Яблучний крамбл (Apple crumble) – традиційна страва англійської кухні. Крамбл є запіканка під розсипчастою крихтою з борошна з вершковим маслом і цукром. Найчастіше крамбл роблять із фруктів, і найпопулярніший, звичайно ж, яблучний крамбл. Також крамбл роблять з персиків, ревеню, слив, агрусу або ожини. У крихту часом додають вівсяні пластівці або горіхи для надання більш хрусткої текстури.
Крім солодких, бувають солоні рецепти крамбла, наприклад, з овочів чи м’яса. У цьому випадку замість цукру до крихти додають сир.
Крамбл став популярним у Великій Британії під час Другої світової війни, коли в результаті нормування продуктів через брак інгредієнтів крихту почали розглядати як економічну альтернативу повноцінним пирогам. Щоб ще більше скоротити використання борошна, олії та цукру, в суміш для крихти можна додати панірувальні сухарі або вівсяні пластівці. Рецепти крамбла мали величезну популярність ще й завдяки своїй простоті.
Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт яблучного крамбла. Як основу в Англії зазвичай вибирають яблука сорту Бремлі (Bramley) або мікс із різних сортів, включаючи Бремлі.
- Яблуко 1.5 кг.
- Коричневий цукор 150 гр.
- Масло вершкове 50 гр.
- Борошно пшеничне 100 гр.
- Лимон 1 шт.
- Яблука очистити від шкірки, розрізати на четвертинки та видалити серцевини. Потім кожну четверту нарізати на тонкі скибочки.
- Скибочки яблук перекласти в широку каструлю, додати 100 г цукру і цедру лимона.
- Накрити каструлю кришкою і тушкувати на середньому вогні протягом 5-10 хвилин, поки яблука не стануть м’якими. Потім вимкнути вогонь і трохи остудити.
- Вершкове масло нарізати кубиками і помістити в глибоку миску з борошном. Перетерти кінчиками пальців до отримання крихти, що нагадує панірувальні сухарі.
- Додати цукор, що залишився, і ще раз перемішати.
- Перекладіть яблука у форму для випічки і зверху посипати кришкою.
- Випікати яблучний крамбл у попередньо розігрітій до 200°С духовці протягом 25–30 хвилин або до золотистого кольору та утворення бульбашок.
Подавати яблучний крамбл у теплому вигляді із ванільним заварним кремом або кулькою ванільного морозива.