Варення з малини на зиму

варення з малини

Приготувати смачне, ароматне і корисне варення з малини на зиму можна по одному з поданих далі простих рецептів з покроковими фото.

Варення з малини у власному соку за класичним рецептом

З цього класичного і простому рецептом приготуємо дуже смачне варення з малини на зиму з корисними для здоров’я властивостями.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 1 кг

Приготування:

  • Свіжозібрані ягоди перебираємо і викладаємо в підходящу ємність, в якій будемо нагрівати всю масу.

  • Засипаємо малину цукром, вибравши один із способів — пошарово або насипавши зверху і струсивши ягоди. Пошарове перемішування передбачає почергову викладку шарів малини і цукру.
  • Засипані цукром ягоди малини залишаємо на 3-4 години, можна почати термообробку всієї маси і раніше, якщо виділиться хоча б невелику кількість соку. Малину з цукром у власному соку ставимо на прогрівання при безперервному помішуванні.

  • Після закипання варимо варення 7 хвилин, розкладаємо по стерильним банкам. Закриваємо наповнені банки стерильними кришками, закатуємо спеціальним пристосуванням для домашнього консервування.

Красиве малинове варення з цілими ягодами

Дуже гарне варення з малини варимо на зиму за класичним простому рецептом з цілими ягодами і сиропом.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • вода холодна – 200 г;
  • сік лимона – 2 ч. л.

Приготування:

  • Малину промиваємо (якщо є необхідність), викладаємо на рушник, даємо просохнути.
  • Насипавши цукор в підходящу ємність, доливаємо до нього воду, розмішуємо і ставимо на вогонь. Після закипання варимо солодку заливку для варення протягом 3-4 хвилини.

  • Заливаємо киплячим сиропом підготовлені ягоди і залишаємо при кімнатній температурі на 12 годин, не накриваючи ємність.

  • До потрібного моменту зливаємо сироп в іншу ємність і прогріваємо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо 10 хвилин. Знову заливаємо сиропом ягоди, перемішуємо безконтактним способом (невеликим струшуванням), залишаємо на 6 годин.

  • Повторюємо цикл ще раз, додавши при повторному нагріванні лимонний сік.
  • В третій раз доводимо варення до кипіння, відразу розкладаємо по стерильним банкам, закупорюємо.

Малинове варення желейне

Традиційно на зиму приготуємо лікувальний і смачне варення з малини, вибравши один з кращих простих рецептів.

Інгредієнти:

  • малина – 2 кг;
  • цукор – 2 кг;
  • лимон – 1 шт.;
  • масло вершкове – 20 р.

Приготування:

  1. Малину перебираємо, звільняючи від зіпсованих плодів, інші очищаємо від плодоніжок і чашолистків. Зазвичай малину не промивають, але якщо є сумніви в її чистоті, то робимо це дуже обережно, викладаємо в сито, позбавляючись від вологи.
  2. Підготовлені ягоди подрібнюємо будь-яким зручним способом: протираємо крізь сито, пропускаємо через м’ясорубку, пюрируєм звичайним картопляним товкачиком, подрібнюємо в блендері.
  3. Якщо ставимо перед собою завдання позбавлення малинового пюре від кісточок, то краще вибрати перший спосіб.
  4. Викладаємо отриману малинову масу цукор в зазначеній кількості, ставимо на прогрівання. В процесі безперервно перемішуємо.
  5. Після того як варення закипить, варимо його 20-30 хвилин, розкладаємо по підготовленим банкам.

Знімаємо пінку безпосередньо перед розкладанням гарячого варення по стерильним банкам. Щоб запобігти утворенню плівки, кладемо в варення шматочок вершкового масла.

Варення малинове без термообробки

З малини на зиму можна приготувати вітамінне варення без варіння по простому рецепту з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 1 кг

Приготування:

  • Перед початком приготування малинового варення «сирим» способом, вирішуємо в якому вигляді бажаємо мати його у себе на столі, у вигляді желе або цілими ягодами.
  • Якщо вибираємо перший спосіб, то ягоди подрібнюємо блендером (або іншим способом), змішуємо з цукром, залишаємо до повного його розчинення.
  • У другому випадку пересипаємо малину з цукром пошарово, залишаємо на 5-6 годин (можна на ніч).

  • Цілі ягоди малини у власному соку з цукром викладаємо в спеціальний загальний контейнер для заморозки (або розкладаємо в невеликі порційні спеціальні пакети або контейнери).
  • Також чинимо і з варенням, приготованим першим способом. Контейнер прибираємо в морозильну камеру, ласуємо ароматним корисним варенням всю зиму.

«Малина до чаю» — варення «п’ятихвилинка»

По простому покроковому рецепту класичної «п’ятихвилинки» приготуємо на зиму варення з малини з пониженим вмістом цукру.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 500 р.

Приготування:

  1. Якщо малина чиста і суха, без шкідників і пошкоджених ягід, відразу пересипаємо її шарами з цукром, не промиваючи.
  2. В іншому випадку малину ретельно перебираємо, якщо виявляємо шкідників або личинки, заливаємо підсоленою водою на 10 хвилин. Воду з сплившими личинками зливаємо, ягоди ретельно промиваємо в проточній воді.
  3. Підготовлені ягоди перемішуємо з цукром безконтактним способом (пошарове пересипання, струшування), залишаємо на пару годин.
  4. Ставимо ємність з ягодами в цукрі, пустившими сік, на середній вогонь, прогріваємо до кипіння. Бажано встановити на конфорку розсікач вогню, щоб убезпечити варення від можливого пригорання.

Варимо варення з малини при слабкому кипінні 5 хвилин, розкладаємо по стерильним банкам, закручуємо кришками. Перевернувши банки, залишаємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.

