Рецепт люля-кебаб в духовці на шпажках

Час приготування: 60 хв

Люля-кебаб вважається традиційним арабським стравою, яку готують переважно на вугіллі. Але зараз розглянемо кілька рецептів, адаптовані під домашні умови, коли кебаб смажать на шпажках, але в звичайній духовці.

Люля-кебаб з баранини

Класичний люля-кебаб готують з баранини – фаршу або рубаного м’яса. Особливість східної страви в тому, що у фарш не кладуть ні хліб, ні яйця.

Інгредієнти:

  • 800 г баранини;
  • 200 г курдючного сала;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 0,5 ч. л. коріандру;
  • 0,5 ч. л. зіри;
  • 0,5 ч. л. чорного перцю;
  • сіль за смаком;
  • зелень за смаком.

Приготування:

  • М’якоть баранини нарізаємо на шматочки і перекручуємо на м’ясорубці.

  • Курдючне сало попередньо заморожуємо, а потім подрібнюємо дрібними кубиками.

  • Лук, як і м’ясо, пропускаємо через м’ясорубку.
  • Тепер в баранячий фарш відправляємо сало, цибулю, всі спеції і подрібнену зелень. Добре все вимішуємо і залишаємо на 15 хвилин.

  • Після на обробній дошці відбиваємо фарш протягом 10 хвилин. Це не дозволить в процесі запікання м’ясних ковбасок розвалитися.
  • Тепер змочуємо руки у воді і формуємо на шпажках довгасті котлетки.
  • Викладаємо їх на решітку, яку застеляємо фольгою і відправляємо в духовку на 40 хвилин, температура 200°С. Через 20 хвилин кебаб можна перевернути, щоб вони добре просмажаться з усіх боків.

  • Для люля-кебаб підходить свіже і при цьому жирне м’ясо, тоді страва вийде смачним і соковитим.

З яловичини

Якщо не вдається знайти хорошу баранину, то в домашніх умовах можна приготувати люля-кебаб з яловичини. Рецепт нескладний, з м’ясного фаршу також формуються ковбаски на шпажках і запікаються на деку в духовці.

Інгредієнти:

  • 1 кг м’якоті яловичини;
  • 100 г сала;
  • 1 цибулина;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • спеції до шашлику;
  • зіра і коріандр за смаком;
  • сіль за смаком;
  • зелень за смаком.

Приготування:

  • Спочатку замочуємо шпажки в теплій воді, щоб вони в духовці не горіли.
  • В цей час очищаємо яловичину від всіх плівок і прожилок. Ріжемо на шматочки і разом з салом перекручуємо на м’ясорубці.
  • Цибулю і часник дрібно шаткуємо.
  • У фарш висипаємо цибулю з часником, спеції для шашлику, зіру і коріандр. А також сіль, з якої варто бути більш обережним, її надлишки можуть позбавити блюдо соковитості. Все вимішуємо.

  • Тепер протягом 10 хвилин фарш відбиваємо, після накриваємо плівкою і ставимо в холодильник на півгодини.
  • Після вологими руками формуємо з фаршу ковбаски і нанизуємо їх на шпажки.
  • Викладаємо на деко з фольгою і відправляємо в духовку на 20-25 хвилин, температура 200°С.

  • В цей час чверть кільцями подрібнюємо цибулю.
  • У невеликій ємності змішуємо в рівних пропорціях оцет і воду, також підсипаємо 1 ч. ложку цукру.
  • Маринадом заливаємо цибулю і залишаємо на 10 хвилин.
  • Дрібно шаткуємо зелень кропу.
  • Після цибулю віджимаємо від маринаду, додаємо до нього зелень і добре перемішуємо.

  • Готовий люля-кебаб викладаємо на тарілку і подаємо з маринованою цибулею.

Якщо хто готує таку страву вперше і боїться, що фарш не буде триматися на шампурах, то перш ніж відправити люля-кебаб в духовку їх треба охолодити.

З курячого фаршу

З курячого фаршу також виходить дуже смачний люля-кебаб. Апетитні м’ясні ковбаски на шпажках в домашніх умовах можна посмажити на сковороді або запекти на деку в духовці. Також в рецепті пропонується замаринувати червоний та звичайний ріпчаста цибуля, який є традиційним супутником кебаба.

Інгредієнти:

  • 400 г курячого філе;
  • 1 курячий окорочок (за бажанням);
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 пучок свіжої зелені;
  • сіль і перець за смаком;
  • 1-2 ч. л. аджики;
  • спеції за смаком.

Для маринування червоної цибулі:

  • 2-3 червоної цибулі;
  • половинка апельсина;
  • 1 лимон (лайм);
  • 2-3 лаврових листа;
  • 1-2 щіпки майорану;
  • 1 ч. л. яблучного оцту;
  • 5 стебел петрушки (за бажанням).

