Ватрушку з сиром можна доповнювати свіжими ягодами чорниці: здоба стає не тільки ще смачніше, але і значно корисніше. Щоб начинка була більш ніжною і соковитою, слід вибирати більш жирний сир і добре його перетирати через сито або збивати блендером.
Інгредієнти
Порції: –+
- Для тіста:
- Маргарин вершковий 100 гр.
- Молоко коров’яче 100 мл.
- Куряче яйце 1 шт.
- Кисломолочний сир 11% 250 гр.
- Цукор-пісок 5 ст. л.
- Сіль 1 щіпка
- Дріжджі свіжі 30 гр.
- Борошно пшеничне 4.5 ст.
- Для начинки:
- Чорниця 2 ст.
- Кисломолочний сир 11% 250 гр.
- Сметана 30% 2 ст. л.
- Куряче яйце 1 шт.
- Ванілін ½ ч. л.
- Для змащування:
- Жовток 1 шт.
- Сметана 30% 1 ст. л.
- Цукор-пісок 1 ч. л.
Кроки
- В окремій мисці змішати цукор з розм’якшеним маргарином, дрібкою солі і яйцем. Після того, як вийде однорідна маса, додати в неї сир і добре збити.
- Молоко трохи нагріти і розвести в ньому свіжі дріжджі. Влити молоко, щоб змішати з масою з сиром і перемішати.
- Поступово, невеликими порціями всипають борошно і вимішують гладке, еластичне тісто. Залишити його на час в приміщенні без протягу, щоб його обсяг виріс рази в два. На це може піти близько години.
- Тісто розділяється на дві половини. Одну розкочують до товщини в 0,8 см і вирізують формочкою кружки. Їх викладають на підготовлене для випікання деко з пергаментом і залишають, щоб трохи піднялися.
- Для ягідно-сирної начинки змішують сир з яйцем, сметаною, цукром і ваніліном, акуратно додають ягоди чорниці, намагаючись їх не розчавити.
- У кожній заготівлі з тіста в центрі роблять поглиблення, розподіляють по ньому начинку і залишають ще на 5 хвилин. Після цього краю тіста, де не потрапила начинка, змащують сумішшю жовтка, цукру і сметани, щоб при випіканні вийшла красива рум’яна кірочка.
Ватрушки печуть в духовій шафі, розігрітій до 170 градусів, протягом півгодини або до того моменту, поки вони не стануть золотистими.