Пекти Великодні частування для мене справа нова і цікава. Пристрастилася Я до нього зовсім недавно, коли доньці було трохи більше року. За цей час спекла неймовірно смачні краффіни, паски з сиром і класичні паски на заварному тісті. Великодня заварна паска – найніжніше частування. Напередодні світлого свята поспішаю поділитися з вами перевіреним рецептом цієї тематичної випічки.
Паски на заварному тісті відрізняються особливою вологістю і легкістю м’якушки. Після сирних частувань вони мої найулюбленіші. Обов’язково спробуйте цей рецепт, впевнена, і вам він припаде до душі.
- Пшеничная крупа 700 гр.
- Молоко коров’яче 350 мл.
- Цукор-пісок 330 гр.
- Ванільний цукор 10 гр.
- Яєчний жоіток 6 шт.
- Масло вершкове 175 гр.
- Дріжджі 36 гр.
- Цедра лимона 2 ст. л.
- Родзинки 100 гр.
- Коньяк 20 гр.
- Кардамон 1 ст. л.
- Сіль ¼ ч. л.
- Шафран за смаком
- Волоський горіх 100 гр.
- Замочіть родзинки в алкоголі.
- Приготуйте штрейзельную крихту. Волоські горіхи підсушіть в духовці, потім подрібніть в блендері. Додайте 50 г охолодженого вершкового масла, 100 г борошна і 100 г цукру, збийте ще раз. Загорніть масу в харчову плівку і відправте в морозильну камеру.
- Заваріть борошно. У велику ємність просійте 100 г борошна, насипте 100 г цукру і дрібку солі. Ретельно перемішайте віночком.
- 250 мл молока доведіть до кипіння, потім відразу зніміть з вогню і всипте в нього приготовлену суху суміш. Перемішайте віночком або міксером на невеликій швидкості до однорідності. Дозвольте суміші охолодитися до кімнатної температури.
- Злегка підігрійте молоко, що залишилося, потім додайте в нього 2 ч.л. цукру і свіжі дріжджі. Перемішайте до утворення однорідної маси. Залиште суміш підходити в теплому місці на 15 хвилин.
- Розтопіть 125 г вершкового масла на водяній бані і охолодіть.
- Тим часом збийте жовтки з цукром, що залишився до густої, світлої маси.
- Вилийте дріжджі, що підійшли в борошняну суміш, що остигнула і перемішайте до однорідності.
- Додайте остигле розтоплене вершкове масло і знову добре перемішайте. Потім додайте збиті жовтки, перемішайте. Просійте сюди ж залишилися 500 г борошна.
- Починайте вимішувати тісто. Накрийте його харчовою плівкою і відправте в тепле місце приблизно на 1 годину.
- На дрібній тертці натріть лимонну цедру.
- Розкладіть родзинки на паперових рушниках, щоб його підсушити. Потім обваляйте його в борошні.
- Коли тісто підніметься до верхнього краю ємності, додайте в нього родзинки, кардамон, ванільний цукор і лимонну цедру. Знову добре вимісити тісто, накрийте миску і знову приберіть в тепле місце на 1 годину.
- Після закінчення цього часу вимісити тісто ще раз.
- Викладіть готове тісто в формочки, змащені маслом, наповнюючи їх приблизно на третину. Залиште підніматися. Перед випічкою посипте штрейзельной крихтою.
- Випікайте при температурі 180 градусів 45-60 хвилин.
Оскільки ця заварна паса посипаю штрейзельной крихтою, вважаю, що інших прикрас вона не потребує. Коли не використовую крихту, люблю декорувати паски подрібненими горіхами і сухофруктами. Красиво і корисно!