Погодьтеся, після виснажливого робочого тижня складно мотивувати себе на кулінарні подвиги. Тому суботу я присвячую простим домашнім перекусам. Виняток становить лише випічка, від якої без розуму всі мої близькі. Плетені булочки з халвою припали до смаку раз, і тепер без них не обійтися.
Вперше ознайомившись з рецептом, я відразу ж відклала його в сторону. Він здався мені занадто довгим і мудрованим. Але, на свій подив, я швидко набила руку. Тепер булочки з халвою і курагою готую щосуботи. Рецепт вивчила напам’ять, тісто замішую чисто механічно. Рекомендую спробувати і вам!
- Борошно пшеничне 570 гр.
- Молоко коров’яче 100 мл.
- Сметана 20% 2 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Халва 50 гр.
- Цукор-пісок 5 ст. л.
- Куряче яйце 2 шт.
- Сироватка 100 мл.
- Дріжджі 12 гр.
- Олія соняшникова 50 мл.
- Курага 10 шт.
- Пресовані дріжджі розітріть з 1 ст.л. цукру. Залиште суміш в мисці на пару хвилин. Потім додайте яйце, ще 4-5 ст.л. цукру влийте тепле молоко і рослинну олію. Перемішайте.
- В процесі замісу додайте частину борошна і сіль. Борошно додавайте поступово, щоб тісто не забилося. Воно повинно вийти м’яким, але досить щільним.
- Коли Вам стане важко мішати тісто в мисці, перемістіть його на робочу поверхню. Місіть ще хвилин 5. Потім поверніть його в миску, змащену олією. Зверху тісто теж нею промажте.
- Надішліть тісто підніматися в теплу духовку мінімум на 2 години. За цей час воно повинно збільшитися вдвічі. Готове тісто перемістіть на стіл. Розправте його руками.
- Тепер розкачайте тісто в тонкий прямокутник. Умовно розділіть його на частини. У середню частину покришите халву. Її можна взяти трохи більше, ніж вказано.
- Накрийте халву правою частиною прямокутника. Змастіть тісто, яким ви накрили халву, олією і посипте його курагою. Її потрібно заздалегідь запарити і нарізати шматочками.
- Курагу накрийте лівою частиною прямокутника. Злегка розкачайте заготовку, накрийте її поліетиленовим пакетом. Залиште хвилин на 10. Потім приберіть пакет, виріб розріжте на 8 частин.
- Кожну готову смужку трохи розкачайте. Поверніть їх пружинами і защипніть краї. У вас вийде 8 кілець. Перемістіть їх на деко і накрийте рушником.
- Через 30 хвилин змастіть заготовки жовтком, збитим з 2 ст.л. молока. Готуйте булочки в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин. Ще гарячими змастіть їх вершковим маслом.
Пишні і блискучі дріжджові булочки з халвою і курагою подаю до столу трохи остиглими. Найсмачніше вони з гарячим молоком або какао. Якщо ви плануєте використовувати більше халви, ніж зазначено в інгредієнтах, зменшіть кількість цукру в тісті. Інакше вироби вийдуть нудотно солодкими. Удачі!