Для ріпчастої цибулі:

  • 2 цибулини;
  • 0,5 пучка зелені;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. яблучного оцту.

Приготування:

  • Почнемо з того, що маринуємо червоний лук, так як він повинен настоятися. І для цього тонкими кільцями його шаткуємо і кип’ятимо воду.

  • У гарячу воду кладемо лавровий лист, підсипаємо чорний перець і поміщаємо на 2 хвилини цибулю. Після воду зливаємо.
  • Тепер до цибулі вичавлюємо сік лимона і сік з половинки апельсина.
  • Слідом підсипаємо сіль, майоран, за бажанням подрібнену зелень і вливаємо яблучний оцет.

  • Все добре перемішуємо і маринуємо цибулю від 30 хвилин до 1 години. Особливість такого маринаду в тому, що цибуля набуде незвичайний смак і яскраво-рожевий колір.

  • Для наступного маринаду також тонко нарізаємо цибулю, підсипаємо до нього сіль, цукор, зелень. Підливаємо оцет і залишаємо на 10-15 хвилин.

  • Тепер переходимо безпосередньо до люля-кебаб, але для початку замочимо шпажки в прохолодній воді.
  • Далі беремо грудки, перекручуємо в блендері або дрібно нарізаємо ножем. Також до грудки можна додати м’ясо з курячого стегенця, так кебаб вийдуть більш соковитими.

  • Після до фаршу додаємо дрібно посічену зелень і цибулю, подрібнений часник. А також сіль, спеції, перець і аджику. Все добре вимішуємо.

  • Потім фарш відбиваємо, щоб він став однорідним і щільним, а після протягом півгодини його охолоджуємо.
  • Тепер з фаршу формуємо котлетки, нанизуємо на шпажки і надаємо їм довгасту форму.
  • Запікаємо люля-кебаб при температурі 200°С з кожного боку за 15 хвилин.
  • Готове блюдо викладаємо на тарілку, подаємо з маринованою цибулею, зеленню і лавашем.

З курячого філе з чорносливом в листковому тісті

Сьогодні з’являються все нові і більш оригінальні рецепти східного блюда. Так в домашніх умовах на шпажках в духовці можна приготувати люля-кебаб з курячого філе в листковому тісті з чорносливом. Блюдо виходить незвичайним, смачним і ідеально підходить для святкового столу.

Інгредієнти:

  • 600 г курячого філе;
  • 1 цибулина;
  • 1 ч. л. сушеного часнику;
  • 0,5 ч. л. базиліка;
  • сіль за смаком;
  • 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 8 плодів чорносливу;
  • 200 г листкового тіста;
  • 1 жовток;
  • насіння кунжуту.

Приготування:

  • Куряче філе разом з цибулею перекручуємо на м’ясорубці. У фарш додаємо сіль, сушений базилік і часник, хмелі-сунелі і добре все вимішуємо.

  • Тепер фарш відбиваємо протягом 5 хвилин, щоб він став в’язким, а потім прибираємо в холодильник на 2 години.

  • В цей час беремо вже готове листкове тісто, злегка його розкачуємо і нарізаємо на смужки шириною в 1 див.
  • Після на кожну шпажку нанизуємо по два чорносливу.

  • Потім змочуємо руки водою, беремо трохи фаршу і навколо сухофруктів формуємо довгастої форми котлету.
  • Після підготовлені кебаби обертаємо смужками тіста.

  • Змащуємо тісто збитим жовтком, посипаємо кунжутним насінням і запікаємо в духовці до рум’яного кольору.
  • М’ясо краще всього подрібнити ножем до стану дрібного фаршу, так як перекрутивши його в комбайні, воно дасть сік, що ускладнить процес вимішування фаршу.

З свинини

Люля-кебаб можна посмажити в духовці на деку з свинини і також на шпажках. Правда деякі господині вважають за краще для рецепта використовувати м’якоть яловичини і жирні частини свинини. Так страва виходить не таким жирним, але соковитим і смачним.

Інгредієнти:

  • 1 кг свинини;
  • 3 невеликі цибулини;
  • 4 зубчики часнику;
  • 0,5 ч. л. зіри;
  • 0,5 ч. л. хмелі-сунелі;
  • перець і сіль за смаком;
  • 1 яйце.

Додатково:

  • 1 зубчик часнику;
  • кабачок;
  • морква;
  • приправи за смаком;
  • оливкова олія;
  • соєвий соус;
  • листочки базиліка.

Для соусу:

  • 2 ст. л. сметани;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль і перець;
  • зелень.

Приготування:

  • М’ясо з цибулею і часником подрібнюємо на м’ясорубці, але якщо є час і бажання, то краще все дрібно порубати ножем.
  • Тепер у фарш додаємо сіль з перцем, а також зіру і хмелі-сунелі, все ретельно вимішуємо до однорідності.

