Гостра приправа на основі хрону, помідорів, спецій, перцю і оцту – хріновіна, її ще називають горлодер, хренодер, вогник. Кожна господиня готує свою, оригінальну хріновину, рецепт допускає варіанти приготування як холодним, так і гарячим способом. Дійсно, рецепт хріновіни може бути різним, але кілька операцій є базовими, їх слід обов’язково виконати. Наприклад, роблять окремо заправку з хрону і пюре з помідорів для соусу.

Робити цю закуску, хренодер, взагалі потрібно в гумових рукавичках щоб уникнути роздратування шкіри. Корінь, часник, моркву подрібнюють, потім змішують з томатним пюре, оцтом. Продукт, він же горлодер, повинен мати консистенцію пюре. До отриманої суміші додають за смаком рослинну олію, свіжу зелень, спеції, гострий перець чилі, оцет або вино, лимонний сік.

Цей рецепт закуски ще називають аджика вогник з хріном. Люблять її не тільки чоловіки під чарочку міцного напою, але також і жінки з дітьми, якщо рецепт горлодера був кілька пом’якшений. Дійсно, рецепт хренодера може бути в декількох виконаннях: гострий, ніжний, солодкий, пряний, кислий. Вибирайте на будь-який смак.

Існує класичний варіант хрінової закуски. Рецепт її містить хрін з помідорами і часником. Але, з різними добавками та іншими продуктами з’являються цікаві рішення: з приправами, зеленими помідорами, з зеленню і т.д. є також болгарський, латиський варіант. Є чортівня, готова до вживання відразу, а є заготовлена чортівня на зиму. Рецепт приготування зимового варіанту відрізняється додатковими маніпуляціями з банками. Вони ідентичні для будь-якого консервування.

Закуска вогник на зиму з хріном, відмінний спосіб заготівлі гострої приправи, яку так люблять багато до м’ясних страв, особливо в холодну пору року.

Вам допоможуть також наші поради, як зробити хріновину:

  • акуску вогник з хріном, приготовлену гарячим способом, можна їсти відразу холодною після того, як блюдо постоїть одну ніч в холодильнику;
  • об хрін при подрібненні через м’ясорубку не роз’їдав очі, тарілку можна накрити поліетиленовим пакетом;
  • дозування продуктів для хренодера (часник, помідори, спеції) можна змінювати в залежності від різних факторів і особливостей цих продуктів;
  • для зберігання закуски краще використовувати стерилізовані банки 300 грамів з кришками, що закручуються;
  • вагу хрону для горлодера потрібно вимірювати після його очищення;
  • зберігати таку приправу слід в погребі або на верхній полиці холодильника.
Хрін з медом і журавлиною
40 хв120201
Цей соус можна залишити в прохолодному місці на кілька місяців. Завдяки кисло-солодким добавкам виходить приємний смак. Представлений рецепт покроковий
Хрін з буряком на зиму
40 хв120295
Коренеплід добре гармонує з буряком. Завдяки цьому приправа знаходить насичено-рожевий колір. Рецепт покроковий дуже простий.
Хрін з томатами на зиму
45 хв120176
Гостра приправа з помідорами прекрасно поєднується з м’ясними стравами. Заготівля може бути надійним захистом від застуди.
Рецепт хрону на зиму з майонезом
30 хв120159
Пекучий коренеплід можна заготовлювати у вигляді соусів. Заправка з майонезом відмінно гармонує з м’ясом, рибою, овочами. Приготування не займе багато часу.
Хрін на зиму з оцтом
25 год 0 хв240233
Нерідко для збереження коренеплоду використовується рецепт з оцтом. Овоч натирають або пропускають через м’ясорубку. Виходить насичена приправа з
Хрін на зиму з додаванням лимонної кислоти
45 хв80178
Це класичний рецепт — приготування по ньому дуже просте. З лимонною кислотою виходить смачна закуска, відмінно поєднується з іншими стравами.