Що приготувати з сиру крім сирників і запіканки

Сир – ідеальний продукт, легко поєднується з безліччю овочів, фруктів і навіть з м’ясом. Пропонуємо добірку рецептів з фото, які підкажуть, як швидко і смачно нагодувати сім’ю. Тому що крім сирників і запіканки з сиру можна готувати безліч простих і легких страв.

Бутерброди з сиром і авокадо

Для тих, хто дотримується принципу харчування по Мішелю Монтіньяку, така закуска – справжня знахідка! Якщо ви не знаєте, що приготувати з сиру, крім сирників і запіканки, цей рецепт відкриє нові можливості використання цього кисломолочного продукту.

Інгредієнти:

  • 1 середній авокадо;
  • 100 г фермерського сиру;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 маринований корнішон;
  • 5-6 житніх хлібців;
  • сіль і мелений перець за смаком.

Приготування:

  • Розрізати авокадо ножем по всій окружності, розділити навпіл і вийняти кісточку.
  • У глибоку ємність витягти м’якоть плоду столовою ложкою і злегка порубати ножем прямо в мисочці.

  • Сюди ж відправити сир, посолити і поперчити.

  • Заглибним блендером перетворити все в однорідну масу.
  • Дрібно нашаткувати огірочок і додати до намазке.
  • Розчавити зубчик часнику.
  • Гарненько перемішати і намазати хлібці.

  • Перед подачею прикрасити готову закуску свіжою зеленню або тонкими слайсами маринованого корнішона. Якщо заморський фрукт недоступний, його можна замінити свіжим кропом. Вийде дуже ароматна та корисна пікантна маса.

Закуска з сиру з овочами

Таке частування ідеально підійде влітку, коли свіжі овочі дешеві і доступні. Щоб приготувати щось ще з сиру, крім сирників і запіканки, знадобиться мінімум часу і доступні кожному продукти.

Інгредієнти:

  • 100 г сиру;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 50 г будь-якої свіжої зелені (за смаком);
  • 50 г солодкого перцю;
  • 1 зубчик часнику;
  • 2 середніх томати.

Приготування:

  1. Промити і обсушити серветкою овочі та зелень.
  2. Змішати заглибним блендером або в м’ясорубці сир, роздавлений часник, дрібно нарубану зелень, сіль і мелений перець за смаком.
  3. Нарізати помідори тонкими кружечками.
  4. Дрібно нарізати болгарський перець і свіжий огірок.
  5. На кожну скибочку хліба або тосту викласти по кружечку помідора, зверху – трохи сирної пасти.
  6. Прикрасити перцем і огірком.

Перед подачею на кожен бутерброд покласти по гілочці петрушки для яскравості.

Тости з грушами

Це блюдо підійде як апетитна альтернатива до сніданку, особливо якщо до цих пір ви не готували вранці з сиру нічого, крім сирників і запіканок. Замість груші можна взяти будь-який інший фрукт: яблуко, банан або сливу.

Інгредієнти:

  • 4 шматка хліба для тостів;
  • 200 г фермерського сиру;
  • 2-3 ст. л. жирних вершків або густої сметани;
  • 1 велика, тверда груша;
  • 2 ст. л. цукру;
  • вершкове масло – для смаження фруктів.

Приготування:

  1. Блендером або виделкою перетерти цукор зі сметаною або вершками і сиром. В ідеалі повинна вийти однорідна ніжна маса.
  2. Вимиту грушу очистити від шкірки і нарізати скибочками середньої товщини.
  3. Змастити вершковим маслом сковорідку з рифленим дном. Розігріти її викласти шматочки фрукта, присипати їх цукром. Смажити на середньому вогні до появи легкого рум’янцю.
  4. Підсмажити хліб будь-яким зручним способом – в тостері або в духовці.
  5. Змастити готові тости сирною масою і викласти поверх неї скибочки підсмаженого фрукта. Розрізати конструкцію по діагоналі і подавати до чаю або какао.
  6. Якщо не хочеться з ранку солодкий сніданок, за цим принципом можна приготувати смачні тости з томатом або болгарським перцем. Природно, тоді цукор слід замінити сіллю і меленим перцем.

Гарячі бутерброди з сиром і свіжим шпинатом

Ще один корисний рецепт для тих, хто не знає, що приготувати з сиру, крім сирників і запіканки. Свіжу зелень можна замінити морозивом напівфабрикатом, а фермерський сир – магазинним продуктом зі зниженою жирністю.

Інгредієнти:

  • 50 г будь-якого твердого сиру;
  • 1 пучок свіжого шпинату;
  • 210 г домашнього або купованого сиру;
  • 4 шматочка чорного хліба.

