Самса – блюдо тюркської кухні, яке традиційно начиняють бараниною. За бажанням її можна замінити будь-яким іншим видом м’яса. Тюрки готують самсу в тандирі, ми ж використовуємо для цієї мети духовку.
Інгредієнти
Порції: –+
- Тісто листкове 1 кг.
- Баранина 400-450 гр.
- Цибуля ріпчаста 350-400 гр.
- Кунжут 30-40 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Кроки
- Для приготування самси підійде як рубане м’ясо, так і звичайний домашній фарш або куплений в магазині. Перед тим, як проводити обробку м’яса, його слід ретельно вимити і обтерти паперовим рушником. Подрібніть м’ясо будь-яким звичним для вас способом.
- Очищаємо від лушпиння цибулю і дрібно нарізаємо її ножем. Викладаємо цибулю до м’яса, солимо і перчимо масу. Ретельно вимішуємо начинку. Якщо вона вийшла занадто густий, можна додати трохи крижаної води.
- Заздалегідь розморожене листкове тісто розгортаємо не надто тонко. Нарізаємо тісто квадратами, рівними за величиною. По центру квадратів викладаємо начинку. Защипуємо краї пиріжків, щоб вийшли трикутники. Потім додатково зчіплюємо краї виделкою.
- Застеляємо деко папером для випічки. Викладаємо на неї пиріжки. В окрему миску вбиваємо одне яйце і злегка збиваємо його виделкою. Змащуємо самсу яєчною масою за допомогою кулінарної кисті. Посипаємо кунжутом.
- Нагріваємо духову шафу до температури 200 градусів. Ставимо деко з пиріжками всередину духовки на 20-25 хвилин. Дістаємо рум’яну самсу і накриваємо чистим кухонним рушником. Даємо постояти страві 10 хвилин і подаємо до столу.
Приємного апетиту!