Сир – ідеальний продукт, легко поєднується з безліччю овочів, фруктів і навіть з м’ясом. Пропонуємо добірку рецептів з фото, які підкажуть, як швидко і смачно нагодувати сім’ю. Тому що крім сирників і запіканки з сиру можна готувати безліч простих і легких страв.
Бутерброди з сиром і авокадо
Для тих, хто дотримується принципу харчування по Мішелю Монтіньяку, така закуска – справжня знахідка! Якщо ви не знаєте, що приготувати з сиру, крім сирників і запіканки, цей рецепт відкриє нові можливості використання цього кисломолочного продукту.
Інгредієнти:
- 1 середній авокадо;
- 100 г фермерського сиру;
- 1 зубчик часнику;
- 1 маринований корнішон;
- 5-6 житніх хлібців;
- сіль і мелений перець за смаком.
Приготування:
- Розрізати авокадо ножем по всій окружності, розділити навпіл і вийняти кісточку.
- У глибоку ємність витягти м’якоть плоду столовою ложкою і злегка порубати ножем прямо в мисочці.
- Сюди ж відправити сир, посолити і поперчити.
- Заглибним блендером перетворити все в однорідну масу.
- Дрібно нашаткувати огірочок і додати до намазке.
- Розчавити зубчик часнику.
- Гарненько перемішати і намазати хлібці.
- Перед подачею прикрасити готову закуску свіжою зеленню або тонкими слайсами маринованого корнішона. Якщо заморський фрукт недоступний, його можна замінити свіжим кропом. Вийде дуже ароматна та корисна пікантна маса.
Закуска з сиру з овочами
Таке частування ідеально підійде влітку, коли свіжі овочі дешеві і доступні. Щоб приготувати щось ще з сиру, крім сирників і запіканки, знадобиться мінімум часу і доступні кожному продукти.
Інгредієнти:
- 100 г сиру;
- 2 ст. л. сметани;
- 50 г будь-якої свіжої зелені (за смаком);
- 50 г солодкого перцю;
- 1 зубчик часнику;
- 2 середніх томати.
Приготування:
- Промити і обсушити серветкою овочі та зелень.
- Змішати заглибним блендером або в м’ясорубці сир, роздавлений часник, дрібно нарубану зелень, сіль і мелений перець за смаком.
- Нарізати помідори тонкими кружечками.
- Дрібно нарізати болгарський перець і свіжий огірок.
- На кожну скибочку хліба або тосту викласти по кружечку помідора, зверху – трохи сирної пасти.
- Прикрасити перцем і огірком.
Перед подачею на кожен бутерброд покласти по гілочці петрушки для яскравості.
Тости з грушами
Це блюдо підійде як апетитна альтернатива до сніданку, особливо якщо до цих пір ви не готували вранці з сиру нічого, крім сирників і запіканок. Замість груші можна взяти будь-який інший фрукт: яблуко, банан або сливу.
Інгредієнти:
- 4 шматка хліба для тостів;
- 200 г фермерського сиру;
- 2-3 ст. л. жирних вершків або густої сметани;
- 1 велика, тверда груша;
- 2 ст. л. цукру;
- вершкове масло – для смаження фруктів.
Приготування:
- Блендером або виделкою перетерти цукор зі сметаною або вершками і сиром. В ідеалі повинна вийти однорідна ніжна маса.
- Вимиту грушу очистити від шкірки і нарізати скибочками середньої товщини.
- Змастити вершковим маслом сковорідку з рифленим дном. Розігріти її викласти шматочки фрукта, присипати їх цукром. Смажити на середньому вогні до появи легкого рум’янцю.
- Підсмажити хліб будь-яким зручним способом – в тостері або в духовці.
- Змастити готові тости сирною масою і викласти поверх неї скибочки підсмаженого фрукта. Розрізати конструкцію по діагоналі і подавати до чаю або какао.
- Якщо не хочеться з ранку солодкий сніданок, за цим принципом можна приготувати смачні тости з томатом або болгарським перцем. Природно, тоді цукор слід замінити сіллю і меленим перцем.
Гарячі бутерброди з сиром і свіжим шпинатом
Ще один корисний рецепт для тих, хто не знає, що приготувати з сиру, крім сирників і запіканки. Свіжу зелень можна замінити морозивом напівфабрикатом, а фермерський сир – магазинним продуктом зі зниженою жирністю.
Інгредієнти:
- 50 г будь-якого твердого сиру;
- 1 пучок свіжого шпинату;
- 210 г домашнього або купованого сиру;
- 4 шматочка чорного хліба.
Приготування:
- Зелень промити, дрібно нарубати.
