Зіті

Зіті (Ziti) – традиційна страва італійської кухні. Зіті є формованою пастуою у вигляді невеликих трубочок. Зіті часто порівнюють з пенне, але у зіті кінці зазвичай зрізані по прямій лінії, а пенне має скошені по діагоналі краї як у пера. Також зіті трохи ширше в діаметрі, ніж пенне, але менше, ніж ригатоні. Поверхня у зіті зазвичай гладка, але іноді можуть бути ребристою. У цьому випадку додають позначку rigati, що означає “ребристий”. Зіті найчастіше запікають. Назва зіті походить від італійського слова zita, яке перекладається як «наречена». Вважається, що така назва закріпилася через італійський звичай подавати цю страву на весілля.

Запечені зіті або зіті аль форно (Ziti al forno) – популярна запіканка  в неаполітанському стилі , приготована з пасти зіті та томатного соусу. Запечені зіті характерні для італійсько-американської кухні.  Популярність до зіті прийшла після серіалу «Клан Сопрано», герої якого ходили один до одного в гості з приготовленим зіті як гостинець.

Як правило, зіті варять окремо, а томатний соус готують окремо. У соус додають сир, фарш, ковбасу, гриби, перець, цибулю та багато іншого. Потім зити з’єднують із соусом, посипають тертим сиром і запікають у духовці. Подають у гарячому вигляді.

Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт зіті з м’ясним соусом. На ваш розсуд до м’ясного соусу можна додати шматочки ковбаси чи гриби. Зіті подають як у теплому, так і в холодному вигляді. В Україні паста-зіті зустрічається не часто, тому її можна замінити на тортильйони, ригатоні або навіть пенне.

Інгредієнти
Порції: +6
Кроки
60 хвДрук
  • У великій каструлі з підсоленою окропом відварити пасту зіті до стану аль денте, близько 8 хвилин. Злити воду.
  • Цибулю очистити від лушпиння і дрібно нарізати.
  • У великій сковороді розігріти оливкову олію та обсмажити цибулю до золотистого кольору.
  • Додати яловичий фарш і смажити на середньому вогні до того часу, поки фарш не потемніє.
  • Додати томатну пасту та тушкувати ще 15 хвилин.
  • Форму для випікання розміром приблизно 23*30 змастити олією.
  • Викласти на дно половину зварених зіті, далі скибочки сиру проволоне.
  • Потім вилити сметану та рівномірно розподілити її поверх сиру. Зверху розподілити половину томатного соусу з фаршем.
  • Далі викласти зіті, що залишилися, потім шар скибочок моцарелли і закінчити томатним соусом з фаршем.
  • Зверху посипати тертим пармезаном.
  • Випікати зити в попередньо розігрітій до 175 °С духовці протягом 30 хвилин або до того, як сир розплавиться.

Подавати зіті можна як у теплому, так і холодному вигляді.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь