Пай енд меш (Pie and mash) – одна з класичних англійських страв, яка перекладається як «пиріг та пюре». Ця страва виникла як традиційна страва робітничого класу. Справа в тому, що приблизно 2 століття тому, в місцях скупчення робітників Лондона (біля заводів і фабрик) почали з’являтися невеликі заклади Pie and Mash Shops в які подавали цю саму страву. Пай енд меш це досить ситна і головне недорога страва, а тому вона набула дуже великої популярності у небагатих верств населення. Крім ціни, дуже привабливим було і те, що цю страву можна було взяти із собою, що було дуже зручним для багатьох робітників. Варто відзначити, що Pie and Mash Shops не втратили своєї популярності й досі, і в Лондоні збереглося достатньо цих закладів.
Цікаво, що для приготування пирога у складі пай енд меш тісто використовується двох видів. Нижня частина пирога збирається з тіста на основі нутряного сала, а верхня – з листкового тіста. У сучасних рецептах часто можна побачити, що підливу для пай енд меш готують на основі курячого бульйону. Це не зовсім правильно, тому що в початкових рецептах використовувався бульйон із вугра. Тому краще замінити його будь-яким рибним бульйоном, ніж курячим. Нижче ми наводимо рецепт автентичного пай енд меш.
- Фарш із яловичини 500 гр.
- Яловичий бульйон 250 мл.
- Борошно пшеничне 400 гр.
- Нутряне сало 200 гр.
- Вода 400 мл.
- Тісто листкове дріжджове 450 гр.
- Картопля 1.5 кг.
- Молоко коров’яче 100 мл.
- Масло вершкове 100 гр.
- Рибний бульйон 600 гр.
- Петрушка 1 пучок
- Сіль за смаком
- Обсмажити фарш яловичий близько 5 хвилин до коричневого кольору. Додати 1,5 ст. ложки борошна та перемішати. Додати яловичий бульйон, довести до кипіння і тушкувати на повільному вогні близько 15-20 хвилин. Потім вимкнути вогонь і залишити остуджуватися.
- У велику миску просіяти 350 г борошна, додати 1/2 ч. ложки солі, перемішати і з’єднати з нутряним салом. Додати воду у велику миску і ретельно перемішати. Тісто має бути дуже вологим, схожим за консистенцією на глину. Поставити у холодильник на 30 хвилин.
- Потім розкотити тісто в пласт завтовшки близько 2-3 мм. Розділити на дві рівні частини.
- На дно форми для випікання вилити 1 ст. ложку води, потім покласти один пласт тіста так, щоб він покривав все дно, борти та краї. Заповнити половиною м’ясного фаршу. Обідок нижнього шару тіста змастити водою і накрити зверху шаром готового листкового тіста. Запечатати краї та зрізати зайве тісто. Змастити верх пирога молоком за допомогою кулінарного пензлика. Аналогічно сформувати другий пиріг.
- Випікати в попередньо розігрітій до 190°С духовці протягом 30-40 хвилин. Корочка пирога повинна мати золотистий колір, але не повинна бути пересмаженою.
- Картоплю вимити та очистити від шкірки, нарізати на кілька частин. Відварити у підсоленій воді до м’якості. Потім вимкнути вогонь та злити воду в окрему миску. Розім’яти картоплю в пюре, за необхідності додаючи картопляний бульйон чи молоко. Можна також додати 50 г вершкового масла.
- Розтопити в каструлі 50 гр вершкового масла, додати 50 гр борошна і варити, помішуючи, близько 1 хвилини. Поступово додати рибний бульйон та подрібнене листя петрушки. Довести до кипіння, і варити, безперервно помішуючи, доки соус не загусне.
- Для подачі на тарілку потрібно спочатку покласти картопляне пюре, поряд пироги, а потім полити зверху соусом із петрушки. Раніше з пай енд меш завжди подавали заливне з вугра.