Класичний рецепт окрошки на квасі з ковбасою

Окрошка на квасі — дуже популярний і смачне блюдо, яке часто готують влітку. Найчастіше використовують класичні рецепти з ковбасою. Розглянемо декілька найкращих варіантів на будь-який смак.

Окрошка, яка завжди виходить смачною

За цим рецептом блюдо завжди виходить дуже смачним. Тут багато овочів і зелені, тому окрошка досить ситна і сподобається всім, хто її спробує.

Інгредієнти:

  • квас – 1 л;
  • ковбаса – 400 г;
  • яйце варене – 5 шт.;
  • картопля варена – 2 шт.;
  • редис – 5 шт.;
  • свіжий огірок – 4 шт.;
  • зелена цибуля – 15 г;
  • свіжий кріп – 15 г;
  • сметана – 100 г;
  • хрін – за смаком;
  • цукор – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • мелений перець – за смаком.

Приготування:

  • Картоплю і яйця почистити, зняти шкірку з огірків і нарізати соломкою невеликого розміру.

  • Редиску — тонкою соломкою. Аналогічним чином подрібнити ковбасу.

  • Яйця пропустити через дрібну тертку.
  • Картоплю порізати на кубики.

  • Промити і подрібнити кріп і зелену цибулю.
  • Взяти порційну тарілку і відправити туди по парі столових ложок нарізаних інгредієнтів. Посипати кропом і зеленою цибулею.
  • Залити окрошку квасом, додати столову ложку сметани і спеції. Подати до столу.

Ковбасу можна замінити вареною або копченим м’ясом.

Окрошка з гірчицею

Існує безліч варіацій класичного рецепту окрошки на квасі з ковбасою. Незвичайною вона виходить, якщо додати гірчицю. Смак буде дуже насиченим.

Інгредієнти:

  • огірок – 1 шт.;
  • редис – 100 г;
  • варена ковбаса – 150 г;
  • варена картопля – 1 шт.;
  • варене яйце – 5 шт.;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • зелена цибуля – 3 шт.;
  • гірчиця;
  • сіль;
  • квас – 1 л.

Приготування:

  1. В першу чергу підготувати продукти для окрошки. Редис і ковбасу нарізати невеликими кубиками.
  2. Огірок нашаткувати аналогічно інших інгредієнтів, чистити його необов’язково.
  3. Яйця натерти на тертці або нарізати дрібно.
  4. Як можна дрібніше порізати зелень.
  5. Очистити картоплю і нарізати кубиками.
  6. Підготовлені інгредієнти викласти в миску і перемішати. Присмачити парою столових ложок сметани.
  7. Викласти окрошку в порційну тарілку, залити квасом, додати сіль і гірчицю. Акуратно перемішати і подати до столу.

Ні в якому разі не варто заправляти окрошку і додавати до неї спеції, коли вона перебуває у спільному посуді.

На хлібному квасі та з лимонним соком

Деякі воліють готувати окрошку на хлібному квасі, додаючи в класичний рецепт з ковбасою щось нове. У літній день це блюдо відмінно освіжає.

Інгредієнти:

  • хлібний квас – 700 мл;
  • картопля – 4 шт.;
  • редис – 7 шт.;
  • огірок – 2 шт.;
  • куряче яйце – 3 шт.;
  • варена ковбаса – 200 г;
  • зелена цибуля – 4 шт.;
  • зелень кропу – ½ пучка;
  • лимонний сік;
  • сіль і перець;
  • сметана для подачі.

Приготування:

  • Зварити картоплю в мундирі на невеликому вогні і остудити в холодній воді. Очистити.
  • Яйця відварити, дати їм охолонути в холодній воді і теж почистити.
  • Ковбасу, картоплю, редьку і огірок порізати кубиками.

  • Викласти всі овочі в миску, додати до них ковбасу і подрібнений білок.

  • Зелену цибулю і кріп змішати з крошеним жовтком. Потовкти товкачем до отримання однорідної маси.

  • Об’єднати в одній посуді всі інгредієнти окрошки і акуратно змішати.

  • Залити страву крижаним квасом. Ввести лимонний сік, сіль і перець, знову акуратно змішати.
  • Подавати окрошку в холодному вигляді, заправивши сметаною.

При бажанні під час подачі на блюдо можна додати кілька кубиків льоду.

Окрошка за рецептом Похльобкіна

Цей рецепт складено Ст. Похльобкіним — справжнім знавцем окрошки. У нього дуже цікавий погляд на звичне блюдо.

Інгредієнти:

  • квас хлібний з хріном – 3 л;
  • варена картопля – 500 г;
  • варена ковбаса або м’ясо – 500 г;
  • варена морква – 1 шт.;
  • варене яйце – 4 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • свіжий огірок – 4 шт.;
  • солоний огірок – 2 шт.;
  • зелена цибуля – 200 гр;
  • свіжа петрушка – 40 г;
  • свіжий кріп – 40 г;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • сіль;
  • мелений перець;
  • сметана для подачі.

Приготування:

  • Зелену цибулю дрібно нарізати і викласти в окремий посуд. Додати пару чайних ложок солі і перетерти. Повинен виділитися сік.
  • Ковбасу чи м’ясо нарізати кубиками і додати до цибулі.

  • Вилити в ємність 500 мл квасу і додати до нього перець з гірчицею. Ретельно змішати.
  • Залити Квасом ковбасу і зелену цибулю, перемішати.

  • Акуратно нарізати інші інгредієнти. Огірки перед подрібненням можна очистити.
  • Яйця нарізати або ножем, або скористатися для подрібнення яйцерізкою.
  • Всі підготовлені інгредієнти, за винятком яєць, викласти в глибоку каструлю. Додати туди ж ковбасу і зелену цибулю. При необхідності посолити і поперчити.