  • У мисочку вбиваємо яйце і збиваємо звичайною виделкою.
  • Після фарш відбиваємо і ділимо його на кульки.
  • Потім добре змочуємо руки у збитому яйці і з м’ясних кульок формуємо люля-кебаб, нанизуємо на шпажки. Якщо шпажок під рукою не виявилося, то турбуватися не варто, а просто кладемо кебаб в змащену маслом форму. Відправляємо люля в холодильник на 1 годину.

  • В цей час очищений кабачок шаткуємо тонкими слайсами.
  • До кабачка додаємо натерту моркву і видавлюємо зубчик часнику.
  • До овочів підсипаємо приправу для корейської моркви, трохи перцю, підливаємо олію і соєвий соус. Також кладемо кілька листочків базиліка і все перемішуємо. При бажанні можна додати трохи солодкого перцю.

  • Для соусу в сметану видавлюємо часник, підсипаємо спеції і подрібнену зелень, все ретельно розмішуємо.
  • Тепер дістаємо з холодильника кебаб і відправляємо в духовку на 30-35 хвилин, температура 200°С.
  • На широке блюдо викладаємо салат, соус і люля-кебаб, зверху розкладаємо колечка свіжого або замаринованого лука.

З свинини і яловичини

Приготувати люля-кебаб на шпажках можна з будь-якого виду м’яса. Деякі господині вважають за краще використовувати в домашніх умовах змішаний фарш з яловичини і свинини. Запропонований рецепт підходить, як для запікання на деку в духовці, так і на мангалі.

Інгредієнти:

  • 700 г домашнього фаршу;
  • 1 цибулина;
  • 10-15 г кінзи;
  • 0,5 ч. л. зіри;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Дуже дрібними кубиками кришимо цибулю.
  • Також дрібно подрібнюємо зелень кінзи.
  • У фарш підсипаємо чорний і червоний перець, зіру і сіль.
  • Слідом додаємо цибулю з зеленню і добре все вимішуємо.
  • Після фарш відбиваємо протягом 5-10 хвилин.

  • Далі ліпимо довгасті котлети і нанизуємо на шпажки.
  • Кладемо на деко з пергаментом і запікаємо 30-35 хвилин, температура 220°С.

  • Одним з головних інгредієнтів страви є лук і з ним важливо не переборщити, інакше його сік фарш можна довести до такого стану, що люля-кебаб просто не вийдуть. Максимальна кількість цибулі має становити одну третину від обсягу фаршу.

Кебаб з картоплею в духовці

Люля-кебаб з картоплею – ситне і дуже смачне блюдо. У запропонованому рецепті кебаб не смажаться на шпажках, а запікається в духовці на деку разом з овочами. Страву можна приготувати з яловичини, свинини або будь-якого іншого виду м’яса.

Інгредієнти:

  • 300 г яловичого фаршу;
  • 1 цибулина;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 пучок петрушки;
  • 0,5 ч. л. зіри;
  • 1 ч. л. солодкої паприки;
  • 1/3 ч. л. куркуми;
  • 0,5 ч. л. сушеного перцю чилі;
  • 1 ст. л. чебрецю;
  • 1 солодкий перець;
  • сіль за смаком.

Для картоплі:

  • 6-8 бульб картоплі;
  • 1-2 ч. л. солодкої паприки;
  • 2-3 ст. л. оливкової олії;
  • сіль і перець за смаком.

Для соусу:

  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 100 мл води.

Приготування:

  1. Цибулю разом з часником подрібнюємо за допомогою блендера або терки, відправляємо відразу в фарш.
  2. Слідом додаємо спеції, подрібнену зелень, все добре вимішуємо фарш відбиваємо, після накриваємо плівкою і залишаємо в бік.
  3. Тонкими скибочками нарізаємо очищені бульби картоплі.
  4. Тепер з фаршу формуємо кульки і викладаємо їх у змащену олією форму.
  5. Між м’ясними заготовками укладаємо картоплю, а зверху скибочки солодкого перцю. Відправляємо в духовку на 25 хвилин, температура 220°С.
  6. Після поливаємо томатним соусом, для цього просто розмішуємо у воді томат-пасту. Готуємо ще 5 хвилин.
  7. Томати містять натуральний глюконат натрію, який підсилюємо смакові якості м’ясних страв. І навіть ложечка томатної пасти значно збагачує смак перших і других страв.

Ось так швидко і без особливих витрат можна приготувати люля-кебаб на шпажках з різних видів м’яса навіть на деку. Головне, м’ясні вироби в духовці не пересмажити, інакше страва втрачає свій смак і стане сухим. Ідеальні кебаби повинні залишатися всередині соковитими, але з рум’яною скоринкою.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь