Іспанська тортилья (Tortilla española) – традиційна страва іспанської кухні. Незважаючи на назву, це зовсім різні страви з мексиканською тортилью. Іспанська тортилья є приготованою на сковороді запіканкою з картоплі та яєць. Іспанську тортилью можна охарактеризувати як омлет із картоплею. В Іспанії її також називають картопляна тортилья (tortilla de patatas).
Перший документ, у якому згадується рецепт іспанської тортильї, був із Наварри і належить до 1817 року. У документі описуються жалюгідні умови, де живуть фермери. Після довгого перерахування убогої їжі горян з’являється наступна цитата: «…два – три яйця в тортильї на п’ятьох чи шістьох, тому що наші жінки знають, як зробити її великою і жирною всього з кількох яєць, додавши картоплю чи щось ще».
Згідно з однією з легенд, рецепт іспанської тортильї був придуманий ватажком іспанських карлистів Томасом де Сумалакаррегі під час облоги Більбао як просте та поживне блюдо, яким можна задовольнити брак провізії карлистської армії.
У наші дні існує багато різних рецептів приготування іспанської тортильї. Є варіанти з додаванням додаткових інгредієнтів, наприклад, чорізо, червоного перцю або гороху. Але базовими інгредієнтами завжди залишаються яйця, картопля та цибуля. Хоча останню також за бажання можна прибрати. Іноді тортильї подають як самостійне блюдо з різними соусами, інколи ж з них роблять щось на кшталт сендвіча, коли між двома тортильями кладуть начинку: хамон, рибу, сир, овочі чи листя салату.
Нижче ми наводимо традиційний іспанський рецепт тортильї з картоплі. Готувати тортилью найкраще на товстостінній сковороді з антипригарним покриттям. Якщо такої немає, то сковороду потрібно буде щедріше змастити олією при жарінні, щоб тортилья не прилипла до дна.
- Картопля 600 гр.
- Куряче яйце 5 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Олія оливкова для смаження
- Картоплю вимити та очистити від шкірки. Кожну картоплину розрізати вздовж на дві частини, потім кожну половину нарізати на дуже тонкі скибочки.
- Цибулю очистити від лушпиння і дрібно нарізати.
- У сковороду налити оливкову олію так, щоб вона повністю покривала дно сковороди.
- Поставити сковороду на вогонь та розігріти. У розігріту сковороду покласти картоплю, зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і смажити близько 5-10 хвилин.
- Додати в сковороду цибулю, а також сіль та мелений чорний перець за смаком. Смажити ще близько 10-15 хвилин до м’якості картоплі. Картопля повинна залишитися досить світла, не потрібно її підрум’янювати до коричневої скоринки.
- Як тільки картопля буде готова, перекласти її в миску і трохи остудити.
- В окрему миску розбити яйця, додати сіль та мелений чорний перець. Збовтати віночком до однорідної маси.
- Яєчну масу перелити в миску з картоплею та акуратно перемішати.
- У сковороду додати ще оливкової олії та акуратно вилити картопляно-яєчну суміш у сковороду.
- Смажити без кришки на повільному вогні близько 5-7 хвилин, доки краї тортильї не схопляться.
- Акуратно відокремити краї тортильї від стін сковороди та переконатися, що вона не прилипла до дна сковороди. Після цього сковороду потрібно накрити великою плоскою тарілкою відповідного діаметра і швидким рухом перевернути тортиллю на тарілку так, щоб вона не підсмаженою стороною залишилася знизу.
- Ще раз змастити сковороду оливковою олією та акуратно перекласти тортиллю в сковороду підсмаженою стороною вгору. Смажити ще близько 5 хвилин доти, доки низ тортильї не підсмажиться.
- Готову іспанську тортилью акуратно перекласти на велику плоску страву та нарізати на порційні шматки.
Подавати іспанську тортилью у теплому вигляді.