  • Влити в заготовку квас і подрібнені яйця. Подавати готову страву зі сметаною.

Замість моркви можна використовувати варену ріпу.

Окрошка з горошком

Зробити окрошку на квасі з ковбасою за класичним рецептом можна і з додаванням консервованого горошку. До речі, можна подати до столу як салат і запивати квасом.

Інгредієнти:

  • картопля – 5 шт.;
  • зелена цибуля – 100 гр;
  • сервелат – половина палиці;
  • консервований горошок – 1 банку;
  • куряче яйце – 4 шт.;
  • сметана або майонез;
  • свіжий огірок (довгоплідний) – ½ шт.

Приготування:

  1. Зварити яйця і картоплю. Очистити і подрібнити будь-яким зручним способом. Викласти в глибоку миску.
  2. Ковбасу і огірок (при необхідності почистити) нарізати кубиками.
  3. Злити рідину з консервованого горошку і додати до решти інгредієнтів.
  4. Цибулю промити і нарізати якомога дрібніше. Покласти в окрошку.
  5. Перемішати всі інгредієнти і викласти у тарілку для подачі. Додати майонез або сметану, змішати і залити квасом.

Подавати окрошку найкраще з чорним хлібом.

З ковбасою

Якщо хочеться додати у звичне блюдо нових ноток, то слід зробити з шинкою–ковбасою. Подавати цю окрошку потрібно одразу після приготування.

Інгредієнти:

  • шинка–ковбаса – 250 г;
  • картопля варена – 4 шт.;
  • куряче яйце – 3 шт.;
  • свіжий огірок – 2 шт.;
  • редиска – 5 шт.;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • кріп – 1 пучок;
  • сметана – 100 г;
  • квас – 1 л.

Приготування:

  1. Картоплю очистити і нарізати кубиками.
  2. Варені яйця очистити і подрібнити довільним чином.
  3. Порізати огірки кубиками, при необхідності попередньо очистивши їх.
  4. Порубати кубиками ковбасу.
  5. Редиску помити і нарізати невеликими шматочками.
  6. В одній посуді перемішати всі підготовлені компоненти і присмачити сметаною. Залити квасом, додати сіль за смаком і змішати.

Для більш гострого смаку рекомендується додати в блюдо половину столової ложки гірчиці.

Без редиски

Далеко не всім подобається редиска у ній. Але і без неї блюдо виходить досить смачним і апетитним. При цьому багато часу на приготування не треба.

Інгредієнти:

  • ковбаса – 300 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • яйце куряче – 2 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • квас – 1,5 л;
  • сіль.

Приготування:

  • Перед готуванням відварити картоплю в мундирі і курячі яйця до крутого стану. Дати їм охолонути і очистити.
  • Ковбасу порізати невеликими кубиками і викласти в глибоку каструлю або миску.

  • Відварну картоплю пропустити крізь крупну тертку. Додати до ковбаси.
  • Свіжий огірок нарізати кубиками. Якщо шкурка гірка, попередньо її зняти.
  • Курячі яйця подрібнити довільним чином. Ввести в окрошку.

  • Залити вміст миски квасом. Посолити за смаком і змішати.

  • Розлити блюдо по глибоких тарілках і заправити майонезом або сметаною.

Замість вареної ковбаси можна взяти копчену.

З гірчицею і хріном

Класичний рецепт окрошки на квасі з ковбасою не представляє складнощів. З процесом впорається навіть починаюча господиня. Домочадці точно залишаться задоволені частуванням.

Інгредієнти:

  • квас – 2 л;
  • ковбаса – 350 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • яйце куряче – 5 шт.;
  • редис – 300 г;
  • зелена цибуля – пучок;
  • петрушка і кріп – по пучку;
  • гірчиця – 2 ст. л.;
  • хрін – 2 ст. л.;
  • сіль;
  • сметана;
  • свіжий часник.

Приготування:

  1. Зварити картоплю з яйцями, підготувати і очистити інші інгредієнти.
  2. З картоплі зняти шкірку і порізати кубиками невеликого розміру.
  3. Редис розрізати на тонкі пластини, а потім – на бруски. Кілька редисок залишити для прикраси.
  4. Розрізати відварені яйця на половинки, вийняти жовтки. Викласти в миску і пом’яти толкушкой до отримання однорідної маси. Приправити хріном і гірчицею, додати солі і перцю.
  5. Білки нарізати ножем, бажано як можна дрібніше.
  6. Огірки нарізати кубиками. Один огірок пропустити крізь крупну тертку.
  7. Викласти підготовлені інгредієнти в глибоку каструлю.
  8. Ковбасу нарізати кубиками невеликого розміру. Додати до решти продуктів.
  9. Зелену цибулю подрібнити і відправити в невелику мисочку. Посипати сіллю і перетерти за допомогою товкачика. Повинен виділитися сік.
  10. Покласти цибулю в миску і перемішати.
  11. Дрібно нарізати петрушку з кропом. Кинути в окрошку.
  12. Акуратно перемішати всю масу, при необхідності додати ще солі і хрону з гірчицею. Відправити в холодильник на півгодини.
  13. Розкласти окрошку в порційні тарілки і залити квасом, додати сметану за смаком. Крупно нарізати редис і викласти його на поверхні страви для прикраси.

При використанні для готування покупного квасу слід уважно вивчати його складу. Краще всього, якщо напій буде натуральним, без хімії. В такому випадку смак окрошки буде найбільш приємним.

Окрошка на квасі з ковбасою — класичне російське блюдо, яке подобається практично всім. Зробити його самостійно далеко не так складно, як здається. Досить лише використовувати один з наведених вище рецептів.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь