- Варення з малини у власному соку за класичним рецептом
- Красиве малинове варення з цілими ягодами
- Малинове варення желейне
- Варення малинове без термообробки
- «Малина до чаю» — варення «п’ятихвилинка»
- Малинове варення 2-х видів за одне приготування
- Малиновий джем без желатину
- Варення з малини без варіння
- М’ятна малинове варення
- Малиновий джем без варіння
- Швидке малинове варення
Приготувати смачне, ароматне і корисне варення з малини на зиму можна по одному з поданих далі простих рецептів з покроковими фото.
Варення з малини у власному соку за класичним рецептом
З цього класичного і простому рецептом приготуємо дуже смачне варення з малини на зиму з корисними для здоров’я властивостями.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 1 кг
Приготування:
- Свіжозібрані ягоди перебираємо і викладаємо в підходящу ємність, в якій будемо нагрівати всю масу.
- Засипаємо малину цукром, вибравши один із способів — пошарово або насипавши зверху і струсивши ягоди. Пошарове перемішування передбачає почергову викладку шарів малини і цукру.
- Засипані цукром ягоди малини залишаємо на 3-4 години, можна почати термообробку всієї маси і раніше, якщо виділиться хоча б невелику кількість соку. Малину з цукром у власному соку ставимо на прогрівання при безперервному помішуванні.
- Після закипання варимо варення 7 хвилин, розкладаємо по стерильним банкам. Закриваємо наповнені банки стерильними кришками, закатуємо спеціальним пристосуванням для домашнього консервування.
Красиве малинове варення з цілими ягодами
Дуже гарне варення з малини варимо на зиму за класичним простому рецептом з цілими ягодами і сиропом.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 800 г;
- вода холодна – 200 г;
- сік лимона – 2 ч. л.
Приготування:
- Малину промиваємо (якщо є необхідність), викладаємо на рушник, даємо просохнути.
- Насипавши цукор в підходящу ємність, доливаємо до нього воду, розмішуємо і ставимо на вогонь. Після закипання варимо солодку заливку для варення протягом 3-4 хвилини.
- Заливаємо киплячим сиропом підготовлені ягоди і залишаємо при кімнатній температурі на 12 годин, не накриваючи ємність.
- До потрібного моменту зливаємо сироп в іншу ємність і прогріваємо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо 10 хвилин. Знову заливаємо сиропом ягоди, перемішуємо безконтактним способом (невеликим струшуванням), залишаємо на 6 годин.
- Повторюємо цикл ще раз, додавши при повторному нагріванні лимонний сік.
- В третій раз доводимо варення до кипіння, відразу розкладаємо по стерильним банкам, закупорюємо.
Малинове варення желейне
Традиційно на зиму приготуємо лікувальний і смачне варення з малини, вибравши один з кращих простих рецептів.
Інгредієнти:
- малина – 2 кг;
- цукор – 2 кг;
- лимон – 1 шт.;
- масло вершкове – 20 р.
Приготування:
- Малину перебираємо, звільняючи від зіпсованих плодів, інші очищаємо від плодоніжок і чашолистків. Зазвичай малину не промивають, але якщо є сумніви в її чистоті, то робимо це дуже обережно, викладаємо в сито, позбавляючись від вологи.
- Підготовлені ягоди подрібнюємо будь-яким зручним способом: протираємо крізь сито, пропускаємо через м’ясорубку, пюрируєм звичайним картопляним товкачиком, подрібнюємо в блендері.
- Якщо ставимо перед собою завдання позбавлення малинового пюре від кісточок, то краще вибрати перший спосіб.
- Викладаємо отриману малинову масу цукор в зазначеній кількості, ставимо на прогрівання. В процесі безперервно перемішуємо.
- Після того як варення закипить, варимо його 20-30 хвилин, розкладаємо по підготовленим банкам.
