Шекербура – це національна страва азербайджанської кухні, що є десертною випічкою з начинкою з горіхів, цукру і кардамону.
Процес приготування
Шекербура (шакер бура) – це чудові ласощі з тіста з незвичайною начинкою. Інгредієнти досить прості, їх можна знайти в найближчому супермаркеті, і готується воно легко і захоплююче.
Найскладніше знайти пристосування для нанесення візерунка, під назвою «маггаш». Я навіть не намагалася його шукати, знала, що пошуки не дадуть результату, і зробила їх сама. Маггаш – це широкі «щипчики» із зазубреними кінчиками, за його допомогою наноситься малюнок у вигляді колосків.
Інгредієнти
Порції: –+
- Тісто:
- Борошно пшеничне 1 кг.
- Молоко коров’яче 200 мл.
- Масло вершкове 300 гр.
- Розпушувач 10 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Цукор-пісок 3 ст. л.
- Начинка:
- Фундук 500 гр.
- Цукор-пісок 500 гр.
- Кардамон 1 ч. л.
Кроки
- Підготувати всі інгредієнти для виготовлення азербайджанської шекербури.
- Приготувати тісто: в миску влити тепле молоко, додати вершкове масло, що розтануло, яйце і дрібку солі. Розбовтати все лопаткою. Частками ввести борошно, що просіює. Замісити поступливе, ніжне та м’яке тісто. Замотати його в плівку та відкласти відпочивати.
- Через 10-15 хвилин розділити тісто на 30 рівних частин. Кожну скачати в кульку. Накрити їх рушником, щоби не підсихали.
- Приготувати начинку: фундук подрібнити до крихти. Це зручно робити кавомолкою.
- Всипати до нього цукор та кардамон. Ретельно перемішати.
- Почати ліпити шекербуру: одну кульку розплескати руками в коржик.
- Всередину акуратно викласти начинку.
- З’єднати краї та закрутити їх гвинтоподібно. Далі слід нанести візерунок: робити це треба на розкритій долоні пінцетом із зазубреними кінцями в три-чотири ряди.
- І так, крок за кроком, зробити з кожним шматочком тіста. Виходить гарний візерунок, який залишиться після запікання.
- Коли нанесений візерунок, викласти заготовки в керамічну форму і відправити в розігріту до 180 градусів духовку.
- Випікати протягом 7-10 хвилин, не допускаючи зарум’янювання.
Шекербура готова! Смачного.