Така заготівля на зиму за потреби може стати як закускою, так і гарніром. Поєднання рису з овочами не тільки дуже смачне, але ще й ситне. Якщо часу готувати немає, дуже зручно просто відкрити баночку такого салату та одразу подати на стіл. Салат можна вживати як у холодному вигляді, так і у гарячому. Додавання оцту – етап опціональний, але треба пам’ятати, що без оцту заготівлю можна зберігати не більше кількох місяців, тоді як з оцтом салат чудово простоїть усю зиму.
Інгредієнти
Порції: –+
- Рис білий 1 ст.
- Томатний сік 1 л.
- Оцет столовий 9% ½ ст.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Рослинна олія 400 мл.
- Сіль 1.5 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 1 кг.
- Морква 1 кг.
- Перець болгарський 1 кг.
Кроки
- Готувати салат “Глобус” на зиму з рисом легко! Моркву чистимо від шкірки, миємо та обсушуємо. Нарізаємо коренеплоди невеликими брусочками. В об’ємну каструлю наливаємо олію, додаємо до неї сіль, цукровий пісок і оцет. Суміш перемішуємо та ставимо на плиту. На високій температурі плити швидко доводимо приготований маринад до кипіння і відразу опускаємо підготовлену моркву. Перемішуємо та знижуємо температуру плити до середньо-низької. Готуємо моркву за постійного помішування протягом п’яти хвилин.
- Цибулю очищаємо від лушпиння, миємо і обсушуємо. Нарізаємо її дрібними шматочками. Додаємо цибулю в каструлю, перемішуємо з морквою та обсмажуємо ще п’ять хвилин. Болгарські перці миємо та обсушуємо. Розрізаємо кожен плід навпіл і видаляємо насіння та плодоніжки. М’якуш ріжемо невеликими шматочками, пропорційними з брусочками моркви. Додаємо перець до овочевої суміші, перемішуємо та готуємо п’ять хвилин.
- Після закінчення зазначеного часу додаємо до овочів томатний сік, перемішуємо та продовжуємо готувати п’ять хвилин. Рис промиваємо до прозорості, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 та ставимо на плиту. Варимо крупу до напівготовності – це піде десять хвилин. Доведений до напівготовності рис додаємо до овочевої маси і готуємо разом протягом двадцяти п’яти хвилин.
- Банки миємо та стерилізуємо будь-яким зручним способом. Так само робимо і з кришками. У сухі стерильні банки розкладаємо гарячий салат і відразу закочуємо стерильними сухими кришками. Заготівлям даємо повністю охолонути і прибираємо в темне прохолодне місце для зберігання.
Смачного!