Знімаємо пінку безпосередньо перед розкладанням гарячого варення по стерильним банкам. Щоб запобігти утворенню плівки, кладемо в варення шматочок вершкового масла.
Варення малинове без термообробки
З малини на зиму можна приготувати вітамінне варення без варіння по простому рецепту з покроковими фото.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 1 кг
Приготування:
- Перед початком приготування малинового варення «сирим» способом, вирішуємо в якому вигляді бажаємо мати його у себе на столі, у вигляді желе або цілими ягодами.
- Якщо вибираємо перший спосіб, то ягоди подрібнюємо блендером (або іншим способом), змішуємо з цукром, залишаємо до повного його розчинення.
- У другому випадку пересипаємо малину з цукром пошарово, залишаємо на 5-6 годин (можна на ніч).
- Цілі ягоди малини у власному соку з цукром викладаємо в спеціальний загальний контейнер для заморозки (або розкладаємо в невеликі порційні спеціальні пакети або контейнери).
- Також чинимо і з варенням, приготованим першим способом. Контейнер прибираємо в морозильну камеру, ласуємо ароматним корисним варенням всю зиму.
«Малина до чаю» — варення «п’ятихвилинка»
По простому покроковому рецепту класичної «п’ятихвилинки» приготуємо на зиму варення з малини з пониженим вмістом цукру.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 500 р.
Приготування:
- Якщо малина чиста і суха, без шкідників і пошкоджених ягід, відразу пересипаємо її шарами з цукром, не промиваючи.
- В іншому випадку малину ретельно перебираємо, якщо виявляємо шкідників або личинки, заливаємо підсоленою водою на 10 хвилин. Воду з сплившими личинками зливаємо, ягоди ретельно промиваємо в проточній воді.
- Підготовлені ягоди перемішуємо з цукром безконтактним способом (пошарове пересипання, струшування), залишаємо на пару годин.
- Ставимо ємність з ягодами в цукрі, пустившими сік, на середній вогонь, прогріваємо до кипіння. Бажано встановити на конфорку розсікач вогню, щоб убезпечити варення від можливого пригорання.
Варимо варення з малини при слабкому кипінні 5 хвилин, розкладаємо по стерильним банкам, закручуємо кришками. Перевернувши банки, залишаємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.
Малинове варення 2-х видів за одне приготування
Приготувати на зиму малинове варення можна відразу у двох варіантах за одну варку за простим рецептом.
Інгредієнти:
- малина – 2,5 кг;
- цукор – 2,5 кг.
Приготування:
- Підготовлені ягоди малини засипаємо цукром, перемішуємо всю масу і розчавлюємо товкачем для пюре.
- Ставимо солодку ягідну масу на середній вогонь і доводимо до кипіння, варимо 3-4 хвилини при періодичному перемішуванні і одночасно знімаємо пінку.
- Вимикаємо нагрівання і залишаємо при кімнатній температурі на 3-4 години.
- Пропускаємо рідку частину варення (набираючи його ополоником) через сито, відокремлюючи частина сиропу.
- Окремо прогріваємо до кипіння обидва види варення, проварюємо після закипання за 5 хвилин і розклавши по підготовленим стерильним банку, закатуємо про запас.
- Перевертаємо консервацію, вкриваємо до повного охолодження і прибираємо на зберігання.
Малиновий джем без желатину
З малини можна зварити на зиму відмінні ласощі у вигляді дуже смачного і красивого джему по простому покроковому рецепту.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 800 г;
- вода – 100 мл;
- лимонна кислота – 2 г.
Приготування:
- Малину викладаємо в підходящу ємність і подрібнюємо будь-яким способом, наприклад, використовуючи занурювальний блендер.
- В малинове пюре наливаємо воду в зазначеній кількості, ставимо на прогрівання. Піддаємо термообробці після закипання протягом 3-4 хвилин.
- Злегка остудити проварену малину, протираємо її крізь сито в підготовлену ємність.
- До м’якоті малини насипаємо цукор, ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння, збираємо утворюється пінку і одночасно перемішуємо варення.
- В такому режимі проварюємо 20-30 хвилин, додавши в кінці розведену в невеликій кількості води лимонну кислоту. Це робиться для запобігання зацукровування і додання варенню більш яскравого кольору.
Через пару хвилин після цього розкладаємо гарячу масу по стерильним банкам. Наповнені варенням банки закручуємо кришками, залишаємо остигати і прибираємо на зберігання. В остившому вигляді варення набуває приємну густоту без желюючих добавок.
Варення з малини без варіння
На зиму можна приготувати дуже смачне вітамінне варення з малини по простому рецептом, зберігши всі корисні властивості ягід.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 1,5 кг
Приготування:
- Малину не промиваємо, викладаємо в підходящу ємність і розминаємо в пюре. Висипаємо сюди цукор в зазначеній кількості, добре вимішуємо і залишаємо на кілька годин.
- Через 2-3 години цукор повинен повністю розчинитися, варення можна розкладати по чистим банкам (необов’язково стерильним).
- Закриваємо банки кришками і зберігати в холодильнику, переносимо в льох в холодну пору року, якщо є можливість.
М’ятна малинове варення
Приготувати малинове варення на зиму можна з м’ятним смаком, дотримуючись простого покрокового рецепту з фото.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 700 г;
- м’ята свіжа молода – 1 пучок.
Приготування:
- М’яту злегка розчавлюємо, щоб пустила сік, змішуємо з цукром і ставимо на вогонь.
- Варимо варення з малини від 5 до 25 хвилин, в залежності від того, який консистенції і кольору бажаємо його отримати.
- За час варіння варення (при періодичному перемішуванні) готуємо м’яту. З промитих гілочок знімаємо листя і дрібно нарізаємо їх.
- В кінці приготування малинового варення викладаємо м’яту, розмішуємо до однорідного розподілу в масі, вимикаємо вогонь.
- У гарячому вигляді розкладаємо м’ятна малинове варення по банках, закатуємо запас, як зазвичай.
Малиновий джем без варіння
По простому рецептом можна приготувати на зиму дуже смачний малиновий джем без термообробки.
Інгредієнти:
- малина – 500 г;
- цукор – 500 р.
Приготування:
- Приготовану малину в будь-якій кількості (важливо лише дотримуватися пропорції з цукром) подрібнюємо обраним способом.
- Свіже малинове пюре викладаємо в сито і протираємо м’якоть в будь-яку підходящу ємність.
- Додаємо цукор, дотримуючись пропорції 1:1.
- Все грунтовно перемішуємо деякий час, залишаємо на пару-трійку годин, періодично перемішуючи.
- Розкладаємо свіжий малиновий джем по банкам, закручуємо кришками, зберігаємо в холодильнику.
Швидке малинове варення
На зиму можна приготувати варення з малини по простому швидкому рецепту з покроковими фото для зберігання в холодильнику.
Інгредієнти:
- малина – 1 кг;
- цукор – 800 г;
- вода – ¼ ст.
Приготування:
- Викладаємо малину в підходящу для варіння варення ємність (бажано мідну), додаємо воду і ставимо на вогонь.
- Кип’ятимо малину 3-4 хвилини, викладаємо цукор, продовжуємо приготування.
- Проваривши варення при слабкому кипінні 5-7 хвилин, вимикаємо вогонь, залишаємо остигати при кімнатній температурі.
- Остигле малинове варення розкладаємо по банках, закриваємо кришками (пластмасовими або закручуються), зберігаємо в холодильнику.
- Варення з цього швидкого рецепту готуємо в невеликих кількостях з того розрахунку, що довго вона не простоїть.
Малинове варення традиційно на зиму заготовляють практично всі господині. Використовують його як десерт, як ароматне і корисне ласощі, а також як ліки від застуди (допоміжний).