- Твердий сир натерти на дрібній тертці.
- Змішати виделкою всі підготовлені компоненти з сиром і намазати отриманою масою скибочки хліба.
- Розігріти духовку до 180 градусів, відправити у неї заготовки.
- Запікати до появи рум’яної скоринки. При подачі прикрасити свіжою зеленню.
Якщо немає часу для запікання бутербродів в духовці, їх можна прогріти протягом 2 хвилин у мікрохвильовій печі.
Сирний кекс
З додаванням сиру можна приготувати ароматну випічку. Крім сирників і запіканок, великою популярністю користуються кекси з цим кисломолочним продуктом. Щоб вони вийшли повітряними, краще брати знежирений сир.
Інгредієнти:
- 80 г вершкового масла;
- 2 курячих яйця;
- 140 г сиру;
- 200 г борошна;
- сіль – на кінчику ножа;
- 160 г цукру (можна взяти коричневий);
- 1 ч. л. без гірки розпушувача;
- ванільний цукор або лимонна цедра з 1/2 цитруса;
- 100 г родзинок без кісточок.
Приготування:
- Заздалегідь дістати всі продукти з холодильника, щоб вони прогрілися до кімнатної температури.
- Родзинки промити під краном, залити окропом. Через 10 хвилин гарячу рідину злити, ще раз сполоснути холодною водою і покласти на рушник, щоб висох.
- Натерти цедру, змішати її з цукром.
- З’єднати просіяне борошно з сіллю і розпушувачем.
- Збити до пишноти розтоплене масло. Додати цукор з цедрою і ще раз збити.
- По одному вводити яйця, кожен раз ретельно розмішуючи все міксером на малих обертах.
- Протерти сир прямо в ємність з майбутнім тестом, розмішати все акуратно лопаткою.
- В кінці процесу додати просіяне борошно невеликими порціями, замісити тісто.
- Покласти в масу підготовлені родзинки і знову перемішати.
- Змастити вершковим маслом форму, викласти в неї тісто.
- Вирівняти верх лопаткою, зробити поздовжній розріз посередині. Випікати сирний кекс з родзинками в духовці, розігрітій до 170 градусів, 1 ч. 10 хвилин. Точний час залежить від особливостей духовки і величини форми.
- Родзинки можна замінити цукатами або дрібно нарізаним свіжим яблуком.
Ліниві вареники з сиром
Цей рецепт знали наші бабусі, які навіть не замислювалися про те, що приготувати з сиру, крім сирників і запіканки. Сучасні господині це удосконалили рецепт, і тепер приготувати блюдо стало ще простіше.
Інгредієнти для тіста:
- 400 г сиру;
- 1 куряче яйце;
- сіль – на кінчику ножа;
- 1 ч. л. екстракту ванілі;
- 80-150 г борошна.
Інгредієнти для сметанного соусу:
- 180 г сметани;
- 1-2 ст. л. апельсинового соку;
- цукор і вершкове масло за смаком.
Приготування:
- Поставити на плиту каструлю з водою, довести до кипіння під кришкою.
- Змішати в мисці сир, сіль, яйце і ванільний екстракт.
- Просіяти сюди ж борошно, все ретельно вимісити ложкою.
- У великий стакан помістити кондитерський мішок або щільний пакет з відрізаним куточком. Викласти у нього сирне тісто.
- Як тільки вода в каструлі закипить, злегка присолити і відсаджувати в гарячу рідину невеликі шматочки тіста.
- Як тільки вареники спливуть, виймати їх шумівкою на велику тарілку.
- Для соусу перемішати віночком сметану, цукор і апельсиновий сік.
- При подачі прикрасити ласощі скибочками апельсина і невеликими порціями солодкого соусу. Можна зверху додати гілочку м’яти.
В сирне тісто цукор краще не додавати, щоб не довелося потім підсипати ще більше борошна.
Банановий будиночок
Дуже смачний і легкий десерт для тих, хто не знає, що можна приготувати з сиру, крім сирників і запіканки. Його не потрібно випікати, тому приготувати таке ласощі зможе навіть дитина.
Інгредієнти:
- печиво «Цукрове» – 12 шт.;
- 250 р сметани;
- 2 ст. л. цукру або меду;
- 1 великий банан.
Приготування:
- Протерти через сито сир з цукром (медом) і сметаною. Можна розбити масу у блендері.
- Застелити харчовою плівкою широку кухонну дошку. Зверху викласти в 4 ряди (по 3 в кожному) основу з печива.
- Кожен шматочок змастити сметаною, зверху рівномірно розкласти масу з сиру.
