Яблучний крамбл

Яблучний крамбл (Apple crumble) – традиційна страва англійської кухні. Крамбл є запіканка під розсипчастою крихтою з борошна з вершковим маслом і цукром. Найчастіше крамбл роблять із фруктів, і найпопулярніший, звичайно ж, яблучний крамбл. Також крамбл роблять з персиків, ревеню, слив, агрусу або ожини. У крихту часом додають вівсяні пластівці або горіхи для надання більш хрусткої текстури.

Крім солодких, бувають солоні рецепти крамбла, наприклад, з овочів чи м’яса. У цьому випадку замість цукру до крихти додають сир.

Крамбл став популярним у Великій Британії під час Другої світової війни, коли в результаті нормування продуктів через брак інгредієнтів крихту почали розглядати як економічну альтернативу повноцінним пирогам. Щоб ще більше скоротити використання борошна, олії та цукру, в суміш для крихти можна додати панірувальні сухарі або вівсяні пластівці. Рецепти крамбла мали величезну популярність ще й завдяки своїй простоті.

Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт яблучного крамбла. Як основу в Англії зазвичай вибирають яблука сорту Бремлі (Bramley) або мікс із різних сортів, включаючи Бремлі.

Інгредієнти
Порції: +5
Кроки
60 хвДрук
  • Яблука очистити від шкірки, розрізати на четвертинки та видалити серцевини. Потім кожну четверту нарізати на тонкі скибочки.
  • Скибочки яблук перекласти в широку каструлю, додати 100 г цукру і цедру лимона.
  • Накрити каструлю кришкою і тушкувати на середньому вогні протягом 5-10 хвилин, поки яблука не стануть м’якими. Потім вимкнути вогонь і трохи остудити.
  • Вершкове масло нарізати кубиками і помістити в глибоку миску з борошном. Перетерти кінчиками пальців до отримання крихти, що нагадує панірувальні сухарі.
  • Додати цукор, що залишився, і ще раз перемішати.
  • Перекладіть яблука у форму для випічки і зверху посипати кришкою.
  • Випікати яблучний крамбл у попередньо розігрітій до 200°С духовці протягом 25–30 хвилин або до золотистого кольору та утворення бульбашок.

Подавати яблучний крамбл у теплому вигляді із ванільним заварним кремом або кулькою ванільного морозива.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь