Рецепти приготування рису з овочами
Рис з овочами – одна з найулюбленіших і поживних страв. Його можна сміливо подавати як в якості гарніру до риби або м’яса, так і у вигляді самостійної страви, в тому числі і для тих, що дотримуються посту. Дане блюдо виграє тим, що його можна готувати цілий рік – влітку і восени можна сміливо пускати в хід найрізноманітніші сезонні овочі, а в зимовий період справжньою паличкою-виручалочкою стануть заморожені овочі, які можна заморозити про запас самостійно або ж придбати в найближчому магазині.
Як приготувати рис з овочами
Рис з овочами можна готувати як в духовці, так і мультиварці або в пароварці – в останніх двох випадках він буде вважатися низькокалорійним і справжнісіньким дієтичним блюдом. Дуже смачним виходить і рис по-китайськи-в даному випадку рис обсмажується разом з овочами. Не варто забувати і про такі чудові страви, як різотто або плов з овочами!
З найдавніших часів рис славиться своїми дієтичними властивостями і безсумнівною користю для організму – все це зробило його неймовірно популярним продуктом практично у всіх кухнях світу. А відварений рис взагалі є найбільш затребуваною крупою в світі!
Для того, щоб приготувати рис з овочами, підійде будь-який рис – і бурий, і білий, і навіть червоний. Спочатку його необхідно відварити, причому для цього слід використовувати «правильний» посуд – справа в тому, що в каструльках із занадто тонкими стінками крупа легко може пригоріти ще до того, як почне википати вода. Так що для варіння рису слід брати каструлю з товстими стінками, і вона ні в якому разі не повинна бути алюмінієвою – алюміній вважається шкідливим для здоров’я матеріалом. Що стосується співвідношення рису і води, то на одну частину рису зазвичай беруть дві частини води. А якщо для приготування були обрані екзотичні види рису, не завадить додатково ознайомитися і з інструкцією на упаковці. І не варто занадто часто відкривати кришку, поки рис вариться! Солити ж його необхідно на самому початку, в іншому випадку прісна вода швидко вбереться в крупу, і підсолити її буде вкрай проблематично. А як тільки рис звариться, можна відразу ж додавати до нього і заздалегідь підготовлені овочі.
Особливо добре рис поєднується з солодким болгарським перцем, а також з морквою, гарбузом, кабачком і капустою. Щоб зберегти структуру овочів і їх насичений колір, їх рекомендується обсмажувати на сковороді окремо і тільки потім з’єднувати з відвареним рисом. Ще один варіант – обсмажити овочі до напівготовності, а потім готувати їх до кінця вже разом з рисом. І в тому, і в іншому випадку вони вийдуть дуже смачними!