Холодець можна приготувати практично з будь-якого м’яса. Зі свинячої голови він виходить особливо смачним і наваристим. Спробуйте приготувати холодець по нашому рецептові і у вас обов’язково все вийде!
Інгредієнти
Порції: –+
- Свинина (голова) 7 кг.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Курячі стегена 1 кг.
- Лист лавровий 5 шт.
- Кухонна сіль 3 ст. л.
- Часник 3 шт.
- Морква 3 шт.
- Перець чорний горошок 12 грошин
Кроки
- Голову ретельно вимийте (можна навіть потерти щіткою), якщо десь залишилася щетина – видаліть її за допомогою запальнички. Вуха потрібно відрізати, а саму голову покласти у велику каструлю і залити холодною водою. Залиште свинину в такому вигляді годин на 10.
- Після того, як пройде зазначена кількість часу, акуратно розділіть свинячу голову на кілька частин. Без вправності спочатку може і не вийти розрубати її так, щоб не пошкодити черепну коробку. Тому, якщо ви новачок, то купіть відразу оброблену голову. Ретельно промийте свинину в місцях розрізу, щоб змити всі дрібні частини кісток. Перекладіть м’ясо у велику каструлю і доверху залийте водою. Поставте каструлю на вогонь і після того, як вода закипить, зніміть піну. Після цього зменшіть вогонь більше, ніж наполовину і дайте голові проваритися годин 6. Не забувайте час від часу знімати піну і стежити за рівнем води в каструлі.
- Ріпчасту цибулю потрібно добре вимити прямо з лушпинням, а потім зробити два розрізи хрест-навхрест вгорі кожної цибулини. Через 2 години після того, як ви почали варити свинячу голову, покладіть в каструлю цибулю, а також посоліть бульйон, додавши в нього 3 столові ложки солі. Добре перемішайте і зніміть жир, який утворився на поверхні бульйону.
- Морквину очистіть від лушпиння, промийте і відваріть в невеликій каструльці. Воду злийте, а відварну моркву остудіть. Наріжте моркву на невеликі кружечки. При бажанні з них можна вирізати різні фігурки.
- Курку промийте і додайте в каструлю до свинячої голови тоді, коли пройде близько 4 годин з початку варіння. Також в цей час потрібно додати в бульйон листя лавра і горошини перцю.
- Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Додайте подрібнений часник в бульйон хвилин за 10 до закінчення варіння.
- Після закінчення 6 годин, вимкніть вогонь і акуратно дістаньте свинину і курятину. Коли м’ясо охолоне, акуратно відокремте його від кісток (також потрібно видалити шкіру, мозок і найжирніші частини свинини). М’ясо потрібно нарізати досить дрібно.
- На дно форми красиво викладіть фігурно нарізану моркву, а потім покладіть м’ясо.
- Бульйон процідіть через металеве сито, застелене декількома шарами марлі. Залийте прозорим бульйоном форми. Накрийте холодець кришкою і поставте в холодильник до повного застигання. Зазвичай на цей процес йде близько 6 годин.
Приємного апетиту!