Якщо ви ще не знайомі з цибульним мармеладом, то я вкрай раджу вам з ним познайомитися. Це відмінна приправа до м’яса, качки, курки, а також до різноманітних закусок – канапе і, звичайно ж, до сирної тарілки. Обов’язково готуйте цибульний мармелад або з червоної цибулі, або з білої, але обов’язково солодкої, салатної. Звичайна ріпчаста цибуля все ж залишає в мармеладі свій Пролетарський дух, скільки вина в нього не лий.
Цибулевий мармелад добре зберігається в банці в холодильнику – місяць точно
- Цибуля червона 1 кг.
- Цукор-пісок 100 г.
- Білий або червоний винний оцет 50 мл.
- 1/2 ч. л. сухого чебрецю або 2 гілочки свіжого
- Олія оливкова 50 мл.
- Мед квітковий 50 г.
- Мелений коріандр ½ ч. л.
- Червоне сухе вино (я використовую каберне) 250 мл.
- Цибулю нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями.
- У посуді з товстим дном розігріваємо на середньому вогні оливкову олію. Кладемо цибулю.
- Томимо в олії, помішуючи, близько 5 хвилин, поки цибуля не стане ось такою:
- Вона повинна не смажитися, а саме томитися. Ніяких золотистих шматочків. Додаємо цукор, мед, коріандр, чебрець, вино і оцет.
- Перемішуємо і тушкуємо з відкритою кришкою на самому мінімальному вогні, періодично помішуючи, близько 1,5 годин.
- Цибуля повинна стати м’якою, а маса придбати консистенцію варення.
Охолоджуємо мармелад і використовуємо за бажанням і призначенням. Його можна закатати в стерилізовані банки і поставити на зберігання.
До сирної тарілки він доведеться дуже в тему в анотації до рецепту є ще пара рекомендацій щодо застосування.