Малину цінують не тільки за смак, але і за здатність допомагати лікування багатьох захворювань. Тому деякі господині таку ягідку на зиму заморожують, інші готують з неї густе і дуже смачне варення «п’ятихвилинка» прямо з цілими ягодами.
Варення з малини – простий рецепт
Навіть найпростіший рецепт дозволить заготовити на зиму густе, смачне і корисне варення з малини «п’ятихвилинка». Щоб На десерт вийшов з цілими ягодами, до приготування потрібно приступати відразу після збирання малини, інакше вона пустить сік і швидко розм’якне.
Інгредієнти:
- 700 г малини;
- 500 г цукру.
Приготування:
- Якщо ягоди зі свого городу, то мити їх не варто, так як малина не дуже любить воду. Якщо ягоди з ринку, тоді відкидаємо їх на сито і промиваємо під холодною водою. Після залишаємо, щоб з них стекла вся зайва рідина.
- Тепер ягоди висипаємо в каструлю, пересипаючи ягоди цукром. Потім залишаємо малину на 2-3 години, щоб ягоди пустили сік і цукор трохи підтанув.
- Після відправляємо каструлю на вогонь і після закипання варимо варення 5 хвилин. Але, так як малина дуже ніжна ягода і щоб зберегти їх цілісність, можна вибрати інший спосіб приготування десерту.
- Як тільки цукор повністю розтане, ягоди з нього дістаємо, а сироп уварюють на самому малому вогні протягом 10 хвилин.
- Потім ягоди в сироп повертаємо, нічого не перемішуємо і прогріваємо буквально 3 хвилини.
- Тепер вже готове варення розкладаємо по банках, закручуємо кришками і після охолодження відносимо на зберігання.
Якщо немає часу приготувати варення відразу після збору ягід, то пересипаємо малину цукром і ставимо в холодильник.
Малинове варення з лимонним соком
Варення «п’ятихвилинка» з малини можна заготовити на зиму з лимонним соком, який посилить колір десерту і додасть йому приємну кислинку. Варення виходить красивим, густим, з цілими ягодами і дуже смачним.
Інгредієнти:
- 1 кг малини;
- 800 г цукру;
- 2 ч. л. лимонного соку;
- 200 мл води.
Приготування:
- Малину акуратно промиваємо під холодною водою, намагаємося, щоб ягідки залишилися цілими. Після просушуємо на паперовому рушнику і перекладаємо в каструлю.
- У сотейник висипаємо весь цукор, вливаємо воду, ставимо на вогонь і варимо сироп з моменту закипання 3 хвилини.
- Малину заливаємо гарячим сиропом, залишаємо ягоди при кімнатній температурі на 12 годин.
- Після малину відкидаємо на сито, ягоди повертаємо каструлю, а сироп ставимо на вогонь і після закипання варимо 10 хвилин.
- Заливаємо гарячим сиропом малину і залишаємо на 6 годин.
- Після з ягід знову зливаємо сироп, додаємо в нього лимонний сік, розмішуємо і після закипання варимо 15 хвилин.
- Знову заливаємо гарячим сиропом ягоди, залишаємо на 6 годин, а потім ставимо на вогонь. Варимо варення буквально 5 хвилин.
- Готовий десерт викладаємо в баночки, закручуємо кришками, закутуємо і після охолодження відносимо на зберігання.
- Густоту варення можна регулювати кількістю цукру. Якщо подобається більш рідке варення, то додаємо цукру менше, ніж зазначено в рецепті, а якщо хочеться отримати дуже густий десерт, то більше зазначеної норми.
З лимонною кислотою
З лимонною кислотою також можна зварити на зиму з малини густе і смачне варення «п’ятихвилинка» з цілими ягодами. Звичайно, лимонну кислоту додавати необов’язково, але завдяки їй збільшується термін зберігання десерту і малина навіть після термічної обробки не втрачає свій насичений колір.
Інгредієнти:
- 1 кг малини;
- 800 г цукру;
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування:
- Малину викладаємо в каструлю, мити чи не мити ягоди кожна господиня вирішує сама.
- Висипаємо до малини цукор і відразу додаємо лимонну кислоту.
- Тепер ягоди можна залишити цілими, але також їх можна розім’яти за допомогою звичайного товкачика для пюре. Таке варення можна буде подавати не лише до чаю, але і як соус для оладок, млинців та іншої випічки.
- Залишаємо ягоди на півгодини, а потім ставимо на вогонь. Після закипання варимо 5 хвилин, але якщо ягід використовується більше, то збільшуємо час до 10 хвилин.
- Готове варення прямо гарячим розкладаємо по стерильним баночкам, герметично закорковуємо кришками.
Якщо хочеться зварити варення з цілими ягодами, то їх потрібно правильно помити. Для цього викладаємо малину в таз, заливаємо холодною водою, знімаємо з поверхні весь новий дрібне сміття і потім долоньками акуратно дістаємо і самі ягідки.
Малина на зиму у власному соку
Малина у власному соку – це найпростіший рецепт приготування варення «п’ятихвилинка» на зиму. Ягідки залишаються цілими, а десерт виходить густим і дуже смачним.
Інгредієнти:
- малина;
- 100 г цукру.
Приготування:
- Ягідки перебираємо, залишаємо тільки цілі плоди. Якщо малина з власного городу, то ягоди мити не варто.
- Малину викладаємо в чисті банки і пересипаємо цукром.
- Після залишаємо баночки з ягідками на 2-3 години, щоб малина пустила сік.
- Тепер баночки ставимо в каструлю з теплою водою, дно ємності обов’язково застеляємо якою-небудь тканиною.
- Прикриваємо банки кришками, ставимо каструлю на вогонь і після закипання стерилізуємо 10 хвилин.
- Потім вже щільно закручуємо баночки з варенням кришками, закутуємо в тепло і залишаємо так до повного охолодження.
Таке варення можна використовувати як основу для приготування морсів, компотів, використовувати для випічки, різних десертів, та й просто з чаєм теж буде дуже смачно.
Малинове варення по-польськи
Варення з малини по-польськи – простий рецепт смачної заготовки на зиму, який порадує своїм смаком і яскравим малиновим кольором. При цьому десерт виходить густим, а ягідки залишаються цілими. А зварити таке варення дуже просто і швидко, практично, це рецепт «п’ятихвилинка».
Інгредієнти:
- 5 склянок малини;
- 5 склянок цукру;
- 1 стакан води.
Приготування:
- У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і засипаємо 1 склянку цукру.
- Після закипання відправляємо в сироп 1 стакан малини.
- Доводимо ягоди до кипіння, потім знову засипаємо 1 склянку цукру і 1 стакан малини. Отже, чергуємо порції цукру і ягід. Так малина не розвариться, і ягідки залишаться цілими.
- Після того, як додали останній стакан малини, варимо варення на самому малому вогні від 5 до 15 хвилин, залежно від бажаної густоти десерту.
- Готове варення остуджуємо і викладаємо в баночки, закриваємо кришками і спокійно зберігаємо десерт при кімнатній температурі.
Збирати малину для варення краще рано вранці або ввечері, так як нагріті яскравим сонцем ягоди швидко дадуть сік і розкиснуть. Також для десерту використовуємо стиглі ягідки, а визначити зрілість дуже просто, така малина легко знімається з гілочок, без чашолистків.
Малинове варення з бананом
На зиму можна заготовити малинове варення з бананом. Звичайно, такий десерт не вийти зварити з цілими ягодами, але таке варення виходить настільки смачним, що його обов’язково варто усім спробувати.
Інгредієнти:
- 1 кг малини;
- 2 банана;
- 800 г цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- 30 мл коньяку.
Приготування:
- Підготовлені ягідки малини викладаємо каструлю і подрібнюємо заглибним блендером.
- Очищені банани ріжемо на шматочки і відправляємо до перетертих ягод разом з цукром.
- Перемішуємо і ставимо на вогонь. Після закипання знімаємо піну, додаємо ванільний цукор і коньяк, перемішуємо.
- Варимо варення 5 хвилин, а потім розкладаємо по стерилізованим баночкам і закручуємо кришками.
- Для варення вибираємо тільки міцні і стиглі ягідки, так як неякісний плоди не тільки зіпсують смак варення, але і можуть спровокувати процес бродіння.
Варення з малини і чорної смородини
Малина чудово поєднується з іншими ягодами, тому пропонуємо заготовити на зиму малинове варення з додаванням ще однієї дуже корисної ягідки – чорної смородини. Десерт виходить смачним, красивим, адже ягідки в варення залишаються цілими.
Інгредієнти:
- малина;
- чорна смородина;
- 0,5 склянки цукру (на 0,5 л банку).
Приготування:
- Малину перебираємо, залишаємо цілі ягідки. Смородину промиваємо, видаляємо хвостики.
- Тепер беремо стерильну баночку і викладаємо шар смородини, пересипаємо цукром, потім шар малини і знову цукор.
- Так чергуємо малину і чорну смородину разом з цукровим піском до того моменту, поки баночка повністю не заповниться ягодами.
- Після прикриваємо баночки кришкою і залишаємо на півгодини, щоб ягоди дали сік.
- Через 30 хвилин баночки з вмістом ставимо в каструлю з водою і стерилізуємо 10 хвилин з моменту закипання. Після щільно закручуємо кришками.
- Якщо ви вирішили просто зварити варення з однієї малини, то додайте пюре з червоної смородини, яке тільки посилить малиновий аромат, а кислота смородини не дозволить десерту зацукруватися.
Ось так просто і легко можна заготовити на зиму найсмачніше варення з малини, які господині називають «п’ятихвилинка». Але якщо ви хочете запастися малиновим варенням грунтовно, то все одно не варто класти для варіння більше 2 кг ягід. Саме з такої кількості варення вийде густим, ароматним і з цілими ягодами.