Пощастило мені одного разу побувати на святі в Німеччині. Мене тоді вразив достаток різної традиційної випічки. Найбільше в душу мені запав німецький пиріг з яблуками і волоськими горіхами. Його пісочна основа прекрасно поєднувалася з соковитою начинкою. Від місцевих жителів я дізналася, що такий яблучний пиріг вони готують на кожне свято.
А рецепт дуже простий, я б навіть сказала, знайомий всім любителям пісочного тіста. Тільки ми звикли класти в пиріг сир, ягоди і варення. Але з волоськими горіхами випічка придбала абсолютно новий смак. Обов’язково спробуйте!
- Борошно пшеничне 400 гр.
- Розпушувач 1 ч. л.
- Цукор-пісок 5 ст. л.
- Яблуко 4 шт.
- Масло вершкове 250 гр.
- Ванільний цукор 16 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Волоський горіх 100 гр.
- У глибокій мисці змішайте борошно, розпушувач, 2 ст.л. цукру і ванільний цукор. Туди ж натріть охолоджене вершкове масло і перетріть суміш руками в крихту.
- Вбийте в миску яйце і замісіть тісто. Зберіть його в ком і розділіть на два шматки, один з яких зробіть трохи більше. Меншу частину замотайте в плівку і приберіть в морозильник.
- Очистіть яблука від шкірки і натріть на крупній тертці. Горіхи крупно порубати ножем і додайте до яблук. Посипте начинку цукром і добре перемішайте.
- Форму для запікання змастіть олією і помістіть в неї більшу частину тіста. Руками розкачайте його по дну і сформуйте бортики. Викладіть начинку, а зверху натріть охолоджене тісто.
- Розігрійте духовку до 190 градусів і випікайте пиріг 40 хвилин. Коли випічка повністю охолоне, посипте її цукровою пудрою (за бажанням).
Для ще більш насиченого аромату в начинку можна додати трохи кориці, а горіхи злегка обсмажити на сковороді. Якщо яблука дуже соковиті, змішайте їх з ложкою кукурудзяного крохмалю. Пісочний яблучний пиріг виходить розсипчастим і смачним. Заваріть чашечку чаю і насолоджуйтеся.