Чиліндрон (Chilindrón) – традиційна іспанська страва. Чиліндрон є яскраво-червоним густим соусом, приготованим з червоних овочів. Основні інгредієнти – стиглі томати, червоний солодкий перець, цибуля та часник. Також іноді додають цукіні чи баклажани. Червоний колір соусу чиліндрон обумовлений вмістом лікопена, червоного натурального барвника, томатах і перці.
Соус чиліндрон виник на кухні північно-східної частини Іспанії та найбільш типовий для таких регіонів як Країна Басків, Наварра, Арагон та Ріоха. Ла Рібера, так називається область між Наваррою та Арагоном, де протікає річка Ебро, що створює родючі низовини, на яких вирощуються одні з найкращих овочів Іспанії. Саме у цьому родючому регіоні дуже популярні повсякденні рецепти чіліндрон. Соус чиліндрон ідеально підходить для птиці та молодого м’яса. На основі соусу чиліндрон зазвичай готують такі іспанські страви як курка чиліндрон (el pollo al chilindrón) та ягня чиліндрон (el cordero al chilindrón). Як правило, м’ясо нарізають на порційні шматки, смажать до золотистого кольору, а потім додають овочі і тушкують деякий час, поки м’ясо не стане м’яким, а соус густим.
Нижче ми наводимо традиційний іспанський рецепт курки чіліндрон. На свій розсуд курку можна замінити на ягнятину або зробити вегетаріанську версію чиліндрон з баклажанами та цукіні. Традиційно в іспанії чиліндрон готують у спеціальних керамічних сковорідках, які називаються казуелами (cazuela). Але можна також використовувати інший товстостінний посуд.
- Курка 1 шт.
- Хамон 150 гр.
- Помідор 3 шт.
- Перець солодкий 3 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2-3 зубчика
- Сухе біле вино ½ скл.
- Олія оливкова 6 ст. л.
- Перець чорний горошок 5 шт.
- Петрушка 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Курку нарізати на великі шматки та натерти сіллю. Солодкий перець очистити від насіння та нарізати на тонкі смужки. Цибулю очистити від лушпиння і дрібно нарізати.
- У великій сковороді розігріти оливкову олію на сильному вогні.
- Партіями обсмажити курку до золотистого кольору із двох сторін протягом 5-10 хвилин.
- Обсмажену курку перекласти у велику казуелу, залишивши олію у сковороді.
- Хамон нарізати маленькими кубиками та обсмажити у сковороді до золотистого кольору. За допомогою шумівки перекласти до курки.
- Зменшити вогонь до середнього, покласти цибулю та перець. Туди ж додати подрібнений часник.
- Смажити, періодично помішуючи, протягом 15 хвилин, поки цибуля і перець не стануть м’якими.
- Отриманий соус перекласти до курки.
- Помідори очистити від шкірки, натерти на тертці і додати в казуелу з куркою і овочами. Туди ж додати вино (можна замінити бульйоном чи водою) та чорний перець.
- Поставити казуелу на середній вогонь і гасити без кришки, періодично помішуючи протягом 20-30 хвилин, поки курка не стане м’якою.
- Вимкнути вогонь і посипати чиліндрон подрібненою петрушкою.
Подавати чиліндрон одразу після приготування у гарячому вигляді.