Долма – дуже смачні голубці з м’яса і виноградного листя. Блюдо виходить дуже насиченим і ароматним. Його можна подавати з соусами на основі йогурту, майонезу і сметани.
Інгредієнти
Порції: –+
- Виноградне листя 40 шт.
- Бульйон 500 мл.
- Фарш м’ясний 500 гр.
- Рис білий 4 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 4 шт.
- Масло вершкове 50 гр.
- Рослинна олія 50 мл.
- Зелень 30 гр.
- Зіра за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
Кроки
- Щоб приготувати долму за класичним рецептом, виноградне листя помийте і залийте окропом на 5-7 хвилин. Потім відкиньте листя на друшляк, щоб стекла вода. Видаліть з листя стебла.
- Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі до м’якості. Рис проваріть 2-3 хвилини і злийте з нього воду. Зелень помийте і дрібно порубайте. Змішайте в мисці фарш, зелень, обсмажену цибулю і рис, додайте зіру, мелений перець і сіль. Фарш добре перемішайте руками.
- Виноградне листя кладіть гладкою стороною вниз. Формуйте невеликі котлети з фаршу і викладайте їх на листя.
- Загорніть фарш в листя, спочатку поверніть до центру верхні краї, потім бічні сторони листа і накрийте нижньою частиною.
- Зробіть невеликі голубці з усіх листя і фаршу.
- На дно каструлі з товстим дном викладіть 1-2 шари виноградного листя.
- Зверху на листя щільним шаром покладіть долму. Можна викладати заготовки в кілька шарів.
- Залийте долму бульйоном, трохи посоліть блюдо.
- Долму накрийте тарілкою і поставте на неї вантаж, це необхідно для того, щоб долма в процесі варіння не розгорталася.
- Поставте каструлю на плиту, доведіть бульйон до кипіння, потім зменшіть вогонь і готуйте долму 1-1,5 години. Готову долму зніміть з вогню і дайте настоятися 10-15 хвилин.
Подавайте на стіл в гарячому вигляді з соусом на свій смак.