Серед інших представників слов’янської кухні Польща відрізняється гарячою любов’ю до капусти, особливо квашеної. Ви напевно чули про їх чудовий бігос, який вважається національним блюдом. Але чи чули ви коли-небудь про те, як готується горохова каша з капустою по-польськи? Пропонуємо Вам дізнатися про це прямо зараз.
Як смачно приготувати горохову кашу
Спочатку може здатися, що це дивне поєднання. Але немає нічого дивного в тому, щоб змішувати пюре з овочами. У Нідерландах, наприклад, обожнюють готувати стампот: роздавлена картопля з морквою, зеленню, кабачками і навіть ковбасками.
- Горох сухий 200 гр.
- Капуста квашена 500 гр.
- Перець чорний горошок 5 шт.
- Перець запашний 5 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Борошно пшеничне 2 ст. л.
- Сіль ⅓ ч л.
- Перець чорний мелений ¼ ч л.
- Кмин ¼ ч л.
- Майоран 1 ч л.
- Горохову крупу промийте і замочіть у воді на дві-три години.
- За цей час підготуйте квашену капусту: перекладіть в каструлю, долийте трохи води, покладіть два види перцю і лавровий лист. Тушкуйте протягом години під кришкою, поки капуста не стане м’якою.
- Зваріть горохову крупу до повної готовності і додайте солі за смаком (обережно, адже капуста теж солона). Розімніть в пюре.
- Цибулю дрібно наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте до горохової каші разом з капустою і іншими спеціями, прогрійте на вогні ще кілька хвилин і зніміть з вогню.
Це чудове пісне блюдо, яке в той же час виступає в якості гарніру. У Польщі його традиційно готують на Різдво. Однак і в повсякденній кухні воно зустрічається досить часто. До того ж воно досить легке, щоб радувати себе і близьких кожен день. Обов’язково збережіть наш рецепт горохової каші на майбутнє!