Кокореч (kokoreç) – популярна турецька та албанська страва. Також поширена на Балканах, Азербайджані та Ірані. Кокореч являє собою обсмажені субпродукти (серце, легені, нирки тощо), набиті в баранячий або козячий кишечник. Потім кокореч насаджують на рожен і смажать. Албанська назва – кокорець (Kokorets). Вважається, що страва з’явилася на території Османської імперії.
Приготовлений кокореч нарізають або подрібнюють, посипають орегано і подають на тарілці або на шматку коржика з томатами та спеціями. У Туреччині кокореч люблять їсти, поклавши в розрізаний навпіл багет або бутербродну булку, посипавши орегано і червоним перцем. Також його часто приправляють лимоном, сіллю, перцем та їдять у супроводі вина або раку. Кокореч на сендвічі є одним із найулюбленіших фаст-фудів у Туреччині. Їх готують і продають у невеликих кіосках по всій країні цілий рік.
У Греції є молодший брат кокореча – гардуба (gardouba) чи гардубакія (gardoubakia). Це менша за розміром версія кокореча. Її готують на грилі, як і кокоречі, або обсмажують на сковороді.
Нижче ми наводимо рецепт, як приготувати кокореч дома.
- Баранячі тельбухи 250 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2 зуб.
- Помідор 1 шт.
- Cушений чебрець 1 ч. л.
- Сушений орегано 1 ч. л.
- Сушена м’ята 1 ч. л.
- Перець чилі зелений 1 шт.
- Перець чилі червоний 1 шт.
- Сіль за смаком
- Багет для подачі
- Тельбухи нарубати на маленькі шматки. Цибулю і часник дрібно нарізати.
- На сильному вогні добре розігріти велику сковороду без олії. Покласти нарізане м’ясо і смажити до золотаво-коричневого кольору.
- Додати цибулю та часник. Смажити ще 3-4 хвилини.
- Помідор дрібно нарізати, додати в сковороду, туди ж додати сушені трави і сіль за смаком. Перемішати, кілька хвилин тушкувати і вимкнути вогонь.
- Багет розрізати вздовж навпіл і видалити трохи м’якуша з центру. Покласти туди кокореч, дрібно нарізаний перець чилі, з’єднати половинки багету і подавати.