Шиш таук (турецька: şiş tavuk або tavuk şiş, арабська: شيش طاووق, іврит: שישליק עוף, азербайджанська: toyuq kababı) — традиційний маринований курячий шашнек. Його широко вживають у їжу в Туреччині, Вірменії, Азербайджані, Єгипті, Йорданії, Сирії, Іраку, Ізраїлі та Лівані.
Шиш таук подають у багатьох ресторанах швидкого приготування кебабу в Туреччині , як і у багатьох містах світу.
Ця страва дуже популярна в Ізраїлі, де її дві найпоширеніші назви: шишлик оф (שישליק עוף), що означає «курячий шашлик», або шипудей паргуйоті (שיפודי פרגיות), що означає «шашік. Parguit (множина parguyote) – м’ясо курячого стегна.
Що означає шиш тавук?
У сиро-арабських діалектах слово шиш , що походить від давньотурецького слова şiş , означає «крутив». Це слово походить від кореня sı у старотурецькій мові, що означає «різати», оскільки їжу розрізають перед тим, як нанизати її на рожен. Слово шис було прийнято в єгипетсько-арабському, лівано-арабському та сиро-арабському діалектах.
Слово “таук”, що походить від давньотурецького слова “тавук” (вимовляється “тах-воук”), означає “курка”.
Як приготувати шашлик тавук?
Шиш тавук складається з кубиків маринованої курячої грудки, нанизаних на шампури та приготовлених на грилі. Найтрадиційніший маринад складається з йогурту, лимонного соку, спецій та трав, а іноді і томатного концентрату.
Курка повинна маринуватись не менше 4 годин, а краще всю ніч. Хитрість та особливо найважливіший крок цього рецепту – маринад. Пом’якшуючим елементом маринаду є його кислий інгредієнт. У випадку шашлику молочна кислота, що міститься в йогурті, дуже ефективна.
Для маринування м’яса необхідний скляний чи фарфоровий контейнер, тому що метал чи пластик можуть змінити смак.
При приготуванні курки, особливо якщо вона приготовлена на грилі, обов’язково добре злийте воду зі скибочок, щоб рідина з маринаду не капала з гриля, створюючи полум’я, яке може спалити м’ясо.
Бажано використовувати металеві шпажки, але якщо використовуються бамбукові, їх необхідно замочити в дуже холодній воді на 45 хвилин. Це запобігає їх підгоранню та можливому спалюванню тріски всередині м’яса.
Шиш тавук потрібно пробувати відразу після приготування, щоб він був неймовірно соковитим.
- Куряча грудка 500 гр.
- Часник 8 зуб.
- Йогурт 6 ст. л.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Лимонний сік 4 ст. л.
- Томатна паста 1 ст. л.
- Паприка 1 ч. л.
- мелений кмин ½ ч. л.
- Орегано ½ ч. л.
- Перець чорний мелений ¼ ч. л.
- Мускатний горіх ¼ ч. л.
- Курячі грудки нарізати великими кубиками близько 4 см.
- До іншої миски додайте всі інгредієнти для маринаду і перемішайте.
- Вилийте маринад на шматочки курки і перемішайте, щоб вони були повністю покриті маринадом.
- Замаринуйте курку мінімум на 2 години (а краще на ніч) у холодильнику.
- Коли курка замаринується, насадіть шматочки на металеві шпажки.
- Смажте на середньому вогні на сковороді до рум’яної скоринки або в духовці.
Якщо ви виберете духовку, то температура розігрітої духовки повинна бути 180˚C. Смажити протягом 10-15 хвилин, перевернувши всередині процесу.