. Картопля для них береться з жовтою м’якоттю і будь-яким способом натирається, а фарш підходить будь-який. Смажимо деруни на сковорідці.
Інгредієнти
Порції: –+
- Картопля 900 гр.
- Фарш м’ясний 350 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 1 зуб.
- Сік лимонний ½ ч. л.
- Сіль ½ ч. л.
- Спеції для фаршу за смаком
- Рослинна олія для смаження
- Зелень для декору
Кроки
- Підготуйте продукти в зазначеному в рецептурі кількості. Картоплю для дерунів очистіть і добре промийте холодною водою.
- Очищену картоплю подрібніть на середній тертці. До натертої картоплі додайте пів чайної ложки соку лимона і перемішайте. Тоді маса збереже світлий колір.
- Перекладіть натерту картоплю в друшляк, щоб частина рідини стекла.
- У м’ясний фарш насипте сіль зі спеціями і додайте дрібно нарізану цибулину з подрібненим зубком часнику. Потім фарш з цими добавками добре перемішайте.
- Далі фарш розділіть на окремі заготовки.
- З картопляного соку злийте рідину і крохмаль з дна перекладіть до натертої маси. Додайте до неї сіль, яйце і ложкою перемішайте. Потім руками з цієї маси сформуйте акуратні деруни, помістивши всередину заготовки з фаршу. Сформовані деруни кладіть на паперовий рушник, щоб він забрав зайву рідину.
- У сковороді розігрійте рослинне масло. Обсмажте в ньому деруни до рум’яного кольору з обох сторін спочатку на великому вогні, а потім доведіть до повної готовності на маленькому вогні і під прикритою кришкою.
- Готові деруни зі сковорідки перекладіть також на паперовий рушник для видалення зайвої олії.
Потім покладіть в порційні тарілки, додайте зелень і подайте до столу. Приємного апетиту!