Том ям – це швидкий суп з сильним пряним смаком і вираженою гостротою. Також він відомий тим, що в ньому гармонійно поєднуються п’ять основних смаків: солодкий, кислий, гіркий, пряний і солоний.
Інгредієнти
Порції: –+
- Бульйон рибний 1 л.
- Креветки свіжі 250 гр.
- Гливи свіжі 400 гр.
- Соус рибний 100 мл.
- Лайм 1 шт.
- Галангал 10 гр.
- Листя кафір-лайма за смаком
- Перець чилі 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 6 зуб.
- Лемонграс 2 шт.
- Кінза за смаком
Кроки
- Креветки необхідно повністю розморозити і очистити.
- Лемонграсс відбийте кухонним молотком, цибулю і часник дрібно наріжте, капелюшки гливи порвіть руками, галангал наріжте тонкими пластинками, перець чилі очистіть від насіння і наріжте кільцями.
- Розігрійте на сковороді олію, обсмажте цибулю, перець чилі та часник протягом 3-4 хвилин. Після цього подрібніть обсмажені овочі блендером до стану пюре.
- Креветки відваріть до готовності і зробіть надрізи вздовж спинки.
- У каструлю влийте рибний бульйон, підігрійте його, викладіть гостру цибульно-часникову масу, лемонграс, листя лайма, галангал і варіть, поки не з’являться пряно-лимонні запахи.
- Далі додайте рибний соус та гриби, варіть 5 хвилин. Після цього вичавіть сік з лайма.
- В кінці додайте креветки, проваріть том ям ще пару хвилин, додайте рубану зелень і можна подавати страву на стіл.
Приємного апетиту!