- Очистити банани від шкірки, викласти їх в 1 ряд посередині всієї конструкції.
- Поверх плодів нанести решту сиркову масу і згорнути за допомогою плівки конструкцію у трикутний рулет.
- Залишками крему і сметаною промазати всі ще раз і відправити ласощі в холодильник для просочення на ніч.
- При подачі блюдо можна прикрасити кокосовою стружкою і нарізати поперек порційними шматочками.
Можна в сирний крем додати розім’яту виделкою полуницю, дрібно нарізані сливи або шматочки апельсинів.
«Чепалгаш»
Це національне кавказьке блюдо відрізняється простотою приготування і ніжний, злегка кислуватим смаком. В якості додаткових інгредієнтів в рецепті використовується кінза. Якщо вона комусь не до смаку, її можна замінити петрушкою.
Інгредієнти:
- 400 мл кефіру 3,2 %;
- 0,5 ч. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. соди;
- 300 г сиру;
- 70-80 г зеленої цибулі;
- 600 г борошна;
- рослинна олія для смаження.
Приготування:
- Замісити м’яке тісто з сиру, кефіру, борошна, дрібно нарубаної зелені і приправ. Загорнути його в харчову плівку, поставити на вистоювання на півгодини в холодильник.
- Розділити заготовку на невеликі шматочки, кожен вимішати з борошном і розкачати в коржі товщиною в 3-4 мм.
- Смажити на змащеній рафінованою олією сковорідці, кілька разів перевертаючи з одного боку на іншу.
- Складати стопкою на тарілку, перемазуючи кожну топленим вершковим маслом.
- Дуже смачними будуть такі коржі, якщо зернистий сир розбавити невеликою кількістю бринзи.
Форшмак
Знамените єврейське частування давно користується попитом у всіх господинь. Готується легко і просто, з’їдається в один присід.
Інгредієнти:
- 100 г кисломолочного сиру;
- 60 г філе оселедця малосольною;
- 40 г червоного ялтинської цибулі;
- 10 г лимонного соку;
- 2 ст. л. рослинної олії
Приготування:
- Пропустити через м’ясорубку оселедець, цибуля, сир і змішати масу з рослинною олією і невеликою кількістю лимонного соку.
- Змочити столову ложку в холодній воді і акуратними кульками набирати форшмак з миски.
- Викласти на тарілку для подачі, тут же розмістити кульку вершкового масла. До закуски варто подати чорний хліб.
Можна в таку намазки додати трохи свіжого яблука, вареної моркви або буряка, запеченої в духовці.
Смузі із сиру
Для тих, хто піклується про свою талії, згодиться рецепт корисного напою з різними приємними добавками.
Інгредієнти:
- 1 ст. сиру;
- 0,5 ст. свіжого молока;
- 1 ст. л. меду;
- свіжі або морожені ягоди за смаком.
Приготування:
- У блендер відправити сир, молоко, мед і ягоди.
- Ретельно збити масу до однорідності.
- Викласти готове частування в креманку і подавати до сніданку. Ласощі виходить дуже смачним і ситним.
- При бажанні замість ягід можна додати в масу горіхи, банани або курагу.
Сирні конвертики
Це ідеальний рецепт для приготування ласощів на шкільний ярмарок. Тим більше, що з ним легко впорається і недосвідчений кулінар.
Інгредієнти:
- 200 г сиру;
- 100 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- ванілін – за смаком;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 2 ст. борошна;
- 100 г цукру для присипки заготовок.
Приготування:
- Протерти через сито або розбити блендером сир. Перекласти в глибоку миску. Додати сюди ж м’яке вершкове масло і яйце.
- Відправити в масу ванілін і знову перебити блендером.
- Порціями ввести в миску 1 ст. просіяного борошна і розпушувач.
- Вимісити еластичне тісто на столі, присипаному залишилася порцією борошна.
- Викласти грудку в миску, затягнути плівкою і відправити на півгодини в тепле місце, щоб розійшлася борошно.
- Розділити заготовку на кілька частин, кожну розкачати в пласт товщиною в кілька міліметрів.
- Склянкою вирізати кружечки, вмочити 1 сторону заготовки в цукор, скласти їх конвертиками і присипати цукром.
- Випікати ласощі в розігрітій до 200 градусів духовій шафі на деку, застеленому пергаментом, 30 хвилин.
- Дати охолонути і скласти в підходящу коробку. Чи їсти відразу ж з чаєм.
Ось така підбірка простих і смачних рецептів з сиру у нас вийшла. Тепер ви знаєте, що з нього можна приготувати безліч апетитних страв, крім сирників і запіканок.