Яйця по-панагюрськи (Panagyurski eggs) – традиційна болгарська страва, що сформувалася під впливом старовинної османської страви чилбир. Яйця по-панагюрськи є яйцями-пашотами, подані в соусі з “кисело мляко” зі свіжим коров’ячим сиром, часником і перцевим соусом. Це національне блюдо болгарського міста Панагюріште.
Нижче ми наводимо традиційний болгарський рецепт яєць по-панагюрськи, яким готують цю страву в Болгарії ось уже більше ста років.
Інгредієнти
Порції: –+
- Куряче яйце 8 шт.
- Йогурт (кисело мляко) 400 мл.
- Коров’ячий сир (краве сирені) 350 гр.
- Масло вершкове 5 ст. л.
- Рослинна олія 3 ст. л.
- Часник 2-3 зубці
- Оцет столовий 9% 1-2 ст. л.
- Вода 1.5 л.
- Паприка або мелений червоний перець 1-2 ч. л.
- Сіль за смаком
- М’ята свіжа або петрушка для подачі
Кроки
- У широку каструлю налити воду і довести до кипіння.
- Додати оцет та сіль за смаком.
- У маленьку миску акуратно розбити яйце, не пошкодивши жовток. За допомогою ложки закрутити киплячу воду лійкою та акуратно вилити в центр отриманої лійки яйце, допомагаючи столовою ложкою.
- Варити яйце на повільному вогні протягом 3-4 хвилин, а потім витягнути за допомогою шумівки з води та перекласти на тарілку. Якщо ви віддаєте перевагу жовтку не текучому, а більш провареному, яйця потрібно варити протягом 5-6 хвилин.
- Аналогічним чином зварити яйця, що залишилися.
- Часник натерти на дрібній тертці та перемішати з йогуртом. Туди ж додати щіпку солі.
- Сир наламати руками на дрібні шматочки, залити йогуртовою сумішшю та перемішати. Повинен вийти густий соус.
- У кожну тарілку розкласти по 2-3 яйця, навколо них розкласти йогуртовий соус.
- У невеликий сотейник налити олію поставити на повільний вогонь.
- Туди ж покласти вершкове масло і розтопити його.
- Додати мелену паприку та варити, постійно помішуючи, буквально кілька секунд. Повинен вийти соус гарного вогняного кольору.
- Отриманим соусом полити зверху яйця по-панагюрськи та прикрасити зверху зеленню.
- Подавати яйця по-панагюрському відразу після приготування, з скибочками свіжого хліба.