Густе варення з малини на зиму з цілими ягодами

Малину цінують не тільки за смак, але і за здатність допомагати лікування багатьох захворювань. Тому деякі господині таку ягідку на зиму заморожують, інші готують з неї густе і дуже смачне варення «п’ятихвилинка» прямо з цілими ягодами.

Варення з малини – простий рецепт

Навіть найпростіший рецепт дозволить заготовити на зиму густе, смачне і корисне варення з малини «п’ятихвилинка». Щоб На десерт вийшов з цілими ягодами, до приготування потрібно приступати відразу після збирання малини, інакше вона пустить сік і швидко розм’якне.

Інгредієнти:

  • 700 г малини;
  • 500 г цукру.

Приготування:

  • Якщо ягоди зі свого городу, то мити їх не варто, так як малина не дуже любить воду. Якщо ягоди з ринку, тоді відкидаємо їх на сито і промиваємо під холодною водою. Після залишаємо, щоб з них стекла вся зайва рідина.
  • Тепер ягоди висипаємо в каструлю, пересипаючи ягоди цукром. Потім залишаємо малину на 2-3 години, щоб ягоди пустили сік і цукор трохи підтанув.

  • Після відправляємо каструлю на вогонь і після закипання варимо варення 5 хвилин. Але, так як малина дуже ніжна ягода і щоб зберегти їх цілісність, можна вибрати інший спосіб приготування десерту.
  • Як тільки цукор повністю розтане, ягоди з нього дістаємо, а сироп уварюють на самому малому вогні протягом 10 хвилин.

  • Потім ягоди в сироп повертаємо, нічого не перемішуємо і прогріваємо буквально 3 хвилини.
  • Тепер вже готове варення розкладаємо по банках, закручуємо кришками і після охолодження відносимо на зберігання.

Якщо немає часу приготувати варення відразу після збору ягід, то пересипаємо малину цукром і ставимо в холодильник.

Малинове варення з лимонним соком

Варення «п’ятихвилинка» з малини можна заготовити на зиму з лимонним соком, який посилить колір десерту і додасть йому приємну кислинку. Варення виходить красивим, густим, з цілими ягодами і дуже смачним.

Інгредієнти:

  • 1 кг малини;
  • 800 г цукру;
  • 2 ч. л. лимонного соку;
  • 200 мл води.

Приготування:

  • Малину акуратно промиваємо під холодною водою, намагаємося, щоб ягідки залишилися цілими. Після просушуємо на паперовому рушнику і перекладаємо в каструлю.
  • У сотейник висипаємо весь цукор, вливаємо воду, ставимо на вогонь і варимо сироп з моменту закипання 3 хвилини.

  • Малину заливаємо гарячим сиропом, залишаємо ягоди при кімнатній температурі на 12 годин.

  • Після малину відкидаємо на сито, ягоди повертаємо каструлю, а сироп ставимо на вогонь і після закипання варимо 10 хвилин.

  • Заливаємо гарячим сиропом малину і залишаємо на 6 годин.
  • Після з ягід знову зливаємо сироп, додаємо в нього лимонний сік, розмішуємо і після закипання варимо 15 хвилин.

  • Знову заливаємо гарячим сиропом ягоди, залишаємо на 6 годин, а потім ставимо на вогонь. Варимо варення буквально 5 хвилин.
  • Готовий десерт викладаємо в баночки, закручуємо кришками, закутуємо і після охолодження відносимо на зберігання.

  • Густоту варення можна регулювати кількістю цукру. Якщо подобається більш рідке варення, то додаємо цукру менше, ніж зазначено в рецепті, а якщо хочеться отримати дуже густий десерт, то більше зазначеної норми.

З лимонною кислотою

З лимонною кислотою також можна зварити на зиму з малини густе і смачне варення «п’ятихвилинка» з цілими ягодами. Звичайно, лимонну кислоту додавати необов’язково, але завдяки їй збільшується термін зберігання десерту і малина навіть після термічної обробки не втрачає свій насичений колір.

Інгредієнти:

  • 1 кг малини;
  • 800 г цукру;
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування:

  • Малину викладаємо в каструлю, мити чи не мити ягоди кожна господиня вирішує сама.

  • Висипаємо до малини цукор і відразу додаємо лимонну кислоту.
  • Тепер ягоди можна залишити цілими, але також їх можна розім’яти за допомогою звичайного товкачика для пюре. Таке варення можна буде подавати не лише до чаю, але і як соус для оладок, млинців та іншої випічки.

  • Залишаємо ягоди на півгодини, а потім ставимо на вогонь. Після закипання варимо 5 хвилин, але якщо ягід використовується більше, то збільшуємо час до 10 хвилин.
  • Готове варення прямо гарячим розкладаємо по стерильним баночкам, герметично закорковуємо кришками.

Якщо хочеться зварити варення з цілими ягодами, то їх потрібно правильно помити. Для цього викладаємо малину в таз, заливаємо холодною водою, знімаємо з поверхні весь новий дрібне сміття і потім долоньками акуратно дістаємо і самі ягідки.

Малина на зиму у власному соку

Малина у власному соку – це найпростіший рецепт приготування варення «п’ятихвилинка» на зиму. Ягідки залишаються цілими, а десерт виходить густим і дуже смачним.

Інгредієнти:

  • малина;
  • 100 г цукру.

Приготування:

  • Ягідки перебираємо, залишаємо тільки цілі плоди. Якщо малина з власного городу, то ягоди мити не варто.
  • Малину викладаємо в чисті банки і пересипаємо цукром.

  • Після залишаємо баночки з ягідками на 2-3 години, щоб малина пустила сік.

  • Тепер баночки ставимо в каструлю з теплою водою, дно ємності обов’язково застеляємо якою-небудь тканиною.

  • Прикриваємо банки кришками, ставимо каструлю на вогонь і після закипання стерилізуємо 10 хвилин.
  • Потім вже щільно закручуємо баночки з варенням кришками, закутуємо в тепло і залишаємо так до повного охолодження.

Таке варення можна використовувати як основу для приготування морсів, компотів, використовувати для випічки, різних десертів, та й просто з чаєм теж буде дуже смачно.

Малинове варення по-польськи

Варення з малини по-польськи – простий рецепт смачної заготовки на зиму, який порадує своїм смаком і яскравим малиновим кольором. При цьому десерт виходить густим, а ягідки залишаються цілими. А зварити таке варення дуже просто і швидко, практично, це рецепт «п’ятихвилинка».

Інгредієнти:

  • 5 склянок малини;
  • 5 склянок цукру;
  • 1 стакан води.

Приготування:

  • У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і засипаємо 1 склянку цукру.
  • Після закипання відправляємо в сироп 1 стакан малини.

  • Доводимо ягоди до кипіння, потім знову засипаємо 1 склянку цукру і 1 стакан малини. Отже, чергуємо порції цукру і ягід. Так малина не розвариться, і ягідки залишаться цілими.

  • Після того, як додали останній стакан малини, варимо варення на самому малому вогні від 5 до 15 хвилин, залежно від бажаної густоти десерту.

  • Готове варення остуджуємо і викладаємо в баночки, закриваємо кришками і спокійно зберігаємо десерт при кімнатній температурі.

Збирати малину для варення краще рано вранці або ввечері, так як нагріті яскравим сонцем ягоди швидко дадуть сік і розкиснуть. Також для десерту використовуємо стиглі ягідки, а визначити зрілість дуже просто, така малина легко знімається з гілочок, без чашолистків.

Малинове варення з бананом

На зиму можна заготовити малинове варення з бананом. Звичайно, такий десерт не вийти зварити з цілими ягодами, але таке варення виходить настільки смачним, що його обов’язково варто усім спробувати.

Інгредієнти:

  • 1 кг малини;
  • 2 банана;
  • 800 г цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 30 мл коньяку.

Приготування:

  • Підготовлені ягідки малини викладаємо каструлю і подрібнюємо заглибним блендером.

  • Очищені банани ріжемо на шматочки і відправляємо до перетертих ягод разом з цукром.

  • Перемішуємо і ставимо на вогонь. Після закипання знімаємо піну, додаємо ванільний цукор і коньяк, перемішуємо.
  • Варимо варення 5 хвилин, а потім розкладаємо по стерилізованим баночкам і закручуємо кришками.

  • Для варення вибираємо тільки міцні і стиглі ягідки, так як неякісний плоди не тільки зіпсують смак варення, але і можуть спровокувати процес бродіння.

Варення з малини і чорної смородини

Малина чудово поєднується з іншими ягодами, тому пропонуємо заготовити на зиму малинове варення з додаванням ще однієї дуже корисної ягідки – чорної смородини. Десерт виходить смачним, красивим, адже ягідки в варення залишаються цілими.

Інгредієнти:

  • малина;
  • чорна смородина;
  • 0,5 склянки цукру (на 0,5 л банку).

Приготування:

  1. Малину перебираємо, залишаємо цілі ягідки. Смородину промиваємо, видаляємо хвостики.
  2. Тепер беремо стерильну баночку і викладаємо шар смородини, пересипаємо цукром, потім шар малини і знову цукор.
  3. Так чергуємо малину і чорну смородину разом з цукровим піском до того моменту, поки баночка повністю не заповниться ягодами.
  4. Після прикриваємо баночки кришкою і залишаємо на півгодини, щоб ягоди дали сік.
  5. Через 30 хвилин баночки з вмістом ставимо в каструлю з водою і стерилізуємо 10 хвилин з моменту закипання. Після щільно закручуємо кришками.
  6. Якщо ви вирішили просто зварити варення з однієї малини, то додайте пюре з червоної смородини, яке тільки посилить малиновий аромат, а кислота смородини не дозволить десерту зацукруватися.

Ось так просто і легко можна заготовити на зиму найсмачніше варення з малини, які господині називають «п’ятихвилинка». Але якщо ви хочете запастися малиновим варенням грунтовно, то все одно не варто класти для варіння більше 2 кг ягід. Саме з такої кількості варення вийде густим, ароматним і з цілими ягодами.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 2 оцінки, середнє 4.5 з 5 )
Залишити відповідь