Рецепти шашлику
Шашлик вважається стравою кавказької кухні. Назва прийшла до нас з тюркської мови і в перекладі означає «страва, смажена на рожні».
Як приготувати шашлик
Звичайно, головну роль в приготуванні шашлику грає м’ясо. Від правильного вибору залежить смак майбутнього страви. Не варто використовувати заморожене м’ясо, тому що приблизно третина поживних речовин в ньому вже втрачена. Шашлик краще готувати зі свіжого м’яса. Для цього підійде:
- баранина. Це м’ясо вважається традиційним при приготуванні шашлику. Але сьогодні баранина використовується рідко. Це пояснюється її специфічним смаком і запахом;
- свинина. З неї шашлик виходить дуже соковитим і м’яким. Підійдуть також і свинячі реберця. Але вони повинні бути “м’ясні”, з невеликим вмістом сала;
- курка. Шашлик буде дуже ніжний. Великий плюс-шашлик з курки швидко готується;
- яловичина. Вона використовується при приготуванні шашлику не так часто, як свинина і курка, тому що блюдо з неї виходить жорстким і сухим.
Після вибору м’яса має бути наступний, не менш важливий етап приготування – це маринування. Відразу слід зазначити, що ні в якому разі не можна маринувати м’ясо в алюмінієвому посуді. Найкраще для цих цілей підійде емальований, скляний або глиняний посуд.
Маринад готують найрізноманітніший. Для основи можна брати гранатовий або лимонний сік, кисле молоко, вино, кефір, майонез, соєвий соус, ріпчаста цибуля і т. д.
Головне правило при маринуванні м’яса – ніякого оцту!
Маринад надає шашлику соковитість і м’якість, м’ясо стає дуже ніжним і готується набагато швидше, ніж незамариноване.
Як гарнір до шашлику найкраще подавати листя салату, зелень, овочі. Традиційний гарнір у вигляді картоплі не годиться.
Смажать шашлик на вугіллі, попередньо нанизавши м’ясо на шампури, вертіла. Потрібно врахувати той факт, що нанизувати м’ясо потрібно уздовж волокон, стежити за тим, щоб м’ясо не звисало, інакше воно може підгоріти.
Перевірити готовність шашлику не складно: досить надрізати шматочок м’яса і подивитися на сік. Якщо він прозорий – шашлик готовий.