Справжній український зелений борщ із щавлем та кропивою

український зелений борщ із щавлем та кропивою

До редакції «Смачного» часто пишуть читачки не тільки для того, щоб висловити подяку, а й поділитися традиційними рецептами їхнього рідного краю. З останніх найдивовижнішим мені здалося блюдо хазяйки з Чернігова. Вона розповіла, як готує справжній український зелений борщ: із кропивою та щавлем.

Читачка зізналася, що зелений або, як кажуть на її батьківщині, «забілений борщ», у Чернігові куди популярніший за традиційний. Не дивно, адже він такий же ситний, але за смаком навіть більш насичений. Рекомендую спробувати!

Як приготувати справжній український зелений борщ

Зелений борщ зазвичай готують на курячому бульйоні. Підійдуть для нього як ніжки, так і крильця. Щодо зелені, тут українські господині не такі категоричні. Ясно одне: що її більше, то краще. У зелений борщ додають щавель та шпинат, кріп та зелену цибулю, а також кропиву. Тільки її спершу треба залити окропом.

Інгредієнти
Порції: +8
Кроки
1 год 20 хвДрук
  • Заздалегідь відваріть круто 5 яєць. Наповніть каструлю водою, зануріть у неї курку. Доведіть до кипіння, збираючи пінку. Очистіть овочі, зелень ретельно промийте та порубайте.
  • Через 30 хвилин після закипання додайте в бульйон картоплю, а також промите пшоно. Яйця очистіть і наріжте кубиком, подрібніть цибулю так само.
  • На розігрітій сковороді обсмажте скибочки сала. До нього пересипте цибулю, лечо та квашені помідори. Через пару хвилин додайте до засмаження сметану. Перемішайте та готуйте ще хвилину.
  • Коли картопля і пшоно в бульйоні будуть готові, пересипте в каструлю засмажку. Туди ж відправте всю зелень, яйця та лаврові листочки. Сіль додавайте за смаком.
  • Перемішайте і дайте борщу перекипіти 2 хвилини. Потім вогонь вимкніть, а зелений борщ потримайте під кришкою 10 хвилин. Подавайте його до столу гарячим.

До такої першої страви у Чернігові зазвичай подають смажені на сковороді коржики. Їх готувати також досить просто. Якщо зацікавив рецепт, переходьте за посиланням. А ви колись куштували зелений борщ? Діліться враженнями!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 3 оцінки, середнє 5 з 5 )
Коментарів: 1
  1. Анатолій

    Дякую Вам за хороші рецепти!!!!

Залишити відповідь