Пиріжки на м’якому здобному тісті виходять просто приголомшливими. Тісто хоч і без яєць, але зовсім не пісне і не несмачне. Тонка легка скоринка, м’яке повітряне тісто і багато соковитої кисло-солодкої начинки, яка не тече. Додатково зверху пиріжки посипані цукровою штрейзельною крихтою, що додає випічці свою родзинку.
Тісто готується просто, з ним дуже легко працювати – це особливо актуально для новачків у випічці. Ванілін в начинці можна замінити на корицю або мускатний горіх – буде трохи інший смак. Якщо крихта у вас залишиться, її спокійно можна зберігати в холодильнику.
Інгредієнти
Порції: –+
- Для тіста
- Борошно пшеничне 300 гр.
- Молоко коров’яче 160 мл.
- Масло вершкове 60 гр.
- Цукор-пісок 45 гр.
- Дріжджі сухі 6 гр.
- Сіль 4 гр.
- Для начинки
- Вишня розморожене без соку 400 гр.
- Цукор-пісок 70 гр.
- Крохмаль кукурудзяний 20 гр.
- Ванілін 1 щіпка
- Для штрейзеля
- Цукор-пісок 75 гр.
- Борошно пшеничне 75 гр.
- Масло вершкове 50 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Ванілін 1 щіпка
Кроки
- До теплого молока додайте дріжджі і буквально пару ложок цукру від загальної кількості. Розмішайте і залиште настоятися протягом 10-15 хвилин, щоб дріжджі почали діяти.
- Масло розтопіть в мікрохвильовці і дайте йому охолонути.
- Якщо дріжджі почали діяти, на поверхні утворюється пінка. Вилийте їх в комбайн або в ту ємність, де будете замішувати тісто. Туди ж вилийте вершкове масло, цукор, що залишився, сіль і приблизно 2/3 просіяного борошна.
- Замішуйте тісто на мінімальних обертах, поступово додаючи борошно, що залишилося.
- Готове тісто має бути м’яким, еластичним і не повинно липнути до рук. Оформіть його в кулю і покладіть в ємність, прикривши харчовою плівкою.
- Залиште тісто в теплі на 1.5 години – воно повинно стати більше вдвічі.
- Тепер можна зайнятися крихтою. До борошна додайте цукор, ванілін, змішайте.
- Потім порубати кубиками заморожене вершкове масло і додайте його до цукрової суміші. Перетріть руками в крихту і відправте в холодильник.
- Тепер беріться за начинку. Вишню потрібно заздалегідь відкинути на сито, щоб сік стік.
- Вишню покладіть в каструлю з товстим дном. Налийте трохи соку. Додайте цукор, крохмаль, ванілін і трошки перемішайте.
- Поставте каструлю на плиту і на середньому вогні, постійно перемішуючи, доведіть до загустіння. Зніміть масу з вогню і дайте їй охолонути
- Тісто, що підійшло обомніть і поділіть на 10 частин, кожна повинна бути вагою по 50-55 грам.
- Округліть кожен шматок тіста, злегка обвалявши в Кумі. Накрийте харчовою плівкою, щоб кульки не заветрились. Залиште трохи постояти.
- Візьміть кульку тіста і розкачайте його в овал. По центру викладіть начинку-потрібно приблизно 2.5-3 чайні ложки. Зберіть тісто, скріпивши краї. Слідкуйте, щоб сік не потрапив в стик, інакше він може розійтися.
- Покладіть майбутній пиріжок на застелене пекарським папером деко швом вниз. Повторіть з усіма заготовками.
- Накрийте майбутні пиріжки чистим рушником і залиште на 20-25 хвилин.
- Змастіть збитим яєчним жовтком. Потім присипте крихтою і відправте в духовку на 30-35 хвилин при температурі 170 градусів.