Готовий десерт має пікантний смак. При бажанні можна додати кардамон, корицю, бадьян. Тоді вже в процесі варіння кухня наповнюється приємним східним ароматом кориці і прянощів. Особливий смак і аромат додасть імбир. Корінь необхідно очистити, натерти і додати з соком лимона прямо в кавунове варення.
Інгредієнти
Порції: –+
- Кавун (шкірки) 1-1.2 кг.
- Вода ½ л.
- Гвоздика 10 суцвіть
- Лимон 1 шт.
- Цукор-пісок 1 кг.
Кроки
- Видаліть грубу частину кірок. Поріжте їх кубиками. Залийте водою, так щоб рівень води був врівень з кірками, проваріть годину, періодично знімайте пінку, що з’являється.
- Відкиньте на друшляк, нехай стече вся рідина.
- Висипте в 0,5 л рідини цукор, перемішайте і закип’ятіть. Вийде цукровий сироп.
- У сироп помістіть кавунові шматочки, додайте гвоздику і інші прянощі за бажанням.
- Варіть масу півгодини. Дайте вистоятися варенню 4-5 годин.
- Видаліть гвоздику, кардамон і бадьян (якщо їх додавали). Знайти прянощі не складно, вони плавають зверху.
- Закип’ятіть масу, проваріть півгодини, влийте сік лимона, варіть ще 5 хвилин. Подавайте варення після охолодження. Для заготівлі на зиму, гарячу масу розкладіть в стерилізовану тару.
А тепер маленький секрет, як зробити справжній мармелад, яким можна порадувати малюків:
- Виловіть шматочки кірок з варення, покладіть в друшляк, щоб злилася вся рідина.
- Розкладіть шматочки на піднос або грати, залиште на 2-3 дні, вони трохи підсохнуть.
- Обваляйте шматочки в цукрі або цукровій пудрі. Можна скористатися стружкою кокоса, кунжутом.