Про користь печінки згадують в кожному з нею рецепті. Але скільки б необхідних організму речовин в ній не знаходилося, її специфічний запах багатьох відштовхує. Для мене це не проблема, а ось мій чоловік і діти від печінки ніс вертять. Після декількох спроб нагодувати їх субпродуктом я здалася. Диво створив домашній печінковий торт від Ольги Матвій.
Я давно стежу за її фудблогом. Страви, приготовані за її рецептами, завжди викликають захват. При цьому все цілком зрозуміло і просто. Те ж сталося з тортом з курячої печінки з грибами. Гості швидко розібрали закуску, а коли спробували, попросили добавки. Побачивши ажіотаж, чоловік і собі схопив шматочок. Бачили б ви, як він його уминав. А вдома зажадав зробити ще один. Роблю, і ви приєднуйтесь.
- Куряча печінка 500 гр.
- Молоко коров’яче 220 мл.
- Борошно пшеничне 130 гр.
- Куряче яйце 3 шт.
- Сіль 1 ч. л.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 2 шт.
- Гриби мариновані 100-150 гр.
- Часник 1-2 зубці
- Майонез столовий молочний 100 гр.
- Зелень 1 пучок
- Олія соняшникова 7 ст. л.
- Масло вершкове 20 гр.
- Перець чорний мелений за смаком
- Помийте печінку і очистіть її від плівок. Складіть в глибоку миску, додайте яйця, сіль, перець, борошно, молоко і соняшникову олію (4 ст.л.).
- Перемішайте тісто ложкою, потім збийте занурювальним блендером до отримання однорідної маси. Переконайтеся, що немає грудок. Консистенція тесту повинна бути як на млинці.
- Розігрійте сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії. Вилийте ополоник тіста і розподіліть його по дну. Смажте на середньому вогні по 1-2 хвилини з кожного боку. Повторно змащувати сковороду олією потрібно, якщо вона підгорає.
- Наріжте цибулю кубиками середнього розміру, сильно не подрібнюйте. Обсмажте його на розігрітій соняшниковій олії з додаванням вершкового масла, злегка поперчіть. Готуйте на вогні трохи вище середнього до золотистого кольору.
- Моркву натріть на крупній тертці. Додайте до цибулі, трохи посоліть, зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте до м’якості. Відкладіть ложку засмажкою для декору. Решта перекладіть на тарілку, щоб охололо.
- Видавіть часник в майонез. Наріжте гриби кубиками і змішайте з засмажкою (зайве масло попередньо злийте). Помийте, просушіть і крупно порубайте зелень.
- Змастіть перший млинець тонким шаром майонезу, викладіть ложку засмажкою і рівномірно розподіліть, посипте зеленню. Намагайтеся розділити начинку і зелень так, щоб вистачило на всі млинці. Зберіть торт, останній шар не змащуйте.
- Змастіть майонезом боки торта і прикрасьте зеленню. Зверху розподіліть відкладену зажарку. Приберіть торт в холодильник на 3 години.
Декорувати закусочний торт з печінки також можна грибами, тертим вареним яйцем і маринованими огірками. До речі, вони стануть хорошою заміною грибам. Закуска виходить надзвичайно смачною, і так відразу не скажеш, що там є печінка. Коржі ніжні, не ламаються і відмінно ріжуться. А засмажка настільки апетитна, що її можна їсти окремо з хлібом. Обов’язково спробуйте і друзів почастуєте!