Рецепт цього унікального блюда мені по великому секрету розповіла свекруха. Мовляв, завчила його ще в голодні 90-ті. Адже тоді м’ясо в холодильнику з’являлося нечасто. Зате картопля, спасибі родичам з села, була завжди. Тому свекруха готувала котлети ніби з м’яса, але без фаршу. Щоб вони виходили такими ж соковитими і ароматними, додавала в них кілька секретних інгредієнтів.
І ось в наш час я спробувала ці котлети. Блюдо, чесно сказати, незвичайне. У багатьох язик не повернеться назвати його котлетами. Картопляні кульки? Можливо. Але свекруха вперто називає їх «підробленими» котлетами, і продовжує готувати раз на місяць. Свекру таке основне теж подобається. Каже, нагадує молодість.
Як приготувати котлети ніби з м’яса
Як не дивно, секретом апетитного аромату цих «підроблених» котлет раніше служив головний символ 90-х — м’ясні кубики. На 0,5 кг картоплі свекруха додавала один кубик, а зараз замість нього сипле 1 ч.л. приправ для м’яса. Її приклад наслідую і я. Що ще вмішати в картопляне пюре, щоб перетворити його в фарш, читайте далі.
- Картопля ½ кг.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Куряче яйце 6 шт.
- Панірувальні сухарі 80 гр.
- Кріп 1 пуч.
- Майонез столовий молочний 1 ст. л.
- Олія соняшникова 100 мл.
- Сіль за смаком
- Приправа до м’яса 1 ч. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Насамперед відваріть круто 5 яєць. Остудіть їх і очистіть від шкірки. Натріть на дрібній тертці. Далі очистіть картоплю і цибулю. Картоплю наріжте шматочками. Відваріть її до готовності. Воду злийте, а картоплю розімніть в пюре.
- Цибулю наріжте дрібними кубиками, обсмажте в олії до золотистого. Кріп дрібно наріжте. Всі підготовлені інгредієнти змішайте в глибокій мисці. До них додайте майонез, сире яйце, сіль, перець і приправу до м’яса.
- З однорідної маси сформуйте котлетки. Особисто я роблю їх за розміром долоні. Кожен виріб обмокніть в панірувальні сухарі з усіх боків. Обсмажуйте котлети в достатній кількості олії до рум’яної скоринки.
Щоб прибрати зайвий жир, готові котлети складайте на паперові рушники. Коли воно трохи охолоне, подавайте блюдо до столу з кетчупом або сметаною. Останню можете змішати з рубаним часником і італійськими травами, щоб вийшов ароматний соус. Хоч ці котлети і без фаршу, виходять не менш соковитими, ніж м’ясні. Спробуйте!