Хліб без дріжджів у домашніх умовах приготує навіть дитина. Найсмачніша випічка з насінням підходить до супів або для приготування бутербродів. На приготування апетитного хліба піде менше години. Кількість насіння і різновид можна відрегулювати на власний розсуд.
Інгредієнти
Порції: –+
- Борошно житнє цільнозернове 200 гр.
- Простокваша 3.2% /ряжанка/густий йогурт 4 ст. л.
- Сода ½ ч. л.
- Куряче яйце 1 шт.
- Гарбузове насіння 2 ст. л.
- Насіння соняшника 2 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Оцет столовий 9% 1 ч. л.
Кроки
- Ознайомившись із пропорціями, відміряємо інгредієнти. Засипаємо борошно в чашу і висипаємо сіль. Якщо хліб передбачає корисну випічку, використовуємо будь-яке цільнозернове борошно. Для тих, хто не боїться поправитись, можна взяти пшеничне борошно. З пшеничним борошном виріб буде ніжним та схожим на булочку.
- Змішавши складники, розбиваємо яйце.
- Кладемо 4 столові ложки кислого молока або інші кисломолочні продукти. Розмішуємо вміст.
- Соду гасимо оцтом. Коли пройде реакція, виливаємо в тісто. Замість соди іноді кладуть розпушувач. Я віддаю перевагу все ж таки соді. Погасивши її, випічка завжди виходить повітряною.
- Розмішавши компоненти, засипаємо гарбузове насіння і насіння соняшника. За бажання підсушуємо їх на сухій сковороді і рубаємо на частини. Насіння можна замінити горіхами або взагалі не класти.
- Форму застилаємо фольгою або антипригарним папером для випікання. Перекладаємо тісто та розрівнюємо мокрою ложкою. Включаємо духовку, виставивши 180 ° С на температурному важелі.
- Покладаємо заготовку в гарячу духовку на півгодини. Через зазначений час відкриваємо дверцята, висуваємо лист і проколюємо хліб шпажкою. Вона має бути сухою, якщо м’якуш пропікся.
- Акуратно виймаємо виріб, витягаємо з форми і даємо йому охолонути, перевернувши на бік і поклавши на ґратах. Повітря циркулюватиме, а значить випічка швидше охолоне і не відволожиться.
Остиглий хліб ріжемо на скибочки. Смачного!