Рецепти страв з оселедця
Оселедець – дуже смачна риба, яку можна готувати найрізноманітнішими способами: відварювати, тушкувати, запікати, смажити, маринувати, коптити або засолювати. З оселедцем готують чудові закуски, салати, ситні другі страви і смачні супи. Не менш смачними виходять і соте або паштети з оселедця.
Що приготувати з оселедця
Однак найчастіше оселедець все-таки засолюють, тобто вимочують його в рідині з додаванням спецій, цукру і солі. Особливо хороший солоний оселедець з відвареною картоплею і нарізаною цибулею! Ось тільки нетривале засолювання не дає ніяких гарантій того, що в оселедці не буде паразитів – як правило, вони знищуються тільки в ході глибокої заморозки або в результаті належної термічної обробки. Тому, купуючи оселедець для засолювання, важливо простежити за тим, щоб він був максимально свіжим, крім того, з оселедця слід зрізати всі зябра, а потім очистити його від нутрощів і ретельно промити кожну рибину зсередини. Після цього оселедець піддають швидкому заморожуванню при температурі в мінус шістнадцять градусів або при самій мінімальній температурі, яку тільки здатна видати морозильна камера. У такому вигляді оселедець витримують протягом як мінімум двадцяти днів.
Перед тим, як приступити до засолювання оселедця, необхідно змішати лавровий лист з цукром і сіллю, а потім покрити оселедець зсередини і з обох сторін даними спеціями. Далі оселедець перекладають в скляну ємність і, гарненько закривши його, ставлять на пару днів в холодильник. А після половини даного терміну рибу необхідно перевернути на іншу сторону.
До столу засолений оселедець зазвичай подають в нарізаному вигляді – його нарізають на шматочки товщиною в два-три сантиметри і акуратно викладають їх на плоску тарілку солідних розмірів. А зверху на оселедець укладають нарізану цибулю. В ідеалі солоний оселедець повинний бути кімнатної температури або зовсім холодним.
Щоб замаринувати оселедець, його поміщають в заздалегідь приготований пряний маринад, а щоб приготувати копченй оселедець, його потрошать і, розрізавши уздовж хребта, розбирають на дві частини уздовж тушки, посипають сіллю і піддають копченню на спеціальному коптильному обладнанні. Копчений оселедець може похвалитися приємною маслянистою, неймовірно м’якою і дивно соковитою текстурою. А перед подачею на стіл такий оселедець зазвичай тоненько нарізають і поливають лимонним соком і маслом.