Бедфордширський клангер (The Bedfordshire Clanger) – традиційна англійська страва, популярна ще в XIX столітті. Є довгим пиріжком з хрусткого тіста з начинкою. Здавалося б, все просто нічого екстраординарного. Та ні! Начинка в клангер з одного боку м’ясна, а з іншого – солодка. Готували бедфордширський клангер дружини своїм чоловікам, які працювали на полі, щоб ті могли швидко пообідати, навіть брудними руками. А оскільки десерт для англійців – важлива частина їди, його поєднували з основною стравою. В Англії було навіть таке прислів’я: «Якщо ти відкусив м’ясо з джемом, значить настав час їсти десерт».
Слово клангер, до речі, з англійської перекладається як «неприємна помилка».
Нижче наводимо традиційний англійський рецепт клангера.
- Борошно пшеничне 300-350 гр.
- Масло вершкове 100 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Вода 150 мл.
- Сіль 2 ч. л.
- Яловичина 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Вустерширський соус 1 ст. л.
- Рослинна олія 2 ст. л.
- Груша або яблуко 600 гр.
- Цукор-пісок за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Цибулю очистити і дрібно нарізати. М’ясо нарізати на невеликі кубики.
- Розігріти 1 ст. ложку рослинної олії у великій сковороді з товстим дном і посмажити цибулю протягом 2-3 хвилин до м’якого та напівпрозорого. Перекласти зі сковороди в миску і відставити убік.
- У сковороду налити ще 1 ст. ложку олії, додати сіль, чорний перець за смаком, покласти м’ясо. Обсмажити на сильному вогні протягом 3-4 хвилин, періодично перевертаючи до рівномірного обсмажування. Викласти м’ясо в миску з цибулею і перемішати.
- У сковороду влити склянку яловичого бульйону чи воду разом із вустерширським соусом, варити до того часу, поки залишиться лише 2-3 ст. ложки рідини, потім додати м’ясо і цибулю назад у сковороду і тушкувати на сильному вогні, доки соус не випарується. Зняти з вогню та відставити убік.
- Фрукти очистити від шкірки та серцевини, нарізати на дрібні кубики. При необхідності додати цукор до смаку і перемішати.
- У глибокій мисці перетерти борошно з вершковим маслом в крихту. Додати сіль, збите яйце та перемішати. Обережно потроху вливати воду до отримання гладкого тіста.
- Розкачати тісто завтовшки близько 5 мм, нарізати на квадрати зі сторонами близько 10-15 см.
- На одну половину квадрата помістити ложку м’ясної начинки з одного боку та солодкої – з іншого боку. Накрити тістом, що залишилося так, щоб вийшов довгий прямокутний пиріжок і защипнути всі краї. Зробити акуратну позначку (не прорізаючи тісто) за допомогою гострої сторони ножа на солодкій половині клангера. Викласти на змащене маслом деко.
- Випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці протягом 45 хвилин або поки тісто не підрум’яниться.