Паска — високий дріжджовий кондитерський виріб круглої форми різної величини. Паска завжди мала обрядовий характер у слов’ян, незамінний атрибут великоднього столу. Назва “паска” в перекладі з грецької мови означає “крендель”. Назва паска церковного походження. Це виріб завжди готувався з дріжджового тіста, а у католиків з пісочного, іменованого «баба».

Як спекти паску

За слов’янськими традиціями паску випікали з пісного заквашеного кислого тіста і приносили в жертву землі, шанували паскою предків, використовували цей хліб в різних обрядах.

Найпоширенішою паскою є великодня. Паска, або, як її ще називають, — аналог церковного хліба. За формою паска має вигляд церкви з куполом. Паска — це особлива випічка, так як ніхто не може пояснити, чому такий хліб зберігається довше звичайного, не засихає і не пліснявіє.

По всьому світу існує безліч рецептів пасок. Їх покривають глазур’ю, посипають маком, корицею, кокосовою стружкою, додають родзинки, курагу, цукати і безліч інших інгредієнтів.

Паску прикрашають хитромудрими візерунками і написами.

Класична паску готується з дріжджового тіста, яке складається з пшеничного борошна вищого сорту, дріжджів, великої кількості яєць, цукру, вершкового масла або маргарину, родзинок, солі.

Тісто замішується поступово, у нього кілька етапів замісу. Опару (загравшу тісто з дріжджами) залишають підходити на деякий час.

Паски випікаються в залізних, силіконових або паперових формах різного розміру. Після того, як приготоване тісто постояло і збільшилося в розмірі, ним наповнюють форми на третину і дають підійти. Коли тісто збільшилося в розмірах вже в формах для випічки, його ставлять в духовку випікати при температурі 200 градусів. Готовність паски перевіряють дерев’яною паличкою або зубочисткою.

Готові паски дістають з духовки і верхівку покривають глазур’ю і прикрашають посипанням.

1 год 45 хв4
Casatiello Napolitano – так називається ароматний великодній хліб, який печуть в Італії. Він має форму вінка Ісуса, прикрашається кунжутом, кульками цукру, а всередині хліба розміщують фарбоване яйце.
Олександрійське тісто для пасок на вершках
14 год 20 хв8
Додавання вершків в Олександрійське тісто робить його ще більш ніжним і дозволяє зберегти свіжість випічки на довгий час. Вершки обов’язково повинні бути натуральними, а не рослинного походження.
паска з родзинками на олександрійському тісті
16 год 20 хв12
Олександрійське тісто відрізняється від будь-якого іншого дріжджового тіста тим, що опара вистоюється від 8 до 12 годин. Паски виходять м’якими, пишними, з ароматом топленого молока.
16 год 30 хв16
У кожної господині є свій улюблений рецепт паски і часто це Олександрійське тісто. Завдяки замісу тіста в два етапи воно добре піднімається і м’якуш виходить дуже м’
тісто з топленим молоком для пасок на Великдень
16 год 30 хв12
Пасок смачніше, ніж із здобного Олександрійського тіста, ви точно не пробували. Тісто замішується за певною технологією і його не потрібно довго вимішувати. Загалом всіх його принад не описати.
16 год 30 хв12
Вся підготовка до Великодня супроводжується чудовим ароматом пишної випічки. Пропонуємо вам приготувати Олександрійське тісто на 1 літр молока. Воно замішується за технологією тривалого
Олександрійське тісто для паски на сухих дріжджах
16 год 30 хв12
Олександрійське тісто має дуже просту і зручну технологію приготування. Паски виходять ідеальними: м’якими, рум’яними і ароматними. Рецепт приготування Олександрійського
16 год 30 хв18
Приголомшлива випічка, яка порадує ваших близьких і послужить прикрасою святкового застілля. Додавання в тісто благородного алкоголю зробить аромат випічки ще більш тонким і вишуканим.
Олександрійське тісто для пасок на топленому молоці
60 хв6
Це тісто сподобається тим, хто любить аромат топленого молока. Паски з Олександрійського тіста на топленому молоці вважаються найбагатшими за смаком і ароматом.
27 хв1
Глазур для паски, яка не обсипається, — це мрія багатьох господинь. Зробити її неважко. Для такої глазурі не потрібні яєчні білки. Їх роль виконає інший, більш надійний інгредієнт....
3 год 30 хв4
Пекти Великодні частування для мене справа нова і цікава. Пристрастилася Я до нього зовсім недавно, коли доньці було трохи більше року. За цей час спекла неймовірно смачні краффіни,...
1 год 50 хв
Ще один варіант простої, але по-справжньому смачної паски. Повітряна, немов пухнаста, смачна, ароматна – така паска сподобається всім. Вона виходить не дуже вологою, але і не надмірно сухою.
1 год 25 хв
Ще один варіант незвичайної, але дуже смачної паски. Мабуть, вона чимось віддалено нагадує Краффін – така ж листкова, повітряна і легка. Тут немає звичних всім родзинок, зате є...
паска з цукатами без замісу тіста
1 год 40 хв
Це просто неймовірно легкий в приготуванні рецептик паски. По суті, він не особливо відрізняється за складністю від тієї ж шарлотки або будь-якого іншого подібного пирога.
паска Краффін
3 год 15 хв
Краффіни стали просто мега-популярними в останні роки. Вони також готуються з дріжджового тіста, але відрізняються самою технологією приготування і великою кількістю вершкового масла.
сирна паска без дріжджів
2 год 10 хв
Не любите возитися з дріжджовим тістом? Цей рецепт для вас. Паска виходить надзвичайно пишна, повітряна, з ніжним сирним смаком. Додатковий ефект ласощам додасть нестандартна начинка
Як приготувати повітряну мигдальну паску
2 год 10 хв
А цей рецепт якраз для тих, хто хоче спробувати чогось новенького. Крім класичних родзинок, тут так само доданий мигдаль. Плюс в тісті використовується мигдальне борошно, що підсилює характерний.
2 год 50 хв
Це класичний рецепт паски. Він підійде тим, хто готує святкові ласощі вперше або просто консервативний. Легка, повітряна, немов пухнаста – вона дуже ніжна і злегка волога всередині.
Великодні паски можна спекти і без дріжджів. Головна перевага представлених рецептів з фото полягає у швидкості їх приготування. Щоб отримати самі смачні й ароматні паски, не потрібно довго.
Для багатьох господинь хлібопічка стала справжньою помічницею і не тільки в випікання домашнього хліба. Так, на Великдень 2021 з її допомогою можна спекти найсмачнішу паску.