Банички – традиційна страва болгарської кухні. Банички є різновидом старовинної болгарської страви баниця. Банички в Болгарії вважаються однією з найулюбленіших страв. Ще за старих часів їх готували як частину святкового чи ритуального застілля, наприклад, на Різдво чи Великдень. Найбільш традиційною начинкою вважається болгарський розсольний сир сирене або бринза, найчастіше змішаний з яйцем. Сучасні рецепти баничок найчастіше передбачають додавання до бринзи листя шпинату. Готують банички із спеціального дуже тонко розкоченого тіста, яке продається у прямокутних листках. У Болгарії воно називається “фини точени кори за баница”, щоперекладається як найтонші коржі з листкового тіста. У нас у магазинах його можна зустріти під назвою “тісто філо”.
Нижче ми наводимо традиційний болгарський рецепт баничок із бринзою та шпинатом. По-болгарськи вони називаються Банички з сирене і спанак. Як начинка підійде будь-яка бринза, яка вам подобається на смак. Це може бути бринза з коров’ячого, овечого чи козячого молока.
- Тісто філо 12 шт.
- Сир бринза (з овечого молока) 200 гр.
- Шпинат 100-150 гр.
- Куряче яйце 2 шт.
- Олія оливкова для змащування
- Сіль за смаком
- Сир Пармезан для подачі
- Волоський горіх для подачі
- Руками наламати бринзу на дрібні шматки. Не треба робити її надто дрібною, шматки повинні відчуватися.
- Листя шпинату вимити і дрібно нарізати.
- У глибокій мисці з’єднати бринзу та листя шпинату. Перемішати. Якщо бринза недостатньо солона, додати сіль до смаку.
- Додати два сирі яйця і добре перемішати.
- Взяти перший лист тіста філо і ретельно змастити оливковою олією.
- Зверху покласти другий шар тіста, ніби склеївши листи між собою.
- З одного краю подвійного листа покласти одну шосту частину начинки, потім зігнути бічні краї так, щоб вийшов своєрідний конверт. Це потрібно для того, щоб начинка не витікала з обох боків.
- Далі згорнути тісто в рулет і покласти у прямокутну форму, застелену пергаментом.
- Аналогічно сформувати інші банички. Із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти 6 штук.
- За допомогою кулінарного пензлика добре змастити банички оливковою олією. Це потрібно для того, щоб банички вийшли соковитими та смачними.
- Випікати банички в попередньо розігрітій до 220°С духовці протягом приблизно 15 хвилин до отримання золотисто-коричневої скоринки.
- Готові банички розкласти по тарілках, посипати тертим пармезаном та подрібненими волоськими горіхами.
Подавати банички в теплому або холодному вигляді.