Рагу алла Болоньєзе ( Ragu alla bolognese) – традиційний італійський рецепт, що народився в регіоні Емілія Романья. Існує багато різних рецептів рагу болоньєзе, вони різняться залежно від місцевих традицій. В італійській кухні рагу Болоньєзе найчастіше використовується в поєднанні з пастою.
Нижче ми наводимо найпростіший італійський рецепт рагу алла Болоньєзе, який легко реалізувати будинки з доступних інгредієнтів.
Інгредієнти
Порції: –+
- Фарш із яловичини 300 гр.
- Свинячий фарш 300 гр.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Селера 1 шт.
- Помідор протерті 1 л.
- Лавровий лист 2 шт.
- Червоне чи біле вино 3 ст. л.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Мускатний горіх 1 щіпка
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
Кроки
- Подрібнити моркву, селера та цибулю.
- У сковороді або каструлі з товстим дном обсмажити овочі на оливковій олії.
- Додати м’ясний фарш, лавровий лист, мускатний горіх, сіль та перець за смаком. Обсмажити протягом декількох хвилин, помішуючи, щоб не підгоріло.
- Додати вино. Знову перемішати і тушкувати, поки вино повністю не випарується.
- Додати протерті помідори. Тушкувати від 20 хвилин до 2 годин. Для того щоб фарш приготувався, достатньо 20-25 хвилин. Але італійці часто гасять рагу протягом 2 годин, періодично додаючи бульйон, щоб рагу не пересохло. Така довга теплова обробка надає страві більш насиченого смаку.
- Готове рагу болоньєзе можна подати до пасти, іншого гарніру або використовувати для приготування лазаньї. Також рагу болоньєзе можна зберігати протягом 3 днів у холодильнику або до 3 місяців у морозилці.