Приготування:

  1. Зелень промити, дрібно нарубати.
  2. Твердий сир натерти на дрібній тертці.
  3. Змішати виделкою всі підготовлені компоненти з сиром і намазати отриманою масою скибочки хліба.
  4. Розігріти духовку до 180 градусів, відправити у неї заготовки.
  5. Запікати до появи рум’яної скоринки. При подачі прикрасити свіжою зеленню.

Якщо немає часу для запікання бутербродів в духовці, їх можна прогріти протягом 2 хвилин у мікрохвильовій печі.

Сирний кекс

З додаванням сиру можна приготувати ароматну випічку. Крім сирників і запіканок, великою популярністю користуються кекси з цим кисломолочним продуктом. Щоб вони вийшли повітряними, краще брати знежирений сир.

Інгредієнти:

  • 80 г вершкового масла;
  • 2 курячих яйця;
  • 140 г сиру;
  • 200 г борошна;
  • сіль – на кінчику ножа;
  • 160 г цукру (можна взяти коричневий);
  • 1 ч. л. без гірки розпушувача;
  • ванільний цукор або лимонна цедра з 1/2 цитруса;
  • 100 г родзинок без кісточок.

Приготування:

  • Заздалегідь дістати всі продукти з холодильника, щоб вони прогрілися до кімнатної температури.

  • Родзинки промити під краном, залити окропом. Через 10 хвилин гарячу рідину злити, ще раз сполоснути холодною водою і покласти на рушник, щоб висох.
  • Натерти цедру, змішати її з цукром.
  • З’єднати просіяне борошно з сіллю і розпушувачем.
  • Збити до пишноти розтоплене масло. Додати цукор з цедрою і ще раз збити.

  • По одному вводити яйця, кожен раз ретельно розмішуючи все міксером на малих обертах.
  • Протерти сир прямо в ємність з майбутнім тестом, розмішати все акуратно лопаткою.
  • В кінці процесу додати просіяне борошно невеликими порціями, замісити тісто.
  • Покласти в масу підготовлені родзинки і знову перемішати.

  • Змастити вершковим маслом форму, викласти в неї тісто.
  • Вирівняти верх лопаткою, зробити поздовжній розріз посередині. Випікати сирний кекс з родзинками в духовці, розігрітій до 170 градусів, 1 ч. 10 хвилин. Точний час залежить від особливостей духовки і величини форми.

  • Родзинки можна замінити цукатами або дрібно нарізаним свіжим яблуком.

Ліниві вареники з сиром

Цей рецепт знали наші бабусі, які навіть не замислювалися про те, що приготувати з сиру, крім сирників і запіканки. Сучасні господині це удосконалили рецепт, і тепер приготувати блюдо стало ще простіше.

Інгредієнти для тіста:

  • 400 г сиру;
  • 1 куряче яйце;
  • сіль – на кінчику ножа;
  • 1 ч. л. екстракту ванілі;
  • 80-150 г борошна.

Інгредієнти для сметанного соусу:

  • 180 г сметани;
  • 1-2 ст. л. апельсинового соку;
  • цукор і вершкове масло за смаком.

Приготування:

  • Поставити на плиту каструлю з водою, довести до кипіння під кришкою.
  • Змішати в мисці сир, сіль, яйце і ванільний екстракт.

  • Просіяти сюди ж борошно, все ретельно вимісити ложкою.

  • У великий стакан помістити кондитерський мішок або щільний пакет з відрізаним куточком. Викласти у нього сирне тісто.
  • Як тільки вода в каструлі закипить, злегка присолити і відсаджувати в гарячу рідину невеликі шматочки тіста.

  • Як тільки вареники спливуть, виймати їх шумівкою на велику тарілку.

  • Для соусу перемішати віночком сметану, цукор і апельсиновий сік.

  • При подачі прикрасити ласощі скибочками апельсина і невеликими порціями солодкого соусу. Можна зверху додати гілочку м’яти.

В сирне тісто цукор краще не додавати, щоб не довелося потім підсипати ще більше борошна.

Банановий будиночок

Дуже смачний і легкий десерт для тих, хто не знає, що можна приготувати з сиру, крім сирників і запіканки. Його не потрібно випікати, тому приготувати таке ласощі зможе навіть дитина.

Інгредієнти:

  • печиво «Цукрове» – 12 шт.;
  • 250 р сметани;
  • 2 ст. л. цукру або меду;
  • 1 великий банан.

Приготування:

  • Протерти через сито сир з цукром (медом) і сметаною. Можна розбити масу у блендері.
  • Застелити харчовою плівкою широку кухонну дошку. Зверху викласти в 4 ряди (по 3 в кожному) основу з печива.
  • Кожен шматочок змастити сметаною, зверху рівномірно розкласти масу з сиру.

  • Очистити банани від шкірки, викласти їх в 1 ряд посередині всієї конструкції.
  • Поверх плодів нанести решту сиркову масу і згорнути за допомогою плівки конструкцію у трикутний рулет.

  • Залишками крему і сметаною промазати всі ще раз і відправити ласощі в холодильник для просочення на ніч.

  • При подачі блюдо можна прикрасити кокосовою стружкою і нарізати поперек порційними шматочками.

Можна в сирний крем додати розім’яту виделкою полуницю, дрібно нарізані сливи або шматочки апельсинів.

«Чепалгаш»

Це національне кавказьке блюдо відрізняється простотою приготування і ніжний, злегка кислуватим смаком. В якості додаткових інгредієнтів в рецепті використовується кінза. Якщо вона комусь не до смаку, її можна замінити петрушкою.

Інгредієнти:

  • 400 мл кефіру 3,2 %;
  • 0,5 ч. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 300 г сиру;
  • 70-80 г зеленої цибулі;
  • 600 г борошна;
  • рослинна олія для смаження.

Приготування:

  • Замісити м’яке тісто з сиру, кефіру, борошна, дрібно нарубаної зелені і приправ. Загорнути його в харчову плівку, поставити на вистоювання на півгодини в холодильник.

  • Розділити заготовку на невеликі шматочки, кожен вимішати з борошном і розкачати в коржі товщиною в 3-4 мм.

  • Смажити на змащеній рафінованою олією сковорідці, кілька разів перевертаючи з одного боку на іншу.

  • Складати стопкою на тарілку, перемазуючи кожну топленим вершковим маслом.
  • Дуже смачними будуть такі коржі, якщо зернистий сир розбавити невеликою кількістю бринзи.

Форшмак

Знамените єврейське частування давно користується попитом у всіх господинь. Готується легко і просто, з’їдається в один присід.

Інгредієнти:

  • 100 г кисломолочного сиру;
  • 60 г філе оселедця малосольною;
  • 40 г червоного ялтинської цибулі;
  • 10 г лимонного соку;
  • 2 ст. л. рослинної олії

Приготування:

  • Пропустити через м’ясорубку оселедець, цибуля, сир і змішати масу з рослинною олією і невеликою кількістю лимонного соку.

  • Змочити столову ложку в холодній воді і акуратними кульками набирати форшмак з миски.
  • Викласти на тарілку для подачі, тут же розмістити кульку вершкового масла. До закуски варто подати чорний хліб.

Можна в таку намазки додати трохи свіжого яблука, вареної моркви або буряка, запеченої в духовці.

Смузі із сиру

Для тих, хто піклується про свою талії, згодиться рецепт корисного напою з різними приємними добавками.

Інгредієнти:

  • 1 ст. сиру;
  • 0,5 ст. свіжого молока;
  • 1 ст. л. меду;
  • свіжі або морожені ягоди за смаком.

Приготування:

  1. У блендер відправити сир, молоко, мед і ягоди.
  2. Ретельно збити масу до однорідності.
  3. Викласти готове частування в креманку і подавати до сніданку. Ласощі виходить дуже смачним і ситним.
  4. При бажанні замість ягід можна додати в масу горіхи, банани або курагу.

Сирні конвертики

Це ідеальний рецепт для приготування ласощів на шкільний ярмарок. Тим більше, що з ним легко впорається і недосвідчений кулінар.

Інгредієнти:

  • 200 г сиру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • ванілін – за смаком;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 2 ст. борошна;
  • 100 г цукру для присипки заготовок.

Приготування:

  1. Протерти через сито або розбити блендером сир. Перекласти в глибоку миску. Додати сюди ж м’яке вершкове масло і яйце.
  2. Відправити в масу ванілін і знову перебити блендером.
  3. Порціями ввести в миску 1 ст. просіяного борошна і розпушувач.
  4. Вимісити еластичне тісто на столі, присипаному залишилася порцією борошна.
  5. Викласти грудку в миску, затягнути плівкою і відправити на півгодини в тепле місце, щоб розійшлася борошно.
  6. Розділити заготовку на кілька частин, кожну розкачати в пласт товщиною в кілька міліметрів.
  7. Склянкою вирізати кружечки, вмочити 1 сторону заготовки в цукор, скласти їх конвертиками і присипати цукром.
  8. Випікати ласощі в розігрітій до 200 градусів духовій шафі на деку, застеленому пергаментом, 30 хвилин.
  9. Дати охолонути і скласти в підходящу коробку. Чи їсти відразу ж з чаєм.

Ось така підбірка простих і смачних рецептів з сиру у нас вийшла. Тепер ви знаєте, що з нього можна приготувати безліч апетитних страв, крім сирників і запіканок.

Інгредієнти
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь