Голубці зі свіжої капусти – всіма відома та улюблена страва, яка поєднує в собі свіжу капусту, розсипчастий рис та ароматний фарш. Голубці вважаються найактуальнішою стравою тоді, коли дозріває перший урожай. Так як з молодої свіжої капусти, вони виходять дуже соковиті та тануть у роті. Їхнє приготування займає не дуже мало часу, але результат порадує всіх і нікого не залишить байдужим.
Процес приготування досить простий, але головним, в даному рецепті, є додавання в начинку не тільки фаршу та рису, а й засмажка з овочів та зелені.
Капусту найкраще використовувати з тонким листям. Так як загортати голубець в такий лист набагато простіше і при приготуванні він не втратить свою форму.
У деяких рецептах, під час підготовки листя капусти, у воду додають трохи оцту. Так листя збереже свою цілісність і не розірветься під час готування.
Попереднє обсмажування овочів та зелені, надасть голубцям неповторний смак і соус в обсмажуванні стане густішим, що теж є великим плюсом.
Якщо ж у соусі ви використовуєте кислий томат, чим солодкий, час приготування необхідно збільшити.
Як приготувати голубці з свіжої капусти
- Фарш м’ясний 500 гр.
- Рис білий 60 гр.
- Капуста білокачанна 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Помідор 100 гр.
- Цукор-пісок 10 гр.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Олія соняшникова для смаження
- Почнемо із приготування рису. Рис необхідно добре промити, залити водою та поставити на сильний вогонь. Як тільки він закипить, ми зменшуємо вогонь і варимо доти, доки вода повністю не вбереться в рис. Він повинен вийти дуже м’яким, але не розвареним. Порада: замість рису можна використовувати булгур, він смачніший і корисніший, а технологія підготовки однакова.
- Беремо цибулю та нарізаємо невеликими кубиками. Кількість інгредієнтів у цьому рецепті можна змінювати за власним бажанням.
- Далі беремо моркву та натираємо її на великій тертці.
- На сковороду, змащену олією, викладаємо порізану цибулю і обсмажуємо на середньому вогні, періодично її помішуючи.
- Потім додаємо моркву, знову перемішуємо і тушкуємо пару хвилин. Половину засмажки відсипаємо для фаршу в окрему тарілку, щоб вона охолола.
- До овочів, що залишилися, додаємо 100 гр. томату. Порада: томат можна замінити на дві столові ложки томатної пасти, розведені 100 міліграмами води.
- Обов’язково додаємо приблизно 10 гр. цукру, солимо, перчимо на смак і тушкуємо все разом на середньому вогні 2-3 хвилини.
- Беремо 500 грам фаршу, додаємо до нього охололий рис, тушковану цибулю з морквою, також солимо, перчимо до смаку і ретельно перемішуємо. Начинка для голубців готова.
- Тепер переходимо до підготовки капустяного листя. Беремо капусту і вирізаємо з неї качан.
- Потім у великій каструлі доводимо воду до кипіння, опускаємо туди нашу капусту качаном і вниз і даємо буквально проваритися пару хвилин.
- Далі перевертаємо і за допомогою двох виделок відокремлюємо листя, яке добре цьому піддається.
- Забираємо качан, і листочки, що залишилися, варимо ще пару хвилин. По готовності дістаємо їх в окрему миску і починаємо зрізати з них товсте стебло. Порада: якщо листя занадто велике, то поділіть його навпіл.
- На край капустяного листа кладемо 1 столову ложку фаршу, підгинаємо з двох сторін і загортаємо конвертик.
- На дно ємності, в якій готуватимуться голубці, викладаємо половину засмажки і зверху кладемо наші заготовки.
- Поливаємо їх соусом, що залишився, і заливаємо водою так, щоб вона покривала всі голубці. Тушкуємо до готовності та потрібної вам м’якості овочів. На це може піти хвилин 40. Підливка повинна вийти в міру солодка.
За підсумком страва виходить соковитою, ситною та апетитною. Готуйте із задоволенням. Смачного!