Малинове варення 2-х видів за одне приготування

Приготувати на зиму малинове варення можна відразу у двох варіантах за одну варку за простим рецептом.

Інгредієнти:

  • малина – 2,5 кг;
  • цукор – 2,5 кг.

Приготування:

  1. Підготовлені ягоди малини засипаємо цукром, перемішуємо всю масу і розчавлюємо товкачем для пюре.
  2. Ставимо солодку ягідну масу на середній вогонь і доводимо до кипіння, варимо 3-4 хвилини при періодичному перемішуванні і одночасно знімаємо пінку.
  3. Вимикаємо нагрівання і залишаємо при кімнатній температурі на 3-4 години.
  4. Пропускаємо рідку частину варення (набираючи його ополоником) через сито, відокремлюючи частина сиропу.
  5. Окремо прогріваємо до кипіння обидва види варення, проварюємо після закипання за 5 хвилин і розклавши по підготовленим стерильним банку, закатуємо про запас.
  6. Перевертаємо консервацію, вкриваємо до повного охолодження і прибираємо на зберігання.

Малиновий джем без желатину

З малини можна зварити на зиму відмінні ласощі у вигляді дуже смачного і красивого джему по простому покроковому рецепту.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • вода – 100 мл;
  • лимонна кислота – 2 г.

Приготування:

  • Малину викладаємо в підходящу ємність і подрібнюємо будь-яким способом, наприклад, використовуючи занурювальний блендер.

  • В малинове пюре наливаємо воду в зазначеній кількості, ставимо на прогрівання. Піддаємо термообробці після закипання протягом 3-4 хвилин.
  • Злегка остудити проварену малину, протираємо її крізь сито в підготовлену ємність.

  • До м’якоті малини насипаємо цукор, ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння, збираємо утворюється пінку і одночасно перемішуємо варення.
  • В такому режимі проварюємо 20-30 хвилин, додавши в кінці розведену в невеликій кількості води лимонну кислоту. Це робиться для запобігання зацукровування і додання варенню більш яскравого кольору.

Через пару хвилин після цього розкладаємо гарячу масу по стерильним банкам. Наповнені варенням банки закручуємо кришками, залишаємо остигати і прибираємо на зберігання. В остившому вигляді варення набуває приємну густоту без желюючих добавок.

Варення з малини без варіння

На зиму можна приготувати дуже смачне вітамінне варення з малини по простому рецептом, зберігши всі корисні властивості ягід.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 1,5 кг

Приготування:

  1. Малину не промиваємо, викладаємо в підходящу ємність і розминаємо в пюре. Висипаємо сюди цукор в зазначеній кількості, добре вимішуємо і залишаємо на кілька годин.
  2. Через 2-3 години цукор повинен повністю розчинитися, варення можна розкладати по чистим банкам (необов’язково стерильним).
  3. Закриваємо банки кришками і зберігати в холодильнику, переносимо в льох в холодну пору року, якщо є можливість.

М’ятна малинове варення

Приготувати малинове варення на зиму можна з м’ятним смаком, дотримуючись простого покрокового рецепту з фото.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 700 г;
  • м’ята свіжа молода – 1 пучок.

Приготування:

  • М’яту злегка розчавлюємо, щоб пустила сік, змішуємо з цукром і ставимо на вогонь.

  • Варимо варення з малини від 5 до 25 хвилин, в залежності від того, який консистенції і кольору бажаємо його отримати.
  • За час варіння варення (при періодичному перемішуванні) готуємо м’яту. З промитих гілочок знімаємо листя і дрібно нарізаємо їх.

  • В кінці приготування малинового варення викладаємо м’яту, розмішуємо до однорідного розподілу в масі, вимикаємо вогонь.
  • У гарячому вигляді розкладаємо м’ятна малинове варення по банках, закатуємо запас, як зазвичай.

Малиновий джем без варіння

По простому рецептом можна приготувати на зиму дуже смачний малиновий джем без термообробки.

Інгредієнти:

  • малина – 500 г;
  • цукор – 500 р.

Приготування:

  • Приготовану малину в будь-якій кількості (важливо лише дотримуватися пропорції з цукром) подрібнюємо обраним способом.
  • Свіже малинове пюре викладаємо в сито і протираємо м’якоть в будь-яку підходящу ємність.

  • Додаємо цукор, дотримуючись пропорції 1:1.

  • Все грунтовно перемішуємо деякий час, залишаємо на пару-трійку годин, періодично перемішуючи.
  • Розкладаємо свіжий малиновий джем по банкам, закручуємо кришками, зберігаємо в холодильнику.

Швидке малинове варення

На зиму можна приготувати варення з малини по простому швидкому рецепту з покроковими фото для зберігання в холодильнику.

Інгредієнти:

  • малина – 1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • вода – ¼ ст.

Приготування:

  1. Викладаємо малину в підходящу для варіння варення ємність (бажано мідну), додаємо воду і ставимо на вогонь.
  2. Кип’ятимо малину 3-4 хвилини, викладаємо цукор, продовжуємо приготування.
  3. Проваривши варення при слабкому кипінні 5-7 хвилин, вимикаємо вогонь, залишаємо остигати при кімнатній температурі.
  4. Остигле малинове варення розкладаємо по банках, закриваємо кришками (пластмасовими або закручуються), зберігаємо в холодильнику.
  5. Варення з цього швидкого рецепту готуємо в невеликих кількостях з того розрахунку, що довго вона не простоїть.

Малинове варення традиційно на зиму заготовляють практично всі господині. Використовують його як десерт, як ароматне і корисне ласощі, а також як ліки від застуди (допоміжний).

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь