Паска — високий дріжджовий кондитерський виріб круглої форми різної величини. Паска завжди мала обрядовий характер у слов’ян, незамінний атрибут великоднього столу. Назва “паска” в перекладі з грецької мови означає “крендель”. Назва паска церковного походження. Це виріб завжди готувався з дріжджового тіста, а у католиків з пісочного, іменованого «баба».

Як спекти паску

За слов’янськими традиціями паску випікали з пісного заквашеного кислого тіста і приносили в жертву землі, шанували паскою предків, використовували цей хліб в різних обрядах.

Найпоширенішою паскою є великодня. Паска, або, як її ще називають, — аналог церковного хліба. За формою паска має вигляд церкви з куполом. Паска — це особлива випічка, так як ніхто не може пояснити, чому такий хліб зберігається довше звичайного, не засихає і не пліснявіє.

По всьому світу існує безліч рецептів пасок. Їх покривають глазур’ю, посипають маком, корицею, кокосовою стружкою, додають родзинки, курагу, цукати і безліч інших інгредієнтів.

Паску прикрашають хитромудрими візерунками і написами.

Класична паску готується з дріжджового тіста, яке складається з пшеничного борошна вищого сорту, дріжджів, великої кількості яєць, цукру, вершкового масла або маргарину, родзинок, солі.

Тісто замішується поступово, у нього кілька етапів замісу. Опару (загравшу тісто з дріжджами) залишають підходити на деякий час.

Паски випікаються в залізних, силіконових або паперових формах різного розміру. Після того, як приготоване тісто постояло і збільшилося в розмірі, ним наповнюють форми на третину і дають підійти. Коли тісто збільшилося в розмірах вже в формах для випічки, його ставлять в духовку випікати при температурі 200 градусів. Готовність паски перевіряють дерев’яною паличкою або зубочисткою.

Готові паски дістають з духовки і верхівку покривають глазур’ю і прикрашають посипанням.

1 год 50 хв0393
Ще один варіант простої, але по-справжньому смачної паски. Повітряна, немов пухнаста, смачна, ароматна – така паска сподобається всім. Вона виходить не
1 год 25 хв0232
Ще один варіант незвичайної, але дуже смачної паски. Мабуть, вона чимось віддалено нагадує Краффін – така ж листкова, повітряна і легка.
паска з цукатами без замісу тіста
1 год 40 хв0311
Це просто неймовірно легкий в приготуванні рецептик паски. По суті, він не особливо відрізняється за складністю від тієї ж шарлотки або будь-якого іншого
паска Краффін
3 год 15 хв0352
Краффіни стали просто мега-популярними в останні роки. Вони також готуються з дріжджового тіста, але відрізняються самою технологією приготування і великою
сирна паска без дріжджів
2 год 10 хв0267
Не любите возитися з дріжджовим тістом? Цей рецепт для вас. Паска виходить надзвичайно пишна, повітряна, з ніжним сирним смаком. Додатковий ефект ласощам
Як приготувати повітряну мигдальну паску
2 год 10 хв0303
А цей рецепт якраз для тих, хто хоче спробувати чогось новенького. Крім класичних родзинок, тут так само доданий мигдаль. Плюс в тісті використовується
2 год 50 хв0259
Це класичний рецепт паски. Він підійде тим, хто готує святкові ласощі вперше або просто консервативний. Легка, повітряна, немов пухнаста – вона дуже ніжна
0519
Великодні паски можна спекти і без дріжджів. Головна перевага представлених рецептів з фото полягає у швидкості їх приготування. Щоб отримати самі смачні
0338
Для багатьох господинь хлібопічка стала справжньою помічницею і не тільки в випікання домашнього хліба. Так, на Великдень 2021 з її допомогою можна спекти
01.6к.
На великодньому столі найпочесніше місце займають паски, які випікають напередодні свята з дріжджового тіста. Є багато способів приготування м’
здобна паска рецепт
1 год 30 хв01.1к.
Свято Світлого Великодня складно уявити без здобної паски, освяченої в церкві. Спекти її в домашніх умовах непросте завдання. Але якщо є кращі рецепти
01.8к.
На Русі паски були просто здобним хлібом, який прикрашали хрестом і вінком з тіста. Сьогодні приготувати випічку на Великдень можна з різними варіантами прикрас.
паска царська рецепт
2 год 30 хв0510
Паска царська великодня – сама смачна випічка, яка готується на Великдень. Тісто виходить приголомшливим і ароматним, Всі рецепти з фото, покроково описано.
60 хв01.1к.
Дуже смачні і красиві пасхальні паски можна приготувати на Великдень з сиром по простому рецептом з покроковими фото. Сирна паска «Пасхальна» Приготувати
60 хв0806
Паска з цукатами та родзинками — смачний варіант пасхальної випічки, яка повинна бути на кожному столі у Світле Христове воскресіння. Для додання особливого
1 год 30 хв03к.
У переддень Великого свята в будь-якому магазині можна купити паску. Але купівельна випічка суха, позбавлена смаку, з відразливим запахом ванільної есенції.
60 хв0988
Фарбовані яйця і випічка – головне частування святкового столу на світле весняне свято. Протягом багатьох років наші бабусі пекли Олександрійський паска
паска в хлібопічці
1 год 30 хв01.2к.
Паска – головний атрибут святкового столу. Сьогодні з’являються нові рецепти, які поєднують класичну форму випічки і сучасні способи її приготування