Опеньки вважаються одним з найбільш вдалих варіантів грибів для приготування ікри – у них дуже виражений насичений смак. Цибулю і моркву потрібно пережарити. Коли будете готувати овочі, можете не дрібнити, але намагайтеся різати приблизно однаковими шматочками, щоб вони рівномірно присмажилися. І чим дрібніше будуть ці шматочки, тим швидше овочі приготуються.
Оцет за рецептом не додається, але баночки з чудовою ікрою можна зберігати довго. Стерилізацію закуска проходить в духовці. Ця ікра буде відмінним доповненням до будь-якої страви: можна подати в якості закуски, до основної страви або зробити бутерброди. Якщо плануєте зберігати закуску тривало, солі краще додати трохи більше, ніж зазначено в рецепті.
- Опеньки свіжі 1 кг.
- Морква 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник 1 головка
- Рослинна олія 50 мл.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Гриби переберіть і обмийте, почистіть. Викладіть в каструлю, залийте водою і відправте на плиту.
- Коли водичка закипить, зменшіть вогонь і зніміть всю пінку. Додайте 2 столові ложки солі. Варіть до готовності.
- Злийте воду, промийте гриби і залиште їх обсихати, щоб вся зайва рідина стекла.
- Цибулю і моркву очистіть. Цибулю наріжте півкільцями, моркву – шматочками невеликого розміру.
- Незабаром розігрійте рослинну олію і відправте туди овочі. Обсмажуйте до золотистого кольору цибулі і м’якості моркви, періодично перемішуючи.
- Змішайте готові овочі та гриби і пропустіть через м’ясорубку. Вибирайте грати з найбільшими отворами.
- У сковороду, де смажили овочі, перекладіть масу, що вийшла. Посоліть, додайте перчик і смажте на вогні середньої потужності півгодинки.
- Перемішайте, спробуйте на сіль. Готуйте ще 30 хвилинок.
- Готову ікру розкладіть по заздалегідь підготовленим баночках, плотненько утрамбуйте. Прикрийте кришками.
- Баночки поставте на деко і залиште в духовці при 110 градусах на 40 хвилин.
- Закатати кришками. Переверніть баночки, укутайте чимось тепленьким і залиште до